Foto: AFI
Iedomājieties farmaceitu, kuram jāsniedz jums profesionāla konsultācija par kādām ģimenes ārsta izrakstītām zālēm. Taču farmaceits, kurš profesionālo izglītību ieguvis pirms 30 gadiem, beidzamajās desmitgadēs nav pilnveidojis savas profesionālās zināšanas, nav sekojis jaunumiem un neko pat nav dzirdējis par ģimenes ārsta izrakstītajiem medikamentiem, tāpēc nemaz nespēj jums sniegt nekādu konsultāciju.

Kaut arī formāli farmaceits ir ar augstāko speciālo izglītību... Jā, protams, šāda situācija minētajā nozarē principā nav iespējama, jo praktizējošam farmaceitam, tāpat kā ģimenes ārstam, ir likumā noteikti strikti noteikumi kvalifikācijas paaugstināšanai. Tomēr manis aprakstītais piemērs uzskatāmi ilustrē nepieciešamību pēc, izsakoties oficiālā valodā, profesionālās pilnveides un tālākizglītības programmām. Jeb, runājot vienkāršāk – pieaugušo izglītības.

Diemžēl daļā sabiedrības ir stingri iesakņojies stereotips, ka tā sauktā pieaugušo tālākizglītība vai mūžizglītība ir domāta vienīgi tiem, kas palikuši bez darba mazāk kvalificētās profesijās un kuri vēlas tādējādi ātri pārkvalificēties uz citām līdzīgām profesijām. Vai arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuriem daudz brīva laika un gribas to īsināt, realizējot latviešu sakāmvārdu "mūžu dzīvo, mūžu mācies". Lielā mērā šāds iespaids sabiedrībai radies tādēļ, ka medijos, it īpaši reģionos, ļoti bieži tiek aktualizētas programmas, kas paredzētas mazāk aizsargāto sabiedrības grupu tālākai izglītībai, pārkvalifikācijai un atgriešanai darba tirgū.

Tomēr šis stereotips kopumā nebūt neatbilst patiesībai. Jo, nenoliedzami, izglītības papildināšana, jaunu iemaņu iegūšana un savā esošajā profesijā nepieciešamo papildu zināšanu iemācīšanās ir svarīga ne tikai gadījumos, kad vajadzīga krīzes laika pārkvalifikācija.

Tādēļ es uzskatu, ka arvien plašāk jārunā arī par citām sabiedrības grupām, kurām tādu vai citādu iemeslu dēļ nepieciešams papildināt jau iegūtu augstāko izglītību, padziļināt un paplašināt zināšanas arī pēc bakalaura, maģistra un pat doktora grāda iegūšanas. Jaunās māmiņas, kas vēlas atgriezties darbā pēc bērniņa piedzimšanas atvaļinājuma, skolotāji, kuriem akūti nepieciešamas zināšanas IT nozarē, lai varētu šajos Covid-19 krīzes apstākļos pilnvērtīgi strādāt attālināti, zinātnieki vai citas jomas profesionāļi, kuri vēlas uzsākt savu uzņēmējdarbību un pelnīt ar iegūtajām profesionālajām zināšanām... Tie ir tikai daži no piemēriem, kas apliecina – profesionālā pilnveide, tālākizglītība, mūžizglītība ir vajadzīga teju ikkatram. Un ne tikai tāpēc, ka katrs cilvēks individuāli kļūs darba tirgum noderīgāks, spēs lietot modernās tehnoloģijas, mācēs dibināt un vadīt jaunus uzņēmumus vai apgūs biznesa un finanšu pratības pamatus, bet arī tāpēc, ka tādējādi modernāka un konkurētspējīgāka kļūs visa sabiedrība un valsts kopumā.

Tāpēc būsim aktīvi, meklēsim iespējas pilnveidoties un izglītoties, un kļūsim konkurētspējīgāki un zinošāki. Jo vairāk tāpēc, ka pašlaik iespējas gandrīz pilnībā apmaksāt tālākizglītības un profesionālās pilnveides kursus piedāvā arī Eiropas Sociālā fonda finansētas izglītības programmas kvalificētu pasniedzēju vadībā, tostarp – izglītības centrā "Magnetic Professional", piedāvājot arī attālināto apmācību, kas īpaši svarīgi ir cilvēkiem reģionos, jo nav nepieciešams katru nedēļu mērot ceļu uz Rīgu, kā arī Covid-19 apstākļos neriskējot ar savu un līdzcilvēku veselību. Izmantosim to!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!