Foto: LETA
Pacientu līdzmaksājumus kompensējamajām zālēm iespējams pilnībā atcelt, norāda Latvijas Aptiekāru asociācija, komentējot šonedēļ publiskoto Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par kompensējamu medikamentu sistēmu, kas neaizsargā sabiedrības intereses, jo neskatoties uz medikamentu cenu samazinājumu, pacientu līdzmaksājums pieaug.

Pastāv vairākas iespējas, kā ne tikai samazināt, bet pilnībā atcelt pacientu līdzmaksājumus par kompensējamiem medikamentiem bez papildus naudas izdalīšanas no valsts budžeta.

Zāles nepieciešams un iespējams padarīt lētākas, mainot zāļu reģistrācijas politiku Latvijā: būtiski samazinot maksu par citās ES valstīs reģistrēto patentbrīvo zāļu iekļaušanu un uzturēšanu Latvijas Zāļu reģistrā, reģistrējot zāles īpašos klīnikām paredzētos iepakojumos, noņemot šķēršļus paralēli importēto zāļu ienākšanai Latvijā.

Tāpat arī zāles padarītu lētākas iespēja farmaceitiem brīvi atvērt jaunas aptiekas, skaidro Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidents Guntis Belēvičs.

Aptiekāru asociācija jau vairākkārt aicinājusi Zāļu valsts aģentūru pazemināt maksu par patentbrīvo (ģenērisko) zāļu iekļaušanu un uzturēšanu Latvijas Zāļu reģistrā nolūkā pazemināt šo zāļu cenas ne tikai kompensējamajām, bet arī tām recepšu zālēm, kuras pacienti pilnībā apmaksā paši.

Valsts kontroles revīzijas ziņojums liecina, ka laikā no 2011. gada līdz pērnā gada pirmajam pusgadam, pacienta līdzmaksājums par kompensējamiem medikamentiem pieaudzis no vidēji 4.04 eiro līdz 5.31 eiro par recepti.

Līdzi ar to pašreizējā valsts politika nav efektīva un vērsta uz sabiedrības labklājību.

Latvijas Aptiekāru asociācija apvieno farmācijas nozarē darbojošās fiziskās un juridiskās personas sekmīgai to saimniecisko un tiesisko interešu aizsardzībai, tādējādi veicinot farmācijas nozares vispārēju attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!