Saskaņā ar grupas “Prāta Vētra” autoru Renāra Kaupera, Māra Mihelsona, Jāņa Jubalta, Gundara Mauševica, Kaspara Rogas un Alda Hofmaņa 1997.gada 1.oktobrī noslēgtajiem līgumiem ar AKKA/LAA par autortiesību aizsardzību autori ir nodevuši aģentūrai izņēmuma tiesības administrēt savu radošo darbu izmantošanu publiskā izpildījumā, kas ietver licenču izsniegšanu autoru darbu izmantotājiem, autoratlīdzības iekasēšanu, sadali un izmaksu.
Saskaņā ar šo līgumu vienīgi AKKA/LAA ir tiesīga dot atļaujas izmantot publiskā izpildījumā autoru darbus, un paši autori nav tiesīgi atkāpties no šī līguma noteikumiem un individuāli vienoties ar darbu izmantotājiem. Turklāt, pamatojoties uz “Prāta Vētras” un “Izdevniecības MicRec” savstarpēji noslēgtajiem līgumiem, “Prāta Vētras “autoriem vairs nepieder visas mantiskās tiesības attiecībā uz viņu radošo darbu publisku izpildījumu. “Izdevniecībai MicRec” pienākas 20% no autoratlīdzības, kas iekasēta par dziesmu publisko izpildījumu Latvijā un 50% no autoratlīdzības, kas iekasēta par lietojumu ārzemēs. Šāds mantisko tiesību sadalījums ir fiksēts AKKA/LAA autoru darbu reģistrā, kas ir pamats iekasētās autoratlīdzības sadalei un izmaksai.

1999.gada 20.janvārī AKKA/LAA ir noslēgusi līgumu ar SIA “Izdevniecība MicRec”, saskaņā ar kuru “Izdevniecība MicRec” piešķir AKKA/LAA ekskluzīvas tiesības ievākt autoratlīdzību par labu izdevējam par izdevēja pārstāvēto autoru darbu publiskā izpildījuma tiesību izmantošanu Latvijā un ārzemēs.

2001.gada 5.martā pretrunā savstarpēji noslēgtajiem visiem trijiem līgumiem- starp AKKA/LAA un autoriem, starp autoriem un “Izdevniecību MicRec”, kā arī starp AKKA/LAA un “Izdevniecību MicRec” Aldis Hofmanis kā grupas “Prāta Vētra” autoru pilnvarotais pārstāvis noslēdza līgumu, ar kuru deva atļauju SIA “Koncertmeistars” izmantot publiskā izpildījumā grupas “Prāta Vētra” muzikālos darbus koncertos Daugavpilī 2001.gada 9.martā un Ventspilī 2001.gada 16.martā, par to nosakot autoratlīdzību.

2001.gada 9.maijā AKKA/LAA ir nosūtījusi “Izdevniecībai MicRec” vēstuli un lūgusi sniegt atbildes uz sekojošiem jautājumiem: 1. Vai SIA “Izdevniecība MicRec” tika pilnvarojusi Aldi Hofmani ievākt atlīdzību par publiskā izpildījuma tiesībām grupas “Prāta Vētra” koncertos 2001.gada 9.martā Daugavpilī un 2001.gada 16.martā Ventspilī? 2. Vai SIA “Izdevniecība MicRec” kā mantisko tiesību īpašnieks ir saņēmusi no Alda Hofmaņa autoratlīdzību par grupas “Prāta Vētra” koncertiem 2001.gada 9.martā un 16.martā?

Atbilde vēl nav saņemta.

Patlaban “Izdevniecības MicRec” direktors Guntars Račs masu mēdijos ir izplatījis informāciju, ka grupa “Prāta Vētra” nav izdevniecībai radījusi nekādus zaudējumus un tai nav nekādu pretenziju pret grupu “Prāta Vētra”, kas, ņemot vērā visu iepriekš minēto, neatbilst patiesībai. Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem “Izdevniecībai MicRec” pienākas daļa no autoratlīdzības par grupas “Prāta Vētra” dziesmu izmantošanu publiskā izpildījumā. G.Račs pats nevar veikt darbības, kuru veikšanai ar līgumu pilnvarojis autortiesību organizāciju AKKA/LAA, citādi izdevniecība pārkāpj līgumu ar AKKA/LAA.

2001.gada 8.maijā grupas “Prāta Vētra” autori paziņoja par līgumu laušanu ar AKKA/LAA. Ja autors ir izbeidzis līgumu ar AKKA/LAA, tad nav spēkā arī AKKA/LAA līgums ar izdevēju, jo izdevējam pienākošos autoratlīdzības daļu no katra publiski izpildītā darba aģentūra var iekasēt tikai tādā gadījumā, ja pārstāv darba autorus. Tāpēc AKKA/LAA izbeigs līgumu ar “Izdevniecību MicRec” attiecībā uz grupas “Prāta Vētra” autoriem.

AKKA/LAA nesaskata argumentus A.Hofmaņa apgalvojumam, ka aģentūra pietiekami neaizsargā “Prāta Vētras” intereses. Gluži pretēji - A.Hofmaņa rīcība neļauj aģentūrai pietiekami aizsargāt ne tikai autorus (ne grupu “Prāta Vētra” kā izpildītājus), bet arī “Izdevniecību MicRec”, kas ir tāda pati autortiesību īpašniece kā autori, kas daļu savu tiesību tai nodevuši. AKKA/LAA ir iekasējusi un izmaksājusi autoratlīdzību par grupas “Prāta Vētra” repertuāra publisko izpildījumu ne tikai koncertos, bet arī diskotēkās, mūzikas klubos, restorānos, kafejnīcās un citur gan Latvijā, gan ārzemēs, attiecīgi izmaksājot pienākošos autoratlīdzības daļu arī “Izdevniecībai MicRec”.

Minētie seši autori AKKA/LAA datu bāzē reģistrējuši 114 skaņdarbus, no kuriem visi gan netiek lietoti. Latvijas autoru datu bāzē ir reģistrēti 30 068 muzikālie darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!