Foto: Privātais arhīvs
Karš Ukrainā, globālā akciju tirgus vērtības straujais kritumus, rekordaugstā inflācija, pieaugošās procentu likmes, kā arī pārrāvumi ierastajās piegāžu ķēdēs un citi ietekmējoši faktori iespaidojuši aktivitāti uzņēmumu iegādes un apvienošanās (M&A) tirgū. 2022. gadā M&A darījumu aktivitāte Baltijas valstīs ir samazinājusies par 18,1%, salīdzinot ar 2021. gadu.

Aizvadītajā gadā lielākais darījumu skaits bijis Lietuvā – 59 darījumi, kamēr Igaunijā – 43 un Latvijā – 20 darījumi.1 Lai gan noslēgto darījumu skaits Latvijā ir vairāk nekā divas reizes zemāks nekā kaimiņvalstīs (kā arī zemāks par 2021. gada kopējo darījumu skaitu), kopumā tas pārsniedz pēdējo piecu gadu vidējo līmeni, norādot uz vēl joprojām augsto aktivitāti M&A tirgū.

M&A aktivitāte zemāka visā pasaulē

Arī pasaulē novērojama M&A aktivitātes samazināšanās. Vērtējot norises M&A tirgū globāli, jāuzsver, ka 2022. gada sākumā turpinājās 2021. gada pozitīvā pieauguma tendence gan attiecībā uz darījumu skaitu, gan to vērtību. Globālajai ekonomiskajai un politiskajai situācijai kļūstot saspringtākai, darījumu skaits samazinājās katrā nākamajā ceturksnī, bet kopumā 2022. gadā M&A darījumu skaits pasaulē saruka par 17% (darījumu vērtība – par 37%).

Tomēr svarīgi atzīmēt, ka M&A darījumu aktivitāte nav pazudusi, bet drīzāk tā ir nedaudz "atdzisusi" pēc būtiskā pieauguma 2020. gada otrajā pusē un 2021. gadā. To apliecina joprojām vērā ņemamais kopējais Baltijā noslēgto darījumu skaits 2022. gadā – 122 darījumi (2021. gadā – 149 darījumi), kas ir virs pēdējo trīs gadu vidējā rādītāja, kā arī norises pasaules mērogā, kur arī 2022. gada rezultāts ir noturējies virs pēdējo gadu vidējā līmeņa.

Uzņēmumu vadītāji darījumus atlikt neplāno

Nenoliedzami, M&A temps mēdz palēnināties nenoteiktības vai tirgus nestabilitātes apstākļos, taču vienlaikus sniedz arī iespējas drosmīgiem uzņēmumiem ar pārdomātu stratēģiju un nepieciešamajiem finanšu resursiem veikt pārveidojošus darījumus – tādus, kas veidos viņu biznesu un veicinās sekmīgu darbību ilgtermiņā.

Prognozes liecina, ka M&A aktivitāte arī 2023. gada pirmajā pusē saglabāsies salīdzinoši zemākā līmenī, tomēr jau gada otrajā daļā tā varētu pieaugt. Sarežģīti apstākļi vienmēr rada iespējas – pateicoties uzņēmumu novērtējumu izmaiņām, mazākai konkurencei, jaunu aktīvu nonākšanai tirgū un citiem faktoriem. To apliecina arī "PwC" 26. gadskārtējā pasaules uzņēmumu vadītāju aptauja (PwC's 26th Annual Global CEO Survey). Lai gan 72% aptaujāto uzņēmumu vadītāju ir pesimistiski noskaņoti par pasaules ekonomikas izaugsmi, 61% aptaujāto vadītāju arī norāda, ka viņi neplāno 2023. gadā atlikt darījumus, lai mazinātu potenciālo ekonomisko izaicinājumu un nestabilitātes radītos riskus. Arī 78% aptaujāto uzņēmumu vadītāju Latvijā, 72% Lietuvā un 55% Igaunijā norāda, ka iecerētos darījumus šogad atlikt neplāno, liecina "PwC" Baltijas uzņēmumu vadītāju aptauja.

Jāatceras, ka svārstīgais tirgus dažādus darījumu slēdzējus ietekmē nevienmērīgi, vieniem radot lielākas priekšrocības, citiem – jaunus izaicinājumus atkarībā no viņu izvēlētajām M&A stratēģijām. Piemēram, stratēģiskajiem investoriem, kam ir lielas skaidrās naudas rezerves, šajā tirgū saglabājušās labas pozīcijas. Papildus izaugsmes ambīcijām tiem ir arī sinerģijas, kas var sniegt priekšrocības vērtības noteikšanā. Labumu varētu gūt arī tie, kas šo laikposmu izmanto sava portfeļa vai holdinga pārskatīšanai un optimizēšanai.

Savukārt augstās procentu likmes un izmaiņas aizdevumu izsniegšanas aktivitātē noteikti ietekmē jaunu iegādes darījumu aktivitāti, piemēram, tādiem stratēģiskajiem investoriem, kas ierasti paļaujas uz darījumu finansēšanu, izmantojot aizdevumus, vai privātā kapitāla uzņēmumus, kas arī iegādes darījumus parasti līdzfinansē ar ārējo finansējumu. Sagaidāms gan, ka arī šie pircēji spēs atrast alternatīvas iespējas finansēt nozīmīgus darījumus, piemēram, piesaistot finansējumu kapitāla tirgos, izmantojot aizdevumu fondu finansējumu un citos veidos.

M&A tirgus tendences 2023. gadā

Katram ekonomikas attīstības ciklam ir piemērota sava rīcības stratēģija un plānošana, kas cita starpā ietver arī M&A aktivitātes. Ņemot vērā šī brīža norises, turpinājumā uzskaitītas piecas nozīmīgas tendences, kas ietekmēs uzņēmumu darbību un M&A darījumus šogad.

Radoša attieksme finansējuma piesaistē. Augsto procentu likmju dēļ aizņēmumi ir kļuvuši ne vien dārgāki, bet arī grūtāk pieejami, tādēļ papildus ierastajam komercbanku finansējumam pircējiem būs jāmeklē citi, radošāki darījumu finansēšanas veidi. Būtiski pieaugot vides, sociālo un pārvaldības (ESG) faktoru ietekmei, atbilstoša informācijas par ilgtspēju apstrāde un izklāsts var palīdzēt vieglāk saņemt finansējumu vai saņemt to ar izdevīgākiem nosacījumiem, piemēram, ar zemāku procentu likmi.

Zemāku vērtējumu izmantošana. Ja pašreizējie ekonomiskie šķēršļi 2023. gadā turpināsies, var pieaugt tādu M&A darījumu skaits, kas būs saistīti ar grūtībās nonākušu uzņēmumu aktīvu restrukturēšanu. Piemēram, piesardzīgāks iespējkapitāla finansējums jau ir piespiedis vairākus jaunuzņēmumus veikt finansējuma piesaisti par zemāku novērtējumu nekā kādā no iepriekšējām finansējuma piesaistēm vai – situācijās, kur tie nespēj veikt finansējuma piesaisti, – meklēt pircēju. Tas var radīt iespējas – it īpaši stratēģiskajiem investoriem – ieguldīt uzņēmumos vai iegādāties uzņēmumus ar inovatīviem biznesa modeļiem un interesantām tehnoloģijām par salīdzinoši zemāku novērtējumu, nekā tas būtu bijis iespējams iepriekš.

Scenāriju plāns padziļinātās izpētes laikā. Dažādu scenāriju modelēšana kļūs arvien būtiskāka, lai vairotu pārliecību par prognožu piepildīšanos. Inflācija, bailes no recesijas (vai mazākas izaugsmes) un valūtu svārstības kopumā rada papildu sarežģītību, nosakot uzņēmumu vērtību, modelējot un izvērtējot iespējamās sinerģijas. Tāpēc pieaug pamatotu prognožu, izpētē un datos balstītas analīzes un tirgus norišu pārzināšanas vērtība.

Izaugsmes meklēšana citos tirgos. Inflācija, procentu likmes, bailes no recesijas un citi faktori valstis un reģionus ietekmē atšķirīgi. Piemēram, Indijas ekonomikā 2022. gadā turpinājās ievērojama izaugsme un gada griezumā M&A aktivitāte palielinājās par 16% (darījumu vērtība pieauga par 35%). Tas ir rekordaugsts pieauguma līmenis, salīdzinot ar būtisku kritumu lielākajā daļā Eiropas, tajā skaitā Baltijas valstīs, ASV, Ķīnā un citviet. Investoriem, kuri spēj identificēt iespējas un rast izaugsmi augošos tirgos, ir potenciāls gūt lielāku peļņu. Arī valūtu kursu svārstības var padarīt starptautiskos darījumus pievilcīgus.

Sava portfeļa pārbaude un optimizācija. Nenoteiktības laikos uzņēmumiem jāievēro kapitāla disciplīna un jāveic sava biznesa stratēģiskā izvērtēšana. Uzņēmumu vadītājiem, pārskatot savu portfeli kontekstā ar uzņēmuma stratēģiju, ir jāizlemj, kā un cik lielā apjomā turpināt ieguldīt ar pamatdarbību nesaistītās vai mazāk saistītās izaugsmes jomās. Šādu aktīvu pārdošana var sniegt papildu līdzekļus, ko ieguldīt pamatbiznesa attīstībā.

Ņemot vērā to, ka Krievijas uzsāktā kara izraisītā nestabilitāte turpina ietekmēt Eiropu un tās partnerus, vērtējot M&A tirgu un iespējamo aktivitāti tajā, ieguvēji būs tie uzņēmumi vai investori, kuri spēs pieņemt izsvērtus ilgtermiņa lēmumus, kuri visbiežāk balstās pieredzē un esošās situācijas dziļā izpratnē. Tāpēc arī veiksmīgi M&A darījumi aizvien vairāk būs atkarīgi no drosmīgiem, izsvērtiem un izlēmīgiem lēmumiem, spējas orientēties situācijā ar vairākiem nezināmajiem un īstajā brīdī spert izšķirošus soļus.

1 Datu avots par M&A darījumiem: "Mergermarket", kā arī "PwC" neatkarīgais pētījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!