LR Ministru prezidentam god. I.Godmanim

Valka ir viena no sešām unikālām pilsētām Eiropā, kas atrodas uz robežas. Tā ir pilsēta, kur sākas Latvija, tātad valsts vizītkarte.

Jau no 2004. gada, pēc iestāšanās Eiropas savienībā, Valka (Latvija) un Valga (Igaunija) teritoriāli ir 1 pilsēta 2 valstīs. Līdz ar to abu valstu pieņemto lēmumu sekas pilsētu ekonomisko attīstību būtiski ietekmē gan pozitīvā, gan negatīvā aspektā:

1)Latvijas valsts pieņemtais lēmums par PVN likmes paaugstināšanu uz 21% smagi ietekmē uzņēmējdarbību (īpaši tirdzniecību) Valkas pilsētā, jo iedzīvotāji dodas preces (gan pārtiku, gan degvielu) un pakalpojumus (viesnīcas u.c.) iegādāties un izmantot Valgā, kur tie ir izteikti lētāki, līdz ar to pilsētā strauji sarūk uzņēmēju radīto darba vietu skaits, kas, savukārt, negatīvi ietekmē pārējos procesus pilsētā (pašvaldības budžetu, komunālos maksājumus u.c.);

2)Jau gadiem valcēnieši ik dienas ir pārliecinājušies par ceļu politikas atšķirību Igaunijā un Latvijā, kur kaimiņu valsts ielas ir daudz labākas kvalitātes. Šobrīd pēc valsts autoceļu fonda programmai piešķirto līdzekļu dramatiskā samazinājuma, šīs atšķirības padziļināsies vēl būtiskāk. Ar 2009. gadam piešķirto finansējumu nav iespējams kaut elementārā līmenī uzturēt 41 km kopgarumā esošās ielas Valkas pilsētā.

Lai nenogremdētu Valkas ekonomisko attīstību un neveicinātu atšķirību starp Valku un Valgu palielināšanos, Valkas pilsētas dome Jūs LŪDZ :

1.Veidot īpašu atbalsta programmu pierobežas reģionu ekonomiskās attīstības veicināšanai (piemēram, 1920. gadā, pēc pilsētas sadalīšanas, Valkai valsts piešķīra 50 miljonu rubļu bezprocentu kredītu!!!);

2.Novērst decembrī budžeta likumā pieņemtos šķēršļus pašvaldību attīstībai (t.sk. arī uzņēmējdarbības) liedzot iespēju aizņemties nepieciešamos finanšu resursus investīciju projektiem;

3.Garantēt pašvaldībai 2008. gada decembrī prognozēto iedzīvotāju ienākuma nodokļa izpildi pilnā apmērā;

4.Atjaunot ceļu fonda finansējumu 2008. gada līmenī;

5.Uzsākt darbu pie nodokļu sistēmas maiņas, nodrošināt pašvaldībām ieņēmumus ne tikai no viena nodokļa (iedzīvotāju ienākumu nodokļa), bet arī no citiem, piemēram, daļu no pievienotās vērtības nodokļa;

6.Pieņemot lēmumus konsultēties, ne tikai ar Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, bet uzklausīt arī Latvijas Pilsētu savienības un pagastu apvienības viedokļus, jo dzīve un darbība lielajās pilsētās krasi atšķiras no pārējām Latvijas pilsētām, nemaz nerunājot par pagastiem.

Pilnībā izprotot, ka valsts un pašvaldības atrodas "vienā laivā", aicinu pašvaldības "neizmest jūrā" jau pie pirmās jūras viļņošanās, bet gan darīt visu, lai nodrošinātu vienādus dzīves un darba apstākļus visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tas ir gan pašvaldības, gan valsts pienākums.

Lūdzam sniegt atbildi un skaidrojumu uz mūsu uzdotajiem jautājumiem un ierosinājumiem, lai par to varētu informēt pašvaldības iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!