Plašais stāvlaukums jau bija pārpildīts, taču automašīnas turpināja un turpināja nākt klāt. Veidojās sastrēgumi vairāku kvartālu garumā. Skats bija iespaidīgs. Ņemot vērā, ka katrs auto atvizināja veselu ģimeni, varēja lēst, kādas milzīgas tautas masas virzījās uz vienu vienotu mērķi...
Uz ko attiecas aprakstītā aina? Kad un kur tas notika? Man prātā nāk vismaz divas reizes. Pirmā – 1988.gada 7.oktobris – tautas manifestācija Mežaparkā, otrā – 2005.gada decembra vidus – pircēju pūļi pie Lielirbes ielā pie nule paplašinātā tirdzniecības centra “Spice”.

Pirmkārt, tas nozīmē, ka labklājības pieaugumu vairs nebauda tikai saujiņa zagļu un bezgožu, kā to gribētos domāt dažam labam, kas savu enerģiju velta nevis tam, lai meklētu apmaksātāku darbu, bet gaustos interneta forumos, ka, ja viņš, lūk, personiski nejūtotot valsts attīstību, tad tā esot tikai melīgas propagandas auglis.

Otrkārt, tas nozīmē, ka tie desmitiem tūkstošu padomju iedzīvotāju, kas par pašsaprotamu uzskatīja abonēt “Literatūru un mākslu”, “Karogu”, pirkt jaunākos dzejoļu krājumus, pašlaik izvēlas lielveikalu. Un tas ir loģiski – iespējams, ka “Literatūras un mākslas” lasīšana padomju cilvēkam aizpildīja to laiku, kuru “brīvajā pasaulē” normāli aizpildīja lielveikals.

Treškārt, noteikti jāpiezīmē, ka ir vēl viena būtiska atšķirība starp 1988. un 2005.gadu. Tie, kuriem naudas lielveikalam nav, neprotestē ar savākšanos Mežaparka estrādē, to protesta instruments ir biļete uz Īriju. Un arī tas parāda, ka padomju cilvēka vietā ir stājies kāds daudz racionālākus lēmumus pieņemošs.

Ceturtkārt, no abiem iepriekšējiem secinājumiem izriet jautājums, vai tas viss ir uz labu. Uz to gan es neriskētu pašlaik atbildēt.

Tādi Ziemassvētki valstī ar straujāko IKP pieaugumu Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!