Lietuvas tiesa kā jau tas tika prognozēts pagājušajā nedēļā no cietuma izlaida mūsu sportistu Juri Silovu. Diezgan droši var prognozēt, ka tur viņam vairs nebūs jāatgriežas, tomēr naudu atgūt diez vai izdosies. Taču pastāv liela cerība, ka Jura gadījuma dēļ varētu tikt sakārtota Lietuvas tiesu sistēma, kas ir vismaz tik pat korumpēta un nesakārtota kā mūsējā.
Lietuvieši tāpat kā latvieši arvien biežāk vēršas pēc palīdzības Strazbūras tiesā, viņiem cietumā jau vairākus gadus atrodas korumpēta tiesnese, kas tautā bija iemantojusi godīga cilvēka slavu. Arī tiesnesis, kurš Juri notiesāja ar piecu gadu cietumsodu, pirms trim gadiem paspējis iekulties pamatīgā skandālā, jo no apcietinājuma atbrīvoja kādu bandītu, kurš pēc tam pazuda bez pēdām un nav atrasts joprojām.

Lietuvas žurnālisti šādus gadījums varētu saukt stundām no vietas, taču, šķiet, ka tāds kā tiesu sistēmas spogulis varētu būt arī tas, kādu kārtību tienesis spēj nodrošināt tiesas zālē. Silova lietas izskatīšanas laikā tiesas zālē iekšā un ārā bez nekādiem kompleksiem staigāja žurnālisti, operatori, fotogrāfi, apsargi, vienkārši interesenti un sazin kas vēl. Vairākkārt iezvanījās mobilais telefons, taču tiesnesis tam visam nepievērsa nekādu uzmanību un arī neizteica nevienu aizrādījumu. Lai kādi arī nebūtu mūsu tiesneši, jāatzīst, ka viņi tomēr spēj nodrošināt vismaz elementāru kārtību savās tiesas zālēs.

Bet svarīgi ir tas, ka Lietuvas tiesu sistēma atšķirībā no mūsējās beidzot ir sapratusi, ka tā ir slima un tai ir steidzami jāārstējas. Kamēr mūsu tiesneši izstrādā patiesībā nevienam nevajadzīgus memorandus un pilnīgi visus apsūdz sava godīgā vārda nomelnošanā, kaimiņvalstī ir sākusies reāla darbība. Visiem, kas bija klāt Silova tiesas sēdē, šķiet ir skaidrs, ka apjomīgos tiesas lēmumus (to kopā bija trīs) nebija iespējams uzrakstīt stundas laikā, kā to pasniedza tiesneši. Lēmumi bija sagatavoti jau ilgi pirms tiesas sēdes sākuma un nevienam Lietuvas tiesu sistēmas pārstāvim nav ienācis prātā paziņot, ka uz viņu tiek izdarīts kaut kāds mistisks spiediens. Lai gan pēc būtības Lietuvas prezidents Valds Adamkus izdarīja to pašu ko Vaira Vīķe – Freiberga. Viņš izteicās, ka latvietim piespriestais sods ir neadekvāts, tiesnesis akli sekojot likuma burtam kļūdījies un Silovs jebkurā gadījumā tiks apžēlots. Tiesneši saprata prezidenta teikto un tagad, iespējams, tiks reformēta visa tiesu sistēma.

Labvēlīga Konstitucionālās tiesas sprieduma gadījumā pārskatīs arī daudzus citus spriedumus un pietiekamam skaitam cilvēku vairs nebūs gadiem jāsmok cietumos.

Latvijas tiesneši pēc Vīķes – Freibergas izteiktās kritikas sāka gausties par mistiskiem spiedieniem uz tiesu varu, sarīkoja ārkārtas kongresu, kurā tā arī neko konstruktīvu nepateica un draudēja, ka tagad lūk tiesneši būšot iebaidīti un sākšot apsūdzētajiem piespriest arvien bargākus soda mērus. Neviens Latvijas tiesu sistēmas pārstāvis līdz šim publiski vēl nav atzinis, ka arī tiesneši ir pieļāvuši rupjas kļūdas. Runāt par kaut kādām pārmaiņām šajā sistēmā varēs tikai tad, kad tas notiks.

Mainīties vispirms jāgrib pašiem tiesnešiem, tomēr vismaz pagaidām nekas neliecina par to, ka tuvākajā laikā varētu notikt kaut kāda savu kļūdu atzīšana. Bet tas savukārt nozīmē, ka Lietuvas tiesu vara tālu aizsteigsies priekšā mūsējai, kura acīmredzot ir tik ļoti ar sevi pārņemta, ka neredz neko no tās, kas notiek tai apkārt…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!