Foto: LETA
Valdība ir uzsākusi krīzes skarto uzņēmumu reālu finansiālo atbalstu. Vienlaikus nav līdz galam izvērtēta pašreizējās atbalsta formas ietekme uz ekonomiku kopumā. Šībrīža formulējumi dod priekšroku uzņēmumiem, kas pilnībā pārtrauc darbu. Protams, ir nozares, kas šajā periodā būs peļņu nesošas un veiksmīgi turpinās darbību, piemēram, IT, krīzes situācijā pieprasīto preču ražotāji, pasūtījumu piegādātāji.

LTA darbojas krīzes telefons 24/7 režīmā 67297372. Vienlaikus valdībai arī vajadzētu sniegt atbalstu nozares krīzes riska skartajiem uzņēmumiem, lai pēc iespējas turpinātu strādāt, tiktu saglabātas darbvietas un samazināts spiediens uz valsts budžetu. Piemēram, "Lido" slēdz itin visas ēdinātavas un aiz to durvīm paliek nepaēduši ļaudis, bet "McDonald" un virkne vietējo kafejnīcu turpina ēdināt un apkalpot klientus.

Apgrozījums ir būtiski krities visiem, bet strādājošiem uzņēmumiem valsts paredz mazāku atbalstu nekā tiem, kas pārtrauc darbību.

Vissvarīgāk sniegt atbalstu mazajiem uzņēmējiem. Mūsu nozarē vajadzētu katram mazajam uzņēmumam izsniegt 1000 eiro grantu steidzamākajām darbībām (elektrības rēķinu apmaksai, darbinieku atalgojumam u. tml.). Uzņēmums pretī uzrādītu krīzes situācijas radītās problēmas un piedāvātu sava uzņēmuma rīcības plānu. Savukārt atlaišanas pabalsti krīzē cietušo uzņēmumu darbiniekiem būtu izmaksājami nevis no uzņēmēja līdzekļiem, bet no garantiju fonda, kurā visi regulāri valsts budžetā gadiem esam maksājuši uzņēmējdarbības riska valsts nodevu.

Balstoties uz to, ka šobrīd no nomas maksas atbrīvo valsts, pašvaldību kapitālsabiedrības, atbrīvojumu vajadzētu sākt steidzami piemērot arī mazajiem uzņēmējiem, kas nomā valsts un pašvaldību īpašumus. Uzņēmēji saka, ka jau nolaižas rokas, jo šajā sarežģītajā situācijā pašvaldība nav pretimnākoša un atsakās samazināt nomas maksu vietējam uzņēmējam, kas 24 gadus nodrošinājis darbvietas.

Tāpat būtu labi, ja pašvaldības atbrīvotu no nomas maksas arī ēdināšanas vasaras kafejnīcas. Apkalpošana šādās vietās samazina inficēšanās riskus, un klientam ir drošāka pašsajūta, iepērkoties šādās vietās.

Valdības rīkojumus vajadzētu pieņemt, saskaņojot ar nozari, lai tie būtu precīzi un pārdomāti. Šobrīd ir daudz neskaidrību par tirdzniecības centru (TC) darba pārtraukšanu brīvdienās un svētku dienās. LTA viedoklis: šis ierobežojums attiecināms tikai uz TC ar nomas platību virs 10 000 m² (vai 20 000 m² kopējās platības) un nav attiecināms uz reģionālajiem TC (lai novērstu cilvēku došanos uz Rīgu iepirkties). Piedāvājam sākt slēgšanu tikai svētdienās, jo daudzi iedzīvotāji tomēr strādā un netiek iepirkties darbdienās. Ļaujot turpmāk iepirkties arī sestdienās, tiktu izretināta pircēju plūsma pa 6 dienām un samazinātos cilvēku blīvums ikdienā.

Taisnīguma un caurskatāmības nodrošināšanai būtu jāpublisko to uzņēmumu saraksts, kas saņem valsts atbalstu, piemēram, VID mājaslapā. Savukārt plaši atbalstītās radošās industrijas pārstāvjiem – padarīt pieejamus savus darbus bez maksas tīmekļvietnē, līdzīgi kā daudzās kaimiņvalstīs. Latvijā tās varētu būt gan kinofilmas, gan galerijas, gan citi autoru radošie darbi.

Valstī ir labi piemēri: autores un režisores Ilonas Brūveres kultūras filmu programma vai Dailes teātra atvērtais digitālo izrāžu arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!