Foto: Privātais arhīvs
Lai veiksmīgāk iekļautos darba tirgū, jauniešiem bez iepriekšējas darba pieredzes ir svarīgs augstskolas atbalsts – iespēja apgūt nepieciešamās pamata prasmes pirms darba līguma noslēgšanas. Tādejādi iegūst gan jaunietis, gan darba devējs, kura kolektīvā pievienojas jauns dalībnieks ar svaigu skatījumu no malas, bet vienlaikus jau ar nelielu pieredzi. Ja augstskola kļūst par darba tirgus treniņlaukumu, tas mazina satraukumu un stiprina pārliecību par sevi – arī tie ir svarīgi aspekti, domājot par veiksmīgu karjeru un konkurētspēju.

Izveidot projektu, kurā pašai piedalīties

Studējot augstskolā, darbojos pašpārvaldē, līdzdarbojos pasākumu organizēšanā un kopumā biju ļoti aktīva studente. Tad tika uzsākts Nodarbinātības valsts aģentūras projekts "Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība", kuram atsaucās arī mana augstskola. Projekta mērķis bija ļoti saistošs un svarīgs – sniegt studējošajiem pirmo darba pieredzi. Pamata ideja – augstskolas var pieņemt darbā studentus amatos, kas ir saistīti ar kādu no piedāvātajām studiju programmām, bet studējošais par šo darbu saņem stipendiju. Ideja par šādu pieredzi man šķita ļoti saistoša, taču, lai izglītības iestāde varētu piedalīties projektā, kādam bija jāsagatavo visa nepieciešamā dokumentācija, pieteikums un viss pārējais.

Sanāca, ka kopā ar darba vadītāju izveidojām projektu, kurā pati uzreiz lecu iekšā arī kā darbiniece, palīdzot piedalīties arī citiem. Pirmais šāda veida darba pieredzes mēģinājums izdevās tik veiksmīgs, ka saņēmu arī neilgi pirms NVA projekta noslēguma piedāvājumu vadīt arī Karjeras centru.

Strādāt, neatņemot laiku studijām

Ņemot vērā, ka pirms tam man nebija lielas darba pieredzes, protams, bija satraukums, bet esmu pārliecināta, ka, sperot pirmos soļus reālajā darbā tirgū, stress būtu daudz lielāks. Vēlējos sākt strādāt, bet negribēju atņemt laiku studijām vai riskēt, ka cieš mācību kvalitāte. Projekta ietvaros strādāju dažas stundas nedēļā, tāpēc varēju gan iegūt pieredzi, gan 100% veltīt uzmanību studijām. Turklāt, visu laiku atrados augstskolas vidē, kas bija ierasta, pazīstama, tāpēc zināmā mērā arī mana komforta zona. Jāpiezīmē, ka arī amata nosaukums – projekta koordinators – lieti noderēs manā CV, lai veidotu karjeru nākotnē.

Karjeras centrs gan pieaugušajiem, gan skolēniem

Šobrīd ir apritējis jau gads, vadot Karjeras centru – galvenokārt organizējot mācības pieaugušajiem, izmantojot Eiropas Savienības fondu atbalstu. Būtībā mēs dodam iespēju interesentiem apgūt darba tirgū pieprasītas zināšanas un prasmes, tādējādi palīdzot sekmēt viņu konkurētspēju un sasniegt jaunas karjeras virsotnes. Redzot, ka arī jauniešiem šobrīd ir liela interese par iespējām sagatavoties studijām un pilnveidot savas prasmes, organizējam arī sagatavošanās kursus valsts eksāmeniem 11. un 12. klašu skolēniem. Tie ir speciāli kursi tiešsaistē, kas vidusskolēnam palīdz iegūt pārliecību un sagatavoties eksāmeniem, kā arī augstskolu iestājpārbaudījumiem matemātikā un angļu valodā.

Karjeras centrā izstrādājam arī jaunas idejas, piemēram, lai piedāvātu svešvalodu apguvi, kā arī citas lietas, kas palīdz cilvēkiem augt un pilnveidoties.

Apstākļi mudina cilvēkus apgūt jaunas lietas

Karjeras centra sniegtās iespējas būtībā ļauj cilvēkiem, kuri nav augstskolas studenti, atsevišķi apgūt vērtīgus kursus, neuzņemoties saistības par visas studiju programmas apgūšanu. Interesentu ir ļoti daudz – gan mācībās pieaugušajiem, gan sagatavošanās kursiem skolēniem, un tas kārtējo reizi apliecina, ka mainīgie apstākļi sabiedrībā un darba tirgū kopumā mudina cilvēkus aizvien apgūt ko jaunu. Īpaši digitālās prasmes, grāmatvedības, uzņēmējdarbības vai komunikācijas jomā. Šīs ir tēmas, kuru nozīme strauji pieaug.

Prasmes, kas noder visās profesijās

Jauniešiem, kuri šobrīd tikai domā par pirmās darba pieredzes iegūšanu, es viennozīmīgi iesaku izmēģināt spēkus šāda veida projektā vai uzzināt par darba iespējām savā augstskolā kopumā. Augstskola var būt lielisks darba tirgus treniņlaukums, kurā apgūt, kā plānot savu laiku, noteikt prioritātes, plānot darbus, uzraudzīt procesus, koordinēt dažādus jautājumus, kā arī aizpildīt un uzturēt dokumentāciju. Šīs prasmes vēlāk noderēs, neatkarīgi no izvēlētās profesijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!