Foto: LETA
Ministru kabinets pagājušajā nedēļā ir pieņēmis būtiskus lēmumus, kas veicinās individuālo aizsarglīdzekļu pieejamību valstī un stiprinās vietējos ražotājus. Tiks izveidota Valsts centralizēto rezervju iepirkumu grupa Aizsardzības ministrijā, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram ir uzdots veikt Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām, kā arī veidojot rezerves vismaz trīs mēnešu apjomā.

Ņemot vērā globāli strauji augošo pieprasījumu pēc individuālajiem aizsarglīdzekļiem, ko izraisījusi Covid 19 vīrusa izplatība, Latvijas valsts un pašvaldību iestādēm ir sarežģīti nodrošināt šo preču pieejamību. Papildus individuālo aizsarglīdzekļu iegādi apgrūtina apstākļi, ka pasūtījumi ir fragmentēti un salīdzinoši nelieli. Loģisks ir valdības lēmums vispirms apvienot iepirkumus un veikt minēto preču centralizētu iepirkumu.

Apzinot piedāvājumu, valstīs, kurās šīs preces ir pieejamas, cenas un transportēšanas izmaksas jau kļūst nesamērīgi augstas. Vērojam, ka individuālo aizsarglīdzekļu un ar to izgatavošanu saistīto izejvielu eksportam daudzās valstīs tiek piemēroti liegumi. Tādēļ svarīgi ir apgādē iesaistīt Latvijas ražotājus, kas var aizvietot importa preces, nodrošināt preču pieejamību un ekonomisko drošību.

Latvijas tekstilrūpniecības uzņēmumiem, ķīmijas un pārtikas uzņēmumiem tuvākajos mēnešos ir jāveic aktīva ražošanas pārorientācija un kooperācijas pasākumi. Uzņēmumi var sabalansēt investīcijas ražošanā, ja tiek doti skaidri signāli par šo produktu pieprasījumu nākotnē, t.sk. uzturot materiālās rezerves. Uzņēmumiem būs jārēķinās ar individuālo aizsarglīdzekļu pieprasījuma kritumu ārējos tirgos nākotnē, jo individuālo aizsarglīdzekļu ražošana Āzijā ir tradicionāli ar zemāku pašizmaksu un pievienoto vērtību. Tādēļ valdībai ir jāveido stratēģiskas partnerības par šo preču centralizētu iegādi arī turpmāk. Šāda iepirkumu organizēšana motivēs Latvijas ražotājus veidot konsorcijus un kooperēties, lai ražotu iekšējā tirgus vajadzībām.

Aizsardzības ministrijas sadarbība ar vietējiem ražotājiem šobrīd ir īpaši būtiska, lai stiprinātu tautsaimniecību un nodarbinātību ārkārtas situācijā, ka arī pārvarot tās radītās negatīvās sekas turpmāk. Iepriekšējās krīzes mums māca, ka izdevumu samazināšana publiskajā sektorā ir jāveic ļoti apdomīgi. Savukārt sociālo pabalstu sistēma, nodokļu ieņēmumu termiņu pagarināšana un citi ieviestie pasākumi uzņēmējdarbības atbalstam ir vajadzīgs, tomēr, īstermiņa risinājums. ES fondu pārplānošana, plānoto publisko iepirkumu prioritizēšana un aktuālie projekti ir jāīsteno izvērtējot ietekmi uz darba vietām un tautsaimniecību, t.sk. tās eksportspēju pēc ārkārtas situācijas beigām.

Šobrīd ir aktuāli ne tikai nodrošināt veselības aprūpes un drošības dienestu darbu, bet arī koordinēti veidot materiālās rezerves un attīstīt kritisko infrastruktūru. Šie uzdevumi ir paveicami ar aktīvu Iekšlietu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Zemkopības ministrijas iesaisti Aizsardzības ministrijas centienos. Nozaru ministrijām ir jāpārzina ne tikai ražošanas un pakalpojumu sniegšanas jaudas, bet arī jānodrošina produktu atbilstības uzraudzība un pieejamība.

Vienlaikus valstisks atbalsts ir nepieciešams augstas pievienotās vērtības produktu grupām konkurētspējīgos tautsaimniecības sektoros, piemēram, informācijas un komunikācijas tehnoloģijās, elektronikā, pētniecībā u.c. Īpašu uzmanību pievēršot tiem sektoriem, kuriem ir perspektīva duālā pielietojuma segmentos starptautiskos tirgos un kuri ir nozīmīgi civilajai aizsardzībai, kā, piemēram, individuālais ekipējums, dažādu transporta platformu uzturēšana, sakari, munīcija u.c. Viens no aktuālākajiem piemēriem ir inovācija, kas radusies sadarbojoties Latvijas Universitātei ar Latvijas Mobilo telefonu. Situācijā, ja inficēto apjoms strauji pieaugs, sabiedrības veselības un drošības interesēs būs izmantot mobilā tīkla notikumu statistiku, lai reāllaikā novērotu cilvēku uzvedību un tās izmaiņas dažādu notikumu ietekmē.

Ārkārtas situācijā ir svarīgi īstenot noteiktas risku vadības procedūras un būt gataviem arī sliktākajam - krīzes scenārijam. Nonākot apstākļos, kuros sabiedrības apgāde ar pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem var tikt kavēta, vietējo ražotāju iesaiste kļūst arvien aktuālāka.

Aicinām uzņēmumus būt aktīviem un piedāvāt savus produktus, sūtot piedāvājumus uz Aizsardzības ministrijas e-pastu: industrija@mod.gov.lv, kā arī meklēt sadarbības partnerus sazinoties ar DAIF Latvija. Savukārt, importa aizvietošanai un eksporta atjaunošanai svarīgi ir nodrošināt vienuviet informācijas pieejamību par Latvijas produktiem. Šim mērķim kalpo DAIF Latvija bezmaksas interneta platforma www.cluster.lv, kas demonstrē Latvijā ražotos produktus drošības vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!