Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir Iekšlietu ministrijas pārraudzības iestāde, kuras viens no galvenajiem uzdevumiem ir nodrošināt valstī drošību un kārtību, kontrolējot migrācijas procesus valstī, izsniedzot personu apliecinošos dokumentus un uzturot Iedzīvotāju reģistru. Jau vairākus gadus PMLP ir uzsākusi realizēt vienkāršu, pārskatāmu un saprotamu sadarbību ar iedzīvotājiem, tomēr iedzīvotājiem sniegtais komforts nevar apdraudēt sabiedrības drošību. Iepazīstoties ar iedzīvotāju paustajiem pārmetumiem, PMLP vēlas sniegt sekojošus komentārus:
Bezvīzu režīms ar Itāliju - kopš 1999.gada 15.februāra

Bezvīzu režīms ar Itāliju stājās spēkā 1999.gada 15.februārī, tātad personas atstāstītais gadījums ir noticis pirms vairākiem gadiem. Vīzu ielīmes pasē var likt tikai tam paredzētajās lapās, ja tās ir pilnas – personai pase ir jāmaina. Šajā gadījumā valsts nodeva netiek palielināta – tā ir Ls 5. Ja persona vēlas ceļot, viņai ir jāseko līdzi, cik brīvu lapu vīzu ielīmēm vai atzīmēm par robežas šķērsošanu vēl ir palikušas. Vairāku valstu vēstniecībās tiek pieprasīts, lai pirms izceļošanas no valsts nepieciešamības gadījumā pasē būtu vismaz 2 brīvas lapas.

Jaunas fotogrāfijas nepieciešamība

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes rīcībā ir personas fotogrāfija, kas iesniegta pases izgatavošanai, taču pase netiek mainīta katru gadu un personas izskats gadu laikā mainās. Mainoties izskatam, persona var kļūt grūti identificējama un var rasties nepatīkami sarežģījumi, šķērsojot robežu. Tāpēc Ministru kabineta noteikumos ir noteikts, ka personai līdz piecu gadu vecumam pasi izsniedz uz gadu vai uz ceļojuma laiku, ja tas ir ilgāks par gadu, no 5 līdz 20 gadu vecumam – uz pieciem gadiem, no 20 līdz 60 gadu vecumam – uz desmit gadiem, bet personai pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas – uz piecdesmit gadiem.

Nepieciešams apstiprinājums par izdarīto maksājumu

Lai gan Interneta banka ir ērts maksāšanas līdzeklis, tomēr, lai personai izsniegtu pasi, nepieciešams bankas apstiprinājums, ka maksājums ir izdarīts. Protams, samaksu var veikt, izmantojot Interneta banku, taču arī tad būs jādodas uz banku, lai bankas darbinieki apstiprinātu izdarīto maksājumu.

Strādā pēc pl.17.00

Neskatoties uz to, ka valsts iestāžu darba laiks ir noteikts 8 stundas dienā, visās Rīgas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajās nodaļās dokumentus pases izsniegšanai pieņem bez pusdienu pārtraukuma. Visās nodaļās arī ārpus Rīgas darba laiks vismaz divas dienas nedēļā ir līdz 18:00 vai 19:00 (atkarībā no iedzīvotāju skaita), lai nodrošinātu iespēju strādājošiem cilvēkiem nokārtot nepieciešamās formalitātes.

Pieraksts pasē nav nepieciešams

No 1997.gada, šķērsojot valsts robežu, netiek pārbaudīts, vai pasē ir izdarīta atzīme par dzīvesvietu. Sākot ar 2002.gada 1.jūliju atzīme par reģistrēto dzīvesvietu pasē vairs netiek likta. Šā gada 1.jūlijā stāsies spēkā “Dzīvesvietas deklarēšanas likums”, kas noteiks, ka personai, lai reģistrētu savu dzīvesvietu, būs jādodas tikai uz jauno pašvaldību, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un jāaizpilda deklarācija, norādot tiesisko pamatu uzturēties norādītajā dzīvesvietā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde attīsta un uzlabo savu darbību, lai cilvēks, ienākot mūsu iestādē, saprastu, kur var iegūt nepieciešamo informāciju un kā kārtojamas dažādas formalitātes. Budžeta līdzekļu ietvaros pēdējo gadu laikā vairākās teritoriālajās nodaļās (piemēram, Rīgas Ziemeļu rajona un Latgales priekšpilsētas, Valmieras, Jēkabpils, Talsu, Kuldīgas rajona nodaļā u.c.) ieviestas klientu apkalpošanas zāles, atvērts mūsdienīgs Ārzemnieku apkalpošanas centrs, aprīlī sāks darboties bezmaksas informatīvais tālrunis. Būtiski samazināts arī iesniedzamo dokumentu apjoms, taču tie nepieciešami drošības apsvērumu dēļ un lai precizētu informatīvajās sistēmās ievietotos datus. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir gatava sadarboties ar valsts, pašvaldību un privātajām iestādēm normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, lai datus no Iedzīvotāja reģistra varētu saņemt no PMLP, nevis iedzīvotājiem.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ir gatava saņemt iedzīvotāju kritiku un ieteikumus – tos var sūtīt uz pmlp@pmlp.gov.lv vai izteikt mājas lapas www.pmlp.gov.lv sadaļā “Forums”. Jūsu ieteikumi palīdzēs mums uzlabot iestādes darbību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!