Komisija prognozē, ka Eiropas Savienībā IKP atkal pamazām pieaugs līdz tam līmenim, kāds bija pirms krīzes. Tomēr ekonomikas izaugsmi joprojām traucē stiprs "pretvējš".

Visilgākā un smagākā tautsaimniecības recesija ES vēsturē beidzās 2009. gada trešajā kvartālā, kad IKP sāka atkal pieaugt. Tomēr, kā jau gaidīts, gada pēdējā ceturksnī izaugsme atkal palēninājās.
Šķiet, ka 2010. gadā IKP palielināsies par 0,7 %, kā jau tika norādīts 2009. gada rudenī publicētajā prognozē.

2009. gada otrajā pusē Eiropas Savienības ekonomikai nāca par labu tas, ka pasaules ekonomika atguvās straujāk nekā gaidīts. Stāvoklis pasaules ekonomikā joprojām vieš cerības, un gaidāms, ka pasaulē (izņemot ES) tautsaimniecības izaugsme 2010. gadā būs 4,25 %.

Kaut arī tendences ir pozitīvas, vairāki faktori apdraud ES tautsaimniecības izaugsmi 2010. gadā. Piemēram, vairākās dalībvalstīs ir zema aktivitāte nekustamā īpašuma tirgū. Tiek saražots mazāk preču, un samazinājies mazumtirdzniecības apjoms. Kaut arī finanšu tirgos kopš 2009. gada sākuma bijusi liela peļņa, nākotnes izredzes joprojām ir neskaidras. Bezdarba līmenis pieaug, tāpēc varētu samazināties pieprasījums pēc plaša patēriņa precēm.

Inflācija 2009. gadā bija pieticīga — 1 % ES kopumā un 0,3 % eirozonā. Šie rādītāji atspoguļo saimnieciskās aktivitātes samazināšanos. Tagad tiek prognozēts, ka 2010. gadā inflācija visā ES kopumā sasniegs 1,4 %, tātad būs nedaudz lielāka, nekā norādīts iepriekšējā prognozē. Eirozonai prognozētais inflācijas līmenis nemainās, proti, ir 1,1 %.

Jaunajā prognozē norādīts, ka ar ekonomikas atveseļošanos saistītais risks nav pārmērīgs. Jaunākās tendences finanšu tirgos tomēr liecina, ka īstas skaidrības joprojām nav. Iespējams, ka ES ekonomikai atgūties palīdzēs arī pasaules ekonomika, kas atveseļojas ātrāk nekā gaidīts.

Parasti Eiropas Komisija ekonomikas prognozes publicē četras reizes gadā — visaptverošas prognozes pavasarī un rudenī, kā arī ne tik apjomīgas starpposma prognozes februārī un septembrī. Nākamo prognozi publicēs maijā.

* http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/pdf/2010-02-25-interim_forecast_en.pdf

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!