Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairāku Eiropas valstu, kā arī ES institūciju paziņojums par cīņu pret Covid-19. Parakstījuši: Džuzepe Konte, Itālijas premjerministrs, Emanuels Makrons, Francijas prezidents, Angela Merkele, Vācijas federālā kanclere, Šarls Mišels, Eiropadomes priekšsēdētājs, Erna Sūlberga, Norvēģijas premjerministre un Urzula fon der Leiena, Eiropas Komisijas priekšsēdētāja.

"Veiksme izvēlas sagatavotus prātus." Šis teiciens pieder Luijam Pastēram, vienam no pasaules izcilākajiem zinātniekiem, tādu vakcīnu un atklājumu autoram, kuri glābuši miljoniem dzīvību trīs gadsimtu garumā.

Tāpat kā toreiz, pašlaik pasaule saskaras ar vīrusu, kas izplatās visās valstīs un kontinentos, ielaužoties mūsu mājokļos un prātos. Šis vīruss radījis postījumus un sāpes visās pasaules malās, norobežojot mūs no mīļiem cilvēkiem, neļaujot baudīt iecienītās nodarbes un apskatīt vietas, kurās gribam nokļūt.

Šī ziedošanās un mediķu un aprūpes darbinieku varonīgais darbs visā pasaulē ir palīdzējis mums nepieļaut strauju infekcijas pieaugumu daudzās pasaules vietās. Dažās vietās ierobežojumi tiek piesardzīgi atcelti, taču citās joprojām jāievēro izolācija un ikdienas sociālā un ekonomiskā dzīve tiek būtiski ierobežota. Sekas varētu būt īpaši smagas Āfrikā un globālajos dienvidos kopumā.

Taču mūs visus vieno tas, ka neviens no mums nevar ar lielu pārliecību paredzēt vai plānot pandēmijas turpmāko gaitu.

Tas nozīmē, ka mēs visi esam ieinteresēti šīs situācijas atrisināšanā. Neviens no mums nav imūns pret pandēmiju, un neviens no mums nevar uzveikt vīrusu viens pats. Būtībā mūsu situācija nebūs pilnīgi droša, ja vien tā nebūs droša mums visiem – katrā pasaules ciematā, pilsētā, reģionā un valstī. Mūsu savstarpēji saistītajā pasaulē globālā veselības aprūpes sistēma ir tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms. Mums būs jāsargā citam citu, lai pasargātu sevi.

Tas rada unikālu un patiesi globālu izaicinājumu. Tāpēc mums jārada sev vislabākās izredzes to uzveikt. Tas nozīmē, ka jāsapulcina pasaules labākie – un sagatavotākie – prāti, lai izstrādātu vakcīnas, zāles un terapeitiskos līdzekļus, kas vajadzīgi, lai pasaule atkal būtu vesela, un vienlaikus jāstiprina veselības aprūpes sistēmas, kas darīs šos līdzekļus pieejamus visiem; īpaša uzmanība jāpievērš Āfrikai.

Mēs pamatojamies uz G20 līderu apņemšanos reaģēt uz vīrusu plaši un koordinēti. Mēs atbalstām Pasaules Veselības organizācijas un citu globālo veselības aprūpes nozares dalībnieku kopīgo aicinājumu rīkoties. Tāpēc nesen izveidojām globālu sadarbības platformu "Covid-19 līdzekļu pieejamības paātrināšana", kuras mērķis ir paātrināt un izvērst vakcīnu un citu dzīvības glābšanai svarīgu terapijas un diagnostikas līdzekļu pētniecību, izstrādi, vienlīdzīgu izplatīšanu un piekļuvi tiem.

Esam apņēmības pilni kopīgi strādāt ar visiem tiem, kuri, tāpat kā mēs, ir apņēmušies īstenot starptautisku sadarbību. Esam gatavi vadīt un atbalstīt globālo rīcību.

Mūsu mērķis ir vienkāršs – 4. maijā tiešsaistes līdzekļu devēju konferencē gribam savākt sākotnēji vajadzīgos 7,5 miljardus eiro (8 miljardus dolāru), lai novērstu Globālās sagatavotības uzraudzības padomes un citu organizāciju aplēsto globālo finansējuma trūkumu.

Mēs visi uzņemsimies saistības, un ļoti priecājamies, ka mums pievienosies partneri no visas pasaules. Mūsu savāktie līdzekļi palīdzēs uzsākt iepriekš nepieredzētu sadarbību starp zinātniekiem un reglamentējošām iestādēm, nozari un valdībām, starptautiskām organizācijām, fondiem un veselības aprūpes speciālistiem. Mēs atbalstām Pasaules Veselības organizāciju, un mums ir patiess prieks, ka varam apvienot spēkus ar pieredzējušām organizācijām, piemēram, Bila un Melindas Geitsu fondu un Wellcome Trust.

Katrs eiro vai dolārs, ko kopīgi savāksim, tiks novirzīts galvenokārt caur atzītām globālām veselības organizācijām, piemēram, Epidēmijgatavības inovāciju koalīciju (CEPI), Vakcīnu un vakcinācijas globālo aliansi (GAVI), kā arī Pasaules fondu un Unitaid, pēc iespējas drīzai diagnostikas, zāļu un vakcīnu izveidei un izmantošanai pēc iespējas daudziem cilvēkiem, lai palīdzētu uzveikt pandēmiju. Ja vakcīnu varēs izveidot ar pasaules spēkiem un tā būs paredzēta visai pasaulei, tā kļūs par unikālu 21. gadsimta globālu sabiedrisku labumu. Kopā ar partneriem mēs apņemamies padarīt to pieejamu par pieņemamu cenu visiem.

Tas ir mūsu paaudzes pienākums, un mēs zinām, ka varam to izdarīt. Kvalitatīvas un lētas veselības aprūpes tehnoloģijas nav neīstenojams sapnis. Esam redzējuši, kā publiskā un privātā sektora partnerības pēdējos divdesmit gados spējušas dzīvības glābšanai svarīgas vakcīnas padarīt pieejamas nabadzīgākajiem pasaules iedzīvotājiem.

Mēs zinām, ka šis process līdzināsies garās distances skrējienam. No šodienas skriesim sprintu uz pirmo mērķi, taču būsim gatavi maratonam. Pašreizējā summa, ko plānojam savākt, ļaus nodrošināt tikai sākotnējās vajadzības; zāļu ražošanai un piegādei globālā mērogā būs nepieciešams daudz vairāk līdzekļu.

Mums kopā jāpanāk, lai resursu mobilizēšana turpinātos un tiktu veicināta universāla vakcinācijas, zāļu un testēšanas pieejamība.

Šis ir izšķirošs brīdis pasaules sabiedrībai. Apvienojoties uz zinātnes un solidaritātes bāzes šodien, mēs izveidosim pamatus lielākai vienotībai rīt. Ievērojot ilgtspējīgas attīstības mērķus, mēs varam transformēt kopienas, sabiedrības un globālās sadarbības spēku, lai nodrošinātu, ka neviens nepaliek novārtā.

Tā ir pasaule pret Covid-19. Kopā mēs uzvarēsim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!