Foto: DELFI
Jau vairāk nekā 20 gadus mana dzīve saistīta ar Ziemeļkurzemi, un, pievienojot Dundagas novadu topošajam Talsu novadam, arī es kļūšu par Talsu novada iedzīvotāju. Man rūp, kas notiek Talsu novadā, vai precīzāk būtu teikt – kas novadā nenotiek.

Raksturojot līdzšinējā Talsu novada pašvaldības vadītāja Daiņa Karola ("Latvijas Zemnieku savienība") darbu, varētu izmantot salīdzinājumu ar bruņurupuci bez galvas - tas lēni, lēni kustas uz priekšu, taču neredz virzienu, kurā dodas.

Tuvākajā laikā Talsu novada pašvaldībai tiks iecelts jauns priekšsēdētājs un izpilddirektors, tādēļ vēlos ieskicēt problēmas, kas ilgstoši piemeklējušas Talsu novada pašvaldību un ko jaunajam mēram vajadzētu risināt.

Šī brīža pandēmijas krīze ir simetriska krīze, kas skar visas pasaules valstis, tādēļ ekonomikā ir nevis "jāsavelk jostas" kā iepriekšējā krīzē, bet tieši otrādi – jāveicina publiskais pieprasījums. Pašvaldībām tas nozīmē attīstīt projektus, kas uzlabo infrastruktūru, rada ekonomisko aktivitāti un darbavietas. Šim mērķim pieejami gan valsts atbalsta mehānismi, gan Eiropas fondu līdzekļi. Diemžēl izskatās, ka Talsu politiskā vadība ieņēmusi pilnīgi pretēju kursu.

Būtībā to varētu dēvēt par pretvalstisku darbību. Daudzi svarīgi iepirkumu projekti ir apturēti, jau trīs gadus nav panākta vienošanās par vietu, kurā varētu būvēt multifunkcionālo sporta halli. Arī Talsu Galvenās bibliotēkas projektu pavadīja dažādas ķibeles, kā rezultātā būvniecības uzsākšana tika novilcināta un ēka tika nodota ekspluatācijā tikai pagājušā gada rudenī.

Lai pašvaldība efektīvi funkcionētu un spētu piesaistīt investīcijas, liela loma ir izpilddirektoram. Pagājušā gada jūnijā Talsu novada pašvaldības izpilddirektors Modris Jaunvalks iesniedza atlūgumu, un līdz šim (teju gadu!) nav izdevies atrast vietā citu izpilddirektoru.

Tas ir vēl viens pierādījums Talsu novada pašvaldībā valdošajam haosam, kuru vada sadrumstalots domes sastāvs – astoņas partijas. Līdz ar jaunā priekšsēdētāja ievēlēšanu tikpat svarīgs uzdevums ir atrast kompetentu izpilddirektoru, kas spētu definēt pašvaldības ilgtermiņa mērķus un rast resursus to sasniegšanai.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas Talsu novads teritorijas ziņā būs viens no lielākajiem Latvijā. Gribētu cerēt, ka liels tas kļūs arī pašvaldības ambīcijās attīstīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!