Nesen notikušajā IT konferencē tika demonstrēts grafiks, kas uzskatāmi rādīja, ka tehnoloģiju nozares apjomi palielinās, neskatoties uz sabiedrībā valdošajiem uzskatiem par “uzpūstiem ziepju burbuļiem” vai “valdošo pesimismu”.
Un tieši to pašu var teikt par Latvijas ekonomiku. Tā attīstās, vienkārši attīstās, neskatoties uz politisko teātri, neskatoties uz trūcīgo nodrošinājumu daudzām jomām, neskatoties uz nenomaksātajiem nodokļiem vai sliktajiem laika apstākļiem.

Pagājušajā nedēļā “DELFI Versijās” pēc finansu ministra komentāra par ekonomikas attīstību vairums lasītāju paziņoja, ka viņi šo attīstību nejūtot. Nav tiesa, ka mēs to nejūtam. Mēs to jūtam katrs un katru dienu, vienīgi – daudzas lietas uzskatām par pašsaprotamām un nekādi nesaistāmām ar statistiķu paziņotajiem sausajiem cipariem.

Lielisks piemērs ir mobilās telekomunikācijas. Attīstoties mobilo telefonu tirgum, parādoties jauniem pakalpojumiem, ka arī, protams, sekojot pasaules tendencēm, mobilais telefons no luksus preces ir kļuvis par ikdienas lietu. Kaut cik necik normāli nodrošinātam cilvēkam mobilais telefons ir pilnīgi pieejama lieta. Katrā gadījumā jaunākās ziņas liecina, ko mobilo telefonu lieto gandrīz 20% Latvijas iedzīvotāju.

Pērnā gada sākumā mobilo telefonu lietoja tikai nedaudz vairāk par 10% Latvijas iedzīvotāju. Ja pirms pusotra diviem gadiem liela daļa mobilo bija reģistrēti uz juridisko personu vārda, tad šobrīd neapšaubāmi lielākais lietotāju pieaugums ir iedzīvotāju vidū. Un loģiski, ja attīstās kāda tautsaimniecības nozare, tad attīstās arī visa ekonomika kopumā.

Otra lieta – kredīti un līzings. Šobrīd arī kredīti ir pieejami katram, kam ir salīdzinoši normāli ienākumi. Un arī tas ir labas attīstības rādītājs, jo vadošās bankas tādu vai citādu iemeslu ietekmē uzskata, ka kredītus var dot arī privātpersonām. Turklāt tie ir arī patēriņa kredīti, kas vēl pirms dažiem gadiem likās kā neaizsniedzama nākotne. Tāpat līzings. Šobrīd jebko var nopirkt kredītā vai līzingā. Okej, okej, daudzas lietas ir pietiekami dārgas, lai tās varētu iegādāties uzreiz, bet, ja nebūtu pieprasījuma pēc šādiem pakalpojumiem, tad diezin vai rastos arī piedāvājums…

Protams, augstāk rakstītais daļai lasītāju izskatīsies pēc pasaciņas, jo…. Sabiedrībā ir vērojama noslāņošanās, kas ir normāla, nenovēršama un visādi citādi neizbēgama parādība. Un arī augstāk minētie labumi ir pieejami tikai gadījumā, ja ir vismaz normāli apmaksāts darbs vai pietiekami bagāta ģimene. Un tā patiešām ir katra paša izšķiršanās: vai nu pelnīt naudu: veidojot karjeru, vai vismaz strādājot normāli atalgotu darbu, vai arī sēdēt parkā un dzerot aliņu, lamāt valdību. Protams, var jau meklēt laimi arī plašajā pasaulē…

Tomēr, šķiet, ka mēs nenovērtējam vidi, kurā šobrīd dzīvojam, jo ir tik daudz iespēju izmantot tās savā labā….

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!