Foto: F64
Ņemot vērā, ka mūsdienīgu medikamentu lietošanas apjoma ziņā uz vienu pacientu Latvija atrodas pēdējā vietā Eiropā, kas viennozīmīgi ietekmē arī onkoloģisko slimību ārstēšanu, valdības deklarācijā iekļautā apņemšanās paplašināt pierādījumos balstītu nepieciešamo zāļu un medicīnas ierīču kompensēšanu dod mums cerību, ka jaunā valdība varētu būt sadzirdējusi nozares profesionāļus un daudz aktīvāk varētu iesaistīties situācijas uzlabošanā. Jāmin, ka šāds punkts ir iekļauts pirmo reizi.

Tas varētu būt sākums sen gaidītajam dialogam starp valsti un onkoloģisko slimību ārstējošiem ārstiem. Šajā jomā mēs ceram arī uz jaunā veselības ministra Gunta Belēviča atbalstu.

Protams, ieraksts valdības deklarācijā nav saistošs izpildei, ja neredzēsim konkrētas aktivitātes citā būtiskā dokumentā – valdības rīcības plānā. Tajā būtu svarīgi izvirzīt uzdevumu samazināt mirstību ar onkoloģiskajām slimībām, samazinot vēža vēlīnajās stadijās atklāto slimnieku skaitu un pacientiem palielināt valsts apmaksātu efektīvu ārstēšanu un medikamentozās terapijas pieejamību.

Tas ir muļķīgs sabiedrības pieņēmums, ka vēzis skar tikai tos, kas dzīvo neveselīgi vai tas tiek ģenētiski pārmantots. Mūsu kā ārstu prakse rāda, ka vēzis var būt arī cilvēkiem, kas dzīvo veselīgu dzīvesveidu un kuru vecākiem nav bijusi šī slimība. Tas var skart ikvienu, neatkarīgi no dzīvesveida, vecuma un dzimuma.

Tāpēc ļoti svarīgi valsts resursus veltīt ne tikai izglītošanai par veselīgu uzturu un dzīvesveidu kopumā, bet arī ārstēšanas uzlabošanai. Mēs dzirdam par ārvalstu kolēģu sasniegumiem medikamentozās terapijas jomā, bet diemžēl mums šajā brīdī ir jāklusē, jo valsts kompensējamo zāļu politika paredz atsevišķu vēža diagnožu ārstēšanā izmantot 30 gadus senus un pat vēl vecākus medikamentus, kas pasaulē jau ir aizstāti ar daudz jaunāku paaudžu medikamentiem dzīvildzes palielināšanai.

Latvija ir viena no retajām Eiropas un pat pasaules valstīm, kura vēža ārstēšanā ļoti ierobežoti izmanto jaunākās paaudzes medikamentus, tie nav iekļauti kompensējamo medikamentu sarakstā, kuru efektivitāti ārstēšanā, dzīvildzes palielināšanā un dzīves kvalitātes uzlabošanā vairs neapšauba onkoloģijas jomas speciālisti visā pasaulē. Būtu svarīgi, lai Latvija šajā jomā pietuvinātos Igaunijas un Lietuvas līmenim.

Saslimstība ar onkoloģijas slimībām Latvijā strauji pieaug, un tas ir otrs galvenais mirstības cēlonis valstī. Tāpēc vienam no nākamās valdības uzdevumiem būtu apzināties slimības draudus sabiedrībai un tautsaimniecībai un risināt samilzušās problēmas. It īpaši ņemot vērā, ka valsts ir spērusi pirmo soli un jau pasludinājusi 2015.gadu par Pretvēža gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!