Jo tālāk aiz muguras paliek 20.septembra referendums, jo retāk publiskajā dienaskārtībā parādās ziņas, kas saistītas ar Latvijas sabiedrības sajūtām, verot Eiropas Savienības durvis. Taču 1.maijs strauji tuvojas, tāpēc Eiropas nedēļas rīcības komiteja ar portāla “Delfi” palīdzību piedāvā visiem eirooptimistiem, eiroskeptiķiem, eiroreālistiem, eirociniķiem un eirovienaldzīgajiem iespēju kļūt par tā aicinājuma autoru, kas skanēs Latvijai, ieejot ES.
Ko tas nozīmē? Lieta tāda, ka šogad Eiropas nedēļa maija sākumā iesāksies ar dažādiem svētku pasākumiem katrā Eiropas Savienības dalībvalstu galvaspilsētā 1.maija priekšvakarā. Sākot ar 1.maiju, Eiropas Savienība būs kļuvusi par 10 valstīm bagātāka.

Ko Latvija šajā sakarā sev varētu novēlēt? Šis vēlējums, aicinājums, lozungs, sauklis – dēvējiet to, kā gribat – pagaidām vēl nav radies. Tāpēc tiek izsludināts atklāts konkurss, kura uzvarētājs var kļūt jebkurš “Delfi” lasītājs.

Ilgus gadus Latvijā ir skanējis jautājums, kāda būs mūsu sabiedrība Eiropā, kādu lomu tajā spēlēsim. Šo lomu lielā mērā noteiks Briseles plāni, mūsu ambīcijas, latviskie kompleksi...

Pirmais, kas nāk prātā, būtu aicinājums: “Sarauj, Latvija Eiropā!”. Pazīstami, emocionāli un tuvu sirdij. Tai pat laikā nevajag baidīties paironizēt pašiem par sevi, tāpēc tiks rūpīgi izvērtēti arī “huligāniskāki” priekšlikumi – piemēram, “Paņem savu daļu!”. Pazīstami, tuvu makam, tomēr nedaudz parazītiski.

Divus augstāk minētos iespējamos vēlējumus papildina arī Latvijas Institūta piedāvātie:
- “ Labvakar Latvija, Labrīt Eiropa! ”;
- “ Vienā ritmā ar Eiropu ”;
- “ Latvijas laiks Eiropā “;
- “ Tagad ir Latvijas laiks “
- “Mēs saderam kopā”

un Finanšu ministrijas piedāvātie aicinājumi:
- “ ES, sveiks! ”;
- “ Esi Savējais ES! “.

Savus ieteikumus varat pievienot lasītāju atsauksmju veidā pie šī raksta, vai arī, ja nevēlaties savu ideju publiskot, sūtiet to Ārlietu ministrijai, e-pasta adrese info@mfa.gov.lv. Uzvarētājs maija sākumā, Eiropas nedēļas laikā tiks publiski godāts un uzaicināts uz svinīgajiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!