Foto: Privātais arhīvs
Aizvien skaidrāk apjaušot 5G tehnoloģiju iespējas, globāli ir sākusies cīņa par to, kurš būs 5G tehnoloģiju līderis. Kāda ir Latvijas, kāda Baltijas valstu vieta un izredzes šajā skrējienā, kāda taktika būtu jāizvēlas Latvijai?

Kaut gan par 5G arī Latvijā tiek runāts daudz, ir daļa sabiedrības, kas nezina, kas ir 5G. Jauninājums šajā nākamās paaudzes mobilo sakaru tehnoloģijā ir 5G izcilās tīkla veiktspējas uzlabošanas iespējas – vēl lielāks ātrums, īpaši zema aizture (latentums), augsta uzticamība un pieejamība, kā arī spēja atbalstīt un iespējot daudzus pielāgotus tīklus vienā fiziskā tīklā, lai nodrošinātu optimālu lietotāja pieredzi. Praktiski, vai tā ir īpaši zema aizture, kas nepieciešama spēlētājam virtuālajā realitātē, vai ārkārtīgi augsta uzticamība, kas ir svarīga tīklā savienotai medicīnas ierīcei, 5G ekosistēmas tīkls pielāgosies katram lietošanas gadījumam. Tā būs revolūcija.

Pēc mobilā interneta patēriņa Latvija ir starp līderēm pasaulē, taču 5G vairāk būs stāsts par dažādām nozarēm, nevis vidējo patērētāju, par valsts vispārējo digitalizāciju. Savas planšetes vai mobilā telefona izmantošanā revolūcija nenotiks, bet lielākās pārmaiņas jutīsim no vispārējās digitalizācijas, ko sniegs 5G.

Piektās paaudzes tehnoloģijas dos zaļo gaismu mākslīgajam intelektam, robotizācijai, digitālajai rūpniecībai, telemedicīnai, bezpilota auto un dažādām citām vertikālajām nozarēm un biznesa un pakalpojumu transformācijām, par kurām šobrīd vēl nenojaušam. 5G ieviešana paaugstinās dzīves kvalitāti, uzlabos dažādus servisus un pakalpojumus, procesu drošību un cels darbības efektivitāti.

Mēs redzam, ka šajā tehnoloģiju izrāviena skrējienā dalībnieku skaits pieaug, jo visi saprot, cik nozīmīgs tas ir un kādas iespējas dos. Katrs dalībnieks, katra valsts cenšas izcelties, bet dažas ir paveikušas vairāk un skrien pārējām pa priekšu. Protams, 5G nav tikai Eiropas stāsts, neguļ nedz ASV, nedz Ķīna un citas Āzijas valstis. Visi saprot, cik svarīgi tas ir. Tomēr Eiropa un arī Latvija uz šī konkurences fona izskatās cienījami.

Mobilo sakaru operatori Latvijā ir ķērušies pie 5G bāzes staciju izveides, ir notikušas vairākas 5G frekvenču izsoles, operatori kopā ar partneriem attīsta jaunus viedās pilsētvides, dronu un valsts aizsardzības risinājumus.

Tomēr šajā skrējienā ir vēl ļoti daudz izaicinājumu. Galvenie ir milzīgās investīcijas tīkla izbūvē, infrastruktūras pielāgošanā. Būs daudz praktisku un tehnisku izaicinājumu ne vien sakaru operatoriem, bet arī publiskajam sektoram, piemēram, jautājumos, kas saistīti ar infrastruktūras izbūves atļaujām. Kā jau minēju, Ziemeļu un Baltijas reģions 5G skrējienā izskatās labi, un mans ieteikums Latvijai ir meklēt spēcīgus sabiedrotos, jo viegli nebūs.

Jāatgādina, ka Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis 5G tehnoloģijas testēja Igaunijā. Pērnruden Eiropas Savienības digitālajā samitā "Telia Company" sadarbībā ar "Ericsson" un "Intel" Tallinā demonstrēja 5G tiešsaistes tīkla pielietojuma piemērus – ātrgaitas 5G savienojumu "Tallink" kruīza kuģim, kā arī ekskavatoru, kas tika attālināti vadīts ar 5G tiešsaistes tīkla palīdzību.

Pie ekskavatora vadības pults toreiz sēdās gan Latvijas premjers un Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, gan citu valstu vadītāji. Mašīnas operators varēja strādāt ar 5G attālināti vadīto ekskavatoru riska vidē, atrodoties ērtā biroja krēslā. Tallinas ostā pērn septembrī 5G tehnoloģija tika piedāvāta 2000 "Tallink" pasažieru, kamēr kuģis atradās ostā.

Somijā mēs sadarbībā ar "Stora Enso" nule kā izmēģinājām papildinātās realitātes un 5G tehnoloģiju pielietošanu meža nozarē. Testus veicām "Stora Enso" Oulu papīrfabrikā Somijā, kur ražotnes vadībā tiek izmantota tiešsaistes informācija. Testi apliecināja, ka papildinātās realitātes un virtuālo modeļu izmantošana ļaus efektivizēt procesus. Risinājumi, kas balstīti uz reālā laika datu vākšanu, pārsūtīšanu un analīzi, ir rūpniecisko procesu atjaunošanas atslēga.

Septembra sākumā "Telia Company" uzsāka 5G pirmskomerciāla tīkla darbību Helsinkos ar mērķi sākt 5G komerciālu izmantošanu jau 2019. gadā. Pēc divu gadu demonstrācijām un izmēģinājumiem Somijā mēs tagad varam turpināt 5G iespēju izpēti reālā tīklā. Ir skaidrs, ka 5G paplašinās digitalizācijas robežas. Un tieši tāpēc "Telia Company" uzņemas vadību, lai ieviestu 5G visā Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā, balstoties uz mūsu kā tehnoloģiju līderu pieredzi iepriekšējās paaudzes mobilo tehnoloģiju ieviešanā, sākot ar NMT līdz GSM, 3G un 4G.

5G ieviešanā mēs strādājam kopā ar saviem partneriem, runājam ar saviem klientiem no dažādām nozarēm, mēģinām saprast viņu vajadzības un meklējam modeļus, kā viņiem pielāgot tīklu. Mēs arī veicinām sadarbību starp privāto un valsts sektoru, lai uzlabotu vidi 5G izvēršanai. Savā atklātajā vēstulē reģiona premjerministriem "Telia Company" prezidents un izpilddirektors Johans Dennelinds aicināja veikt dažādus pasākumus radiofrekvenču politikas, infrastruktūras ieviešanas noteikumu un tiesiskā regulējuma jomās, kas varētu veicināt 5G ieviešanu.

5G sniegs iespējas ražot jaunus produktus, piedāvāt jaunus pakalpojumus un uzlabot dzīves kvalitāti. Ir skaidrs, ka lietu internets iesoļos mūsu dzīvē, sākot no digitālas rūpniecības līdz pat gudrajiem mājokļiem – tas būs jauns pakāpiens augšup dzīves kvalitātē. Tieši digitalizācija nākamajā desmitgadē būs svarīgākais virzītājspēks Baltijas reģionam gan uzņēmējdarbības un tautsaimniecības attīstībā, gan sabiedrības dzīves kvalitātes celšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!