Foto: undefined

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir iestāde, kas nodrošina lielu daļu uzņēmējiem nepieciešamo pakalpojumu, intensīvi mainoties līdzi laikam, reaģējot uz tendencēm tautsaimniecībā. Šobrīd esam ieguldījuši lielu darbu, lai uzņēmēju darbu atvieglotu, padarot nodokļu samaksas procesu maksimāli vienkāršu un vienu no modernākajiem Eiropā. Respektīvi, jau pēc dažām dienām - 2021. gada 1. janvārī sāk darboties vienotais nodokļu konts.

Līdz ar to līdzšinējo – vairāk nekā 40 nodokļu kontu vietā būs tikai viens, turklāt nodokļu nomaksu būs iespējams izdarīt, aizpildot tikai vienu maksājuma uzdevumu. Tas ievērojami mazina iespēju kļūdas dēļ ieskaitīt nodokļu maksājumu tam neatbilstošā kontā.

Lai valsts līmenī akceptētās novitātes – vienotais nodokļu konts un uzkrāšanas princips – būtu pieejamas noteiktajā termiņā, jau ilgu laiku tiek īstenoti apjomīgi VID informācijas sistēmu modernizācijas darbi, kuru rezultātā līdzšinējās, morāli un tehniski novecojušās, informācijas sistēmas tiek aizstātas ar mūsdienu tehniskajām prasībām atbilstošu risinājumu. Uzlabojumi sistēmās tiek ieviesti pakāpeniski un pēc iespējas nepārtraucot sistēmu pieejamību.

Pateicoties jaunās VID Maksājumu administrēšanas informācijas sistēmas sniegtajām iespējām, varam īstenot jau sen gaidītus uzlabojumus. Ir iespēja visus VID maksājamos nodokļus samaksāt vienotajā nodokļu kontā noformējot tikai vienu bankas maksājuma uzdevumu. Svarīgi, ka nodokļu uzskaiti padarīt vienādu gan valsts, gan nodokļu maksātāju grāmatvedībā, tā būtiski uzlabojot savstarpējo komunikāciju. Līdz ar jaunajām informācijas sistēmu sniegtajām automatizācijas iespējām daudzus VID sniegtos pakalpojumu veikt ātrāk un labāk. Lai nodrošinātu, ka nodokļu maksātājs ir lietas kursā par to, kādi nodokļi no vienotajā kontā iemaksātās summas samaksāti, informācija būs redzama VID EDS. Vienotajā nodokļu kontā iemaksātā summa automātiski tiks sadalīta atbilstoši nodokļu veidiem pēc principa, ka pirmo segs senāko saistību – nodokļa pamatsummu, pēc tam nokavējuma naudu, ja tāda ir aprēķināta, bet pēdējo – soda naudu, ja tāda tikusi piemērota.

Svarīgi, ka sākot ar 2021. gada 1. janvāri ir vienkāršota nodokļu nomaksas kārtība - visiem VID administrēto regulāro iekšzemes nodokļu maksājumiem noteikts viens gala termiņš – 23. datums. Sākot ar 2021. gada 1.janvārī veiktas izmaiņas vairāku nodokļu deklarāciju iesniegšanas termiņos: pārskati par aprēķināto izložu un azartspēļu nodokli jāiesniedz līdz katra mēneša 15. datumam; elektroenerģijas nodokļa deklarācija jāiesniedz līdz katra mēneša 20. datumam; darba devēja ziņojums un pašnodarbinātas personas ziņojums jāiesniedz līdz katra mēneša 17. datumam.

Līdz ar vienotā nodokļu konta ieviešanu 2021. gadā mainās kārtība, kādā veiktie maksājumi tiek novirzīti saistību segšanai. Maksājot nodokļus vienotajā nodokļu kontā, kopējā summa automātiski tiek sadalīta atbilstoši nodokļu veidiem un novirzīta to apmaksai. Vispirms tiek segtas senākās saistības jeb ievērots tā dēvētais FIFO princips.

Aicinu pievērst uzmanību vairākām būtiskām niansēm, kas jāievēro aizpildot maksājumu uzdevumu. Ja neveicat nodokļu maksājumu ar identifikatoru, tad sākot ar 2021. gada 1.janvāri maksājuma uzdevuma mērķa laukā nav nepieciešams uzskaitīt visus nodokļus un nodevas, kas iekļauti aprēķinātajā summā.

Maksājuma uzdevuma mērķa laukā obligāti ir jānorāda tikai tādi identifikatori, kas nav piešķirti saistībā nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu un labprātīgās nomaksas grafiku. Maksājumiem, kas veikti saskaņā ar lēmumu par nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu un labprātīgās nomaksas grafiku identifikators nav jānorāda, jo maksājums automātiski sedz VID lēmumos noteiktās summas, atbilstoši tur norādītajam samaksas datumam. Ņemot vērā, visu minēto, aicinu arī rūpīgi sekot līdzi uzņēmuma pašreizējai naudas plūsmai, kā arī pārliecināties vai nav senas tomēr līdz šim nenokārtotas nodokļu saistības pret valsts budžetu, un izvērtēt iespēju segt tās jau šī gada nogalē.

Vienotājā nodokļu kontā var iemaksāt arī lielāku naudas summu nekā nepieciešama par konkrēto laika periodu aprēķināto nodokļu saistību apmaksai. Gadījumos, kad nav parādsaistību, pārmaksātā summa paliks neskarta līdz pienāks nākamais nodokļu maksāšanas termiņš. Gadījumos, ja ir parādsaistības, tad pārmaksātā naudas summa tiks novirzīta to segšanai, ievērojot šādu secību – nodokļa pamatsumma, nokavējuma nauda, soda nauda. Jāuzsver, no 2021. gada parādu var segt tikai ar deklarētās pārmaksas apstiprināšanas datumu VID, nevis deklarācijas iesniegšanas datumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!