Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) vadītājs Indulis Zālīte “Delfi Versijām” šodien jautājumu par Aivara Zaķa atbilstību jaunajam amatam komentēja šādi: “Manā rīcībā vismaz šobrīd nav konkrētu dokumentu, kuri liecinātu par Aivara Zaķa līdzdalību konkrētās disidentu lietās, tur vairāk izcēlies prokurors Batarags. Un astoņdesmito gadu beigās Zaķis jau daudz nodarbojies ar reabilitācijas jautājumiem.
Tomēr uzskatu, ka jebkuram, kas kaut jel kā saskāries ar šādām lietām, ir jāievēro izgaismošanās princips un jāatklāj, ar ko tu esi nodarbojies. Tas ir tā saucamās lustrācijas pamatprincips. Šai gadījumā nevar izslēgt, ka Aivars Zaķis sarunās par jauno amatu ir slēpis, ko viņš tieši darījis LPSR prokuratūrā un vai viņam ir bijusi saskare ar disidentiem.

Kopumā par šo LPSR prokuratūras darbu runājot, viņu funkcijas bija uzraudzīt likumību dažādās izziņas iestādēs - gan VDK, gan milicijā, gan muitā. Cita lieta, ka tā bija padomju likumība, un visas tālaika likumsargāšanas iestādes ir uzskatāmas par represīvās sistēmas sastāvdaļām.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!