Foto: Privātais arhīvs
Alkohola akcīzes nodokļi ir palielināti, taču, lai nodokļu reformas būtu rezultatīvas, nākamajai valdībai būtu vairāk jāatbalsta legāls bizness un jācīnās pret nelegālā alkohola ražotnēm, kas traucē darbu ne vien mūsu asociācijai, bet arī apdraud valsts ienākumus.

2015. gads Alkohola nozarei bija strauju pavērsienu pilns - ražotājiem bija jābūt modriem un spējīgiem pielāgoties, kamēr valdība 'raustīja" akcīzes kāpuma apmērus. Tagad, kad akcīzes nodokļa kāpums ir pieņemts, turklāt ir ieplānotas izmaiņas likumdošanas arī nākamajiem diviem gadiem, Latvijas alkohola asociācija cer, ka nākamā valdība pildīs arī savas puses "mājas darbus" nozares sakārtošanā.

Valdībai ir jāstrādā, neaizmirstot, ka valsts labklājības mugurkauls ir uzņēmēji, kuri maksā nodokļus valstij un nodarbina iedzīvotājus, tāpēc ir vērts sakārtot uzņēmējdarbības vidi un ēnu ekonomikas jautājumus.

Latvijas alkohola nozares asociācija no jaunās valdības sagaida prognozējamu nodokļu politiku, pēc kuras vadoties, nozarē strādājošie varētu veidot ilgtspējīgus plānus. Šis aicinājums nav nekas jauns, negaidīts vai nedzirdēts arī no citu asociāciju puses, bet pieredze liecina, ka uzņēmējdarbības plānošana mēdz būt neefektīva, ja regulāri tiek pieņemti steidzami un neparedzēti lēmumi.

To mūsu nozarē varējām novērot arī iepriekšējās valdības laikā - veidotās izmaiņas alkohola akcīzes nodokļa likmēs atlika no mēneša uz mēnesi un mūsu plānus nācās pārskatīt vairakkārt. Nodokļi ir jāmaksā, un valsts ienākumu palielināšana ir jebkuras valsdības mērķis. Tomēr no mūsu nozares skatu punkta, nodokļu politiku arī šogad nevarējām nosaukt par vienlīdzīgu un pārdomātu.

Nacionālo identitāti meklējot, alus ražotāju stāvoklis izrādījās daudz priviliģētāks, neskatoties uz to, ka Latvijas alkohola patēriņa topu galotnes aizņem tautas mīlētie dzērieni plastmasas pudelēs.

Latvijas Alkohola Nozares asociācijas biedri uzskata, ka jaunajai valdībai ir jāatbalsta uzņēmēji un jāuzsāk mērķtiecīga ēnu ekonomikas izskaušana valstī. Apkarojot kaut trešo daļu nelegāla alkohola tirgus, valsts budžetam pienestu 17.6 miljonus eiro akcīzes nodokļa veidā un 3.7 miljonus eiro PVN veidā.

Sekmīga cīņa ar nelegālā alkohola apriti, izgatavošanu un tirdzniecību ir ne vien finansiāli nozīmīga, bet arī nepieciešama iedzīvotāju veselības un dzīvības saglabāšanas nolūkos. Ziņas par jaunu nelegālā alkohola ražotni vai tirgotavu izskan teju katru nedēļu. Arī aptaujas liecina, ka 61% Latvijas iedzīvotāju pie alkohola sadārdzinājuma būtu gatavi iegādāties nelegālo alkoholu. Zināms, ka jebkurš cenu kāpums var izraisīt ēnu ekonomikas augšupeju, tāpēc ir īpaši svarīgi vērst pastiprinātu kontroli un izskaust šo nozari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!