Foto: LETA
Latvijā un Eiropas Savienībā plaši izplatīti viltoti Latvijas valsts sarkanbaltsarkanie karogi. Viltotajiem Latvijas valsts karogiem likumīgās karmīnsarkanās krāsas vietā ir gaiša karmīnsarkanā krāsa dažādos toņos vai arī vienkārši sarkanā krāsa.

Tādējādi ir pārkāpts Latvijas valsts karoga likums un Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumi Nr. 405 "Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi". Vēl es uzskatu, ka tā ir latviešu nacionālā simbola un Latvijas valsts galvenā simbola šausmīga pazemošana.

Viltoto Latvijas valsts karogu jautājumā kopš 2014. gada 2. maija esmu nosūtījis astoņas vēstules Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, un kopš 2014. gada 5. jūlija divas vēstules Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Tomēr ir vāji rezultāti. Jāsauc palīgā Latvijas sabiedrība.

Ļoti lielu atbalstu viltoto Latvijas valsts karogu jautājumā paudusi "Neatkarīgā Rīta Avīze", kura šī gada 18. jūnijā publicējusi rakstu "Pareizie un nepareizie karogi. Vai cienām valsts simbolus?"

Nepieciešami pasākumi, kuri vērsti uz to, lai uzlabotu valsts uzraudzību un kontroli pār valsts karogu izgatavošanu un realizāciju, lai izņemtu no apgrozības visus viltotos Latvijas valsts karogus, lai Latvijas valsts 100. dzimšanas dienu mēs sagaidītu tikai ar pareizas, likumīgas krāsas valsts karogiem.

Kas veicināja masveida viltoto Latvijas valsts karogu izgatavošanu un izplatīšanu?

Ministru kabineta noteikumos Nr. 405 "Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi" 18. punktā teikts: "Ja Latvijas valsts karogu vai Latvijas valsts vimpeli izgatavo no auduma, tā karmīnsarkanajai krāsai jāatbilst "Pantone Textile Colour System" 19-1629 TPX vai 19-1629 TC krāsas kodam."

29. punktā teikts: "Par šo noteikumu neievērošanu personas saucamas pie atbildības Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā vai Krimināllikumā noteiktajā kārtībā."

30. punktā teikts: "Šo noteikumu ievērošanu uzrauga pašvaldības."

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.45 pantā teikts: "Par noteiktās Latvijas Republikas valsts karoga izgatavošanas vai realizācijas kārtības pārkāpšanu - uzliek naudas sodu līdz trīsdesmit euro."

Manuprāt, sods ļoti mazs!

Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas Valsts protokols savā vēstulē Nr. 14/1758-2531, kas sūtīta 2014. gada 19. jūnijā, paskaidro: "Uzraudzību par šajā pantā [201.45] minēto prasību ievērošanu veic pašvaldību administratīvās komisijas saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 210. pantu".

Vēstulē vēl teikts: "Tādējādi jautājums par Latvijas karoga krāsas noteikšanu šobrīd ir juridiski atrisināts, un Latvijas valsts karogu izgatavošana pareizā krāsā un atbilstoši likuma prasībām ir katra uzņēmēja personiskā atbildība un godaprāta jautājums."

Uzskatu, ka faktiskais karogu izgatavošanas un realizācijas uzraudzības un kontroles trūkums, mazais soda mērs, kā arī pakļaušanās uz izgatavotāju godaprātu noveda līdz pilnīgai patvaļai un bezatbildībai, līdz nepareizas krāsas piemērošanai karogiem.

Domāju, ka vajadzētu noskaidrot un sodīt tos, kuri izgatavo un realizē viltotos Latvijas valsts karogus. Visi tie Latvijas valsts karogi, kuru krāsa neatbilst likumīgai karmīnsarkanai krāsai, kura noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 405, uzskatāmi par viltotiem Latvijas valsts karogiem.

Noteikumos Nr. 405 ir teikts, ka uzraudzību par Latvijas Republikas valsts karogu izgatavošanu un realizāciju veic pašvaldību administratīvās komisijas. Bet Latvijas Republikā ir vairāk nekā 100 pašvaldību administratīvo komisiju, tātad faktiski nav neviena atbildīgā. Bez tam šīs komisijas nav spējīgas risināt valstiski svarīgus jautājumus. Tāpēc jau vairāk nekā sešus gadus tās neko nav darījušas. Šie procesi notiek pašplūsmā.

Tātad esošā Latvijas valsts karogu izgatavošanas un realizācijas uzraudzības un kontroles sistēma nedarbojas un nav derīga. Tāpēc uzskatu, ka Latvijas valsts karogu izgatavošanas un realizācijas uzraudzība un kontrole Latvijas valdībai jāņem savās rokās.

Uzskatu, ka viltoto Latvijas valsts karogu jautājumā atbildīga ir partija "Vienotība" un tās veidotās valdības, kuras jau vairāk nekā sešus gadus atrodas pie varas Latvijā, bet šinī laikā nav varējušas saskatīt viltotos Latvijas valsts karogus.

Tātad var secināt, ka viltoto Latvijas valsts karogu izgatavošanu veicināja kļūdas esošajos normatīvajos aktos un karogu izgatavošanas un realizācijas uzraudzības un kontroles trūkums no Latvijas valdības puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!