Foto: Privātais arhīvs

Šodien Eiropā starptautisko sankciju tēma ir aktuālāka kā nekad iepriekš - tā piedzīvo renesansi kā kolektīvā reakcija uz krīzi Ukrainā. Marta mēnesī gan Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, gan arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija aktualizēja sankciju piemērošanas tēmu.

Praktiskā atbildība par sankciju ievērošanu ir nodota biznesam, un aktuāls kļūst jautājums, vai finanšu pakalpojumu sniedzēji, ražošanas un loģistikas uzņēmumi, tirgotāji un visi citi uzņēmēji ētiski, tehniski un organizatoriski ir gatavi tās izpildīt?

Visu Eiropas Savienības iedzīvotāju un biznesu juridiskais pienākums ir ievērot sankciju ierobežojumus. Šī fakta pilnvērtīga pieņemšana biznesa līmenī prasa laiku un iedziļināšanos tēmā. Tas varētu būt vienīgais ceļš, kā uzņēmējam pieņemt to, ka jātērē papildu laiks, nauda un cilvēkresursi, lai detalizēti izzinātu savu sadarbības partneru vai klientu īpašniekus, piegādes ķēdes līdz preces gala saņēmējam, un daudzas, daudzas citas nianses.

Tā pieņemšana varētu nākt kopā ar savas atbildības apzināšanos, kopā ar lielāku izpratni par globālajiem procesiem, kuri rezumējas lēmumos par sankciju ieviešanu. Sankcijas ir ārpolitikas instruments un reakcija uz starptautiskās drošības izaicinājumiem, t.sk. cīņā ar starptautisko terorismu, korupciju, naudas atmazgāšanas shēmām, cilvēktiesību pārkāpumiem un citiem.

Tāpēc, dzīvojot civilizētajā pasaulē, jārēķinās arī ar papildu slodzi, lai pārzinātu un ievērotu tās likumus.

Un tāpēc vienīgais veids, kā biznesam sadzīvot kopā ar aizvien apjomīgākiem sankciju ierobežojumiem, ir izglītot savus darbiniekus. Savukārt darbinieki, kuri labi orientējas sankciju būtībā un saistītajos regulējumos, varēs nodrošināt gan iekšējos procesus, lai sankcijas tiktu ievērotas, gan biznesa komunikāciju ar valsts institūcijām un bankām.

Lai sniegtu detalizētas atbildes pārsvarā uz visiem ar sankcijām saistītajiem jautājumiem - kā veidojas sankciju režīmi, kas organizācijām jādara, lai nepārkāptu sankciju likumus, kā organizēt iekšējo monitoringu un izpēti, kā var palīdzēt IT sistēmas - lielākā starptautiskā dalības organizācija finanšu noziegumu apkarošanas profesionāļiem ACAMS pirms vairākiem gadiem izveidoja kursu Certified Global Sanctions Specialist (CGSS).

Šis kurss ir pieejams arī Rīgā. Kursa beigās jānokārto eksāmens, lai saņemtu ekspertīzes līmeni apliecinošo sankciju speciālista sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!