Foto: LETA

Pēc emocionāli sakāpinātā valdības veidošanas procesa beidzot publiski pieejama arī jaunās valdības deklarācija. Diemžēl pēc apjomīgā 20 lappušu teksta izlasīšanas tā arī nekļūst skaidrs, kādi konkrēti ir tie svarīgākie darbi, ar ko valdība gatavojas nodarboties nākamajos deviņos mēnešos. Tā vietā lasāmi daudz klasiski birokrātiskie vārdu savienojumi: izvērtēsim iespējas, veiksim iestrādes, pilnveidosim, stiprināsim, izvirzīsim mērķi, veicināsim, attīstīsim, izstrādāsim priekšlikumus, turpināsim u.tml.. Uzskatu, ka deviņu mēnešu valdība daudz vairāk iegūtu, ja sabiedrībai prezentētu konkrētu un izpildāmu veicamo darbu sarakstu. Protams, vēl lielāku uzticību varētu iegūt, ja šī deklarācija tiktu publiskota laicīgi, nevis iepriekšējā dienā pirms valdības apstiprināšanas.

Tomēr svarīgi apzināties, ka valdības deklarācija ir nozīmīgs dokuments. Tādēļ arī mēs, partija "Latvijas attīstībai", nosūtījām tobrīd topošajai ministru prezidentei Laimdotai Straujumai un visām koalīcijas partijām savus ierosinājumus, kas pamatā bija vērsti uz investīciju palielināšanu ražošanai Latvijā. Tieši ekonomiskās aktivitātes palielināšanu uzskatām par Latvijas attīstības vienu no priekšnoteikumiem. Piemēram, viens no mūsu priekšlikumiem bija atcelt nepārdomātās izmaiņas mikrouzņēmumu nodoklī, atjaunojot nodokļu likmi 9% apmērā. Esam gandarīti, ka valdība deklarācijā solās šo jautājumu izvērtēt, ņemot vērā tā ietekmi uz ēnu ekonomiku, tomēr formulējums neļauj saprast, vai grozījumi tiks atcelti vai tomēr nodoklis tiks pacelts (54.punkts. Izvērtēsim mikrouzņēmumu nodokļa regulējumu, ņemot vērā tā ietekmi uz valsts budžetu, ēnu ekonomiku, nodarbināto sociālo aizsardzību un uzņēmējdarbības uzsākšanu). 

Apsveicami, ka ir apņemšanās uzlabot Latvijas globālās konkurētspējas Doing Business reitingu un beidzot iedarbināt Attīstības finanšu institūciju (AFI), ko arī mēs iekļāvām savos priekšlikumos. Tomēr jāatzīst, ka pārlasot deklarāciju, vēlētos redzēt arī konkrētu apņemšanos par ražošanai draudzīgāku nodokļu politiku. Piemēram, mēs vēlētos redzēt skaidrus ierakstus par reinvestētās peļņas nodokļa neaplikšanu ar uzņēmuma ienākuma nodokli, par darbaspēka nodokļa samazināšanu un par valdes locekļa nodokļa atcelšanu. Deklarācijā gan atrodamas arī veiksmīgas iniciatīvas - piemēram, duālās profesionālās izglītības modeļa attīstīšana, palielinot uzņēmēju līdzdalību zināšanu apguves procesā vai ilgtermiņa eksporta kredītu instrumenta ieviešanu.

Valdībai šajā deviņu mēnešu periodā būtu jākoncentrējas uz tām lietām, ko tiešām var izdarīt. Turklāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām neizbēgami ir priekšā vairāku patiešām smagu lēmumu pieņemšana, sākot ar risinājumiem zemajām investīcijām ražošanā un beidzot ar Air Baltic lietu. Tāpēc novēlam lai valdības rīcība būtu tāda, kas  neļauj mums atpalikt izaugsmē un konkurētspējā no citām Eiropas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!