Foto: Publicitātes foto
Pēdējo mēnešu laikā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) paviesojies trīs slikto rūķu fabrikās. Tajās negatavo svaigus kārumus, bet gan cītīgi pārmarķē un pārfasē importa saldumus, kam beidzies derīguma termiņš. Redzot šā rūpala plašo vērienu, pilnīgi iespējams, ka gaidāmie Ziemassvētki mūsu bērniem var nest kādu iepelējušu, puvušu vai tārpainu brīnumu.

Uzņēmēji ir vieni no aktīvākajiem valsts pārvaldes kritizētājiem, un visbiežāk tie žēlojas par "nevajadzīgām" kontrolēm, neuzticēšanos, pazemojošu attieksmi. Tomēr šie gadījumi liecina, ka mūsu sabiedrība nebūt nav gatava dzīvei plašas uzticēšanās režīmā. Atrodas kretīni, kas gatavi iedzīvoties, nerēķinoties ne ar ko.

Jājautā, kāda tad attieksme pret sabiedrību ir uzņēmējam, kurš peļņas dēļ ar veciem našķiem gatavs indēt līdzcilvēkus, tostarp Latvijas bērnus.

PVD atzīst, ka pat viens šāds vecas pārtikas izplatīšanas gadījums, Latvijai ar salīdzinoši nelielu iedzīvotāju skaitu ir par daudz. Un pārtikas kvalitātes uzraugi neizslēdz, ka bez pēdējo piecu mēnešu laikā atklātajiem trīs gadījumiem uzdarbojas vēl kāds šāda veida rūpals. Nupat vecu saldumu pārmarķēšanā pieķerts vairumtirdzniecības uzņēmums SIA "Laneks", kas tālāk iesmērēšanai patērētājiem rūpīgi gatavojis vismaz sešas tonnas draņķu. Bet septembra beigās SIA "Triom" noliktavās uzietas gandrīz desmit tonnas konfekšu, šokolādes un cepumu, kam beidzies derīguma termiņš. Vecie kārumi "ķīmiķoti", izmantojot atstrādātas tehnoloģijas tā, ka viltoto marķējumu praktiski neesot iespējams atšķirt no oriģināla.

Tas ļauj domāt, ka nekrietnais rūpals piekopts jau ilgu laiku un jāsecina, ka patērētājs Latvijā joprojām ir vāji aizsargāts. Sevišķi bīstami, ja runa ir par pārtiku, jo tās aprites noteikumu pārkāpums faktiski ir plānots uzbrukums cilvēku veselībai.

Jau minētais SIA "Triom" saņēmis 1000 eiro naudassodu. Vai tiešām tas ir iedarbīgs pēriens? PVD skaidro, ka sodu gradāciju nosaka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss un interpretācija šeit nav iespējama. Tas tiesa, tomēr nozares pārraugu pienākums ir pamanīt bīstamu tendenci un gādāt jaunus ieročus cīņā pret to. Jāpiekrīt PVD pārstāves Ilzes Meisteres sacītajam, ka uzņēmumu ar daudzu miljonu gada apgrozījumu arī vairāku tūkstošu eiro sods nestimulēs kļūt godīgam.

Tad acīmredzami paralēli iedarbīgākām sankcijām jāmeklē arī veidi, kā nodrošināt iespēju izsekot pārtikas partijām no ražotnes vai robežas līdz pat pircējam. Iespējams, meklējami arī citi risinājumi, taču ir pilnīgi skaidrs, ka minētie gadījumi ir trauksmes signāls, ka Latvijā jāpievēršas pārtikas drošībai, tās aprites nosacījumiem un patērētāju aizsardzībai.

Tikmēr pircējiem par mierinājumu varu vien pateikt, ka SIA "Triom" darbība vismaz pagaidām joprojām ir apturēta. Pastāv cerība arī uz Valsts policijas izmeklēšanu, kas konkrētajā gadījumā sākusi kriminālprocesu par tirdzniecības noteikumu apzinātu pārkāpšanu. Iepriecina arī lielveikalu ķēžu pārstāvju paustā apņēmība turpmāk nesadarboties ar šādos pārkāpumos pieķertiem piegādātājiem. Viņi sola arī pastiprināt uzmanību piedāvāto preču izcelsmei un kvalitātei. Bet, protams, ko gan citu veikalnieks var sacīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!