Vai alus ir tas pats kas grauds, vai tomēr alkohols? Jautājums radās skatoties kārtējo televīzijas raidījumu “Alus ziņas”, kur alus darītāji centās apšaubīt alus patiesās īpašības.
Ielūkosimies alkohola aprites likumā, kur tiek skaidroti arī termini: “Alkoholiskie dzērieni – visi no pārtikas izejvielām izgatavotie spirtu saturošie dzērieni ar absolūtā spirta daudzumu virs 1,2 procentiem”. Turklāt, ja alus darītāji apstrīd narkologus, ka neko sliktu alus dzeršana cilvēkam nevar nodarīt, tad kāpēc alus reklāmām, kaut maziem un nemanāmiem burtiem, bet tomēr apakšā rakstīts, ka tas nodara kaitējumu veselībai?

Kaitējums veselībai? Kā tas izpaužas? Patiesībā alus kaitējums veselībai ir tāds pats kā tad, ja pārmērīgi tiek lietots jebkurš cits alkoholiskais dzēriens. Vienīgi reibums no alus ir citādāks nekā no degvīna – tas dod miegainu apdullumu. To izraisa apiņu rūgšanas procesā radušies monoamīni, kuriem ir ļoti nelabvēlīga ietekme uz smadzenēm. Alus veicina iekaisuma procesa attīstību. Ne velti pacientiem, kam ir kāda brūce, pēcoperācijas rēta, strutaini procesi ādā vai organisma dziļākos audos, ārsti aizliedz lietot alu. Vēl kāds jautājums – kāpēc nav vīna vai šņabja vēdera, bet ir alus vēderiņš?

Cilvēkiem, kuri alu lieto regulāri, izteikti aptaukojas apzarnis un vēdera priekšējā siena un veidojas tā sauktais alus vēders. Turklāt alus rūgšanas procesā rodas sieviešu dzimumhormoni, tāpēc vīrieši, kas daudz dzer alu, ar laiku iegūst sievišķīgas formas- vēderu, gūžas, krūtis. Šo atziņu pērn publiskojis Krievijas Psihiatrijas ZPI vecākais zinātniskais līdzstrādnieks, zinātņu kandidāts Aleksandrs Magolifs. Savukārt Lielbritānijā veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka vairākas vielas, tostarp apiņi, kas radniecīgas sievišķīgajam hormonam estrogēnam, maina spermas kvalitāti, mazinot spermatozoīdu spēju aizkļūt līdz olšūnai.

Mēdz teikt, ka alus ir veselīgs, jo tajā ir daudz B grupas vitamīnu. Patiesībā alū ir ļoti maz šo vitamīnu. Ar tiem, kas alū ir, nepietiek, lai aizvietotu to daudzumu, kas organismā tiek noārdīts alū ietilpstošā alkohola pārstrādē. Un vēl – cilvēkiem, kuri regulāri lieto alu, biežāk veidojas vai pastiprinās tūska jeb šķidruma aizture organismā. Sekas – uzpampusi seja, maisiņi zem acīm, ar šķidrumu piedzītas potītes un palielināts ķermeņa svars, jo liekos kilogramus veido ne tikai liekie taukaudi, bet arī organisma starpšūnu telpā uzkrājies ūdens.

Vai alus veicina apetīti. Jā, tajā esošās rūgtvielas patiešām rosina ēstgribu, bet nekādā ziņā šādos nolūkos nedrīkst alu dot bērnam, jo nedrīkst aizmirst, ka tas ir alkohols un alkohols kaitē mazuļa veselībai. Ir vēl kas labs, ko var izdarīt alus – proti, alus lietošana samazina nierakmeņu veidošanās risku. Pastāv versija, ka tas saistīts ar biežo tualetes apmeklēšanu un līdz ar to arī biežāku nierakmeņu veidojošo elementu izvadīšanu no organisma.

Alus darītāji apgalvo, ka no alus nevar piedzerties. Jā, alkoholiķis ar stāžu tiešām nereibs ne no vienas, ne divām, ne pat trim pudelēm. Kamēr viņš nebūs savācis sev nepieciešamos gramus. Atcerēsimies, ka vienas alus pudeles izdzeršana ir tas pats, kas izdzert 50 gramus degvīna. Protams, arī efekts ir tāds pats kā no šādas degvīna glāzītes. Tieši tāpēc visbīstamāk alu dzert pie alkohola nepieradušam organismam. Pusaudži un jaunieši ne tikai ātri piedzeras ar alu, bet stipri kaitē sev, jo jāņem vērā, ka alus kā jebkurš alkoholisks dzēriens, iedarbojas uz visām organisma funkcijām, kavējot to attīstību. Tāpēc narkologi uzskata, ka patiesībā alkoholu vajadzētu atļaut lietot tikai no 21 gada vecuma.

No alus ne tikai var piedzerties, bet Narkoloģijas centrā ir bijis pacients ar alkohola psihozi, ko izraisījusi alus dzeršana un pavisam nesen – 14 gadus vecs pusaudzis, kurš kopā ar draugu bija izdzēris 1,5 l “Vanaga” alus, kā rezultātā radās alkohola intoksikācija.

Stiprais alus ir atsevišķas sarunas vērts. Ir taču pilnīgi skaidrs, ka alus dabiskas raudzēšanas rezultātā nevar iegūt septiņgrādīgu alu. Turklāt tāda alus lietotāji stāsta, ka no tā ātri noreibst un otrā dienā ir nepatīkama paģiru sajūta – cilvēks jūtas tā, it kā būtu lietojis stipro alkoholu. Narkologi uzskata, ka no dabiski raudzēta alus otrā dienā paģirām nevajadzētu būt. Tāpēc, lai cik kārdinoši būtu pirkt stiprāku alu, kas pildīts lielajās plastmasa pudelēs, mediķi iesaka izvairīties no tā dzeršanas. Drošāk ir dzert alu, kas nav stiprāks par 5,2 grādiem.

Pēdējā laikā daži mediji un arī alus darītāji piemin narkologus, kuri it kā iesakot lietot “vieglās” narkotikas. Patiesībā ziņa, ka alus var būt tikpat bīstams jauniešiem kā narkotiku lietošana, tiek sagrozīta un atspoguļota kā šo vielu lietošanas ieteikums.

Alus darītāji uzskata, ka Latvijā sākta alus nomelnošanas kampaņa. Diez vai tā ir kāda kampaņa, ja atsevišķi mediji, aktualizējot valmieriešu lēmumu no 1.oktobra naktī aizliegt stipro alu un ņemot vērā pavīdējušos izteikumus par iespējamo jebkāda alus tirdzniecības aizliegšanu naktī, ir meklējuši un publicējuši informāciju, par alus iedarbību uz veselību.

Kampaņas pret alu nav, jo jāatzīst, ka labāk ir tomēr lietot vieglos alkoholiskos dzērienus, nekā stipros. Narkologi patiesībā veic ikdienas “kampaņu” pret jebkuru alkoholisko dzērienu lietošanu. Tieši viņi ikdienā saskaras ar šo dzērienu postošo un kaitējošo iedarbību gan uz veselību – kuņģi, aknām, smadzenēm; gan uz sabiedrības psiohosociālo stāvokli. Tā jau būtu cita saruna par mātēm sievām, bērniem, - it visiem, kuriem nākas saskarties ar līdzcilvēkus postošo dzeršanu. Tā varētu būt saruna arī par braukšanu dzērumā un satiksmes negadījumiem, par noziegumiem, kas izdarīti alkohola reibumā, par dzērumā “nokurinātajiem” mitekļiem, par bērniem, kuri aug alkoholiķu ģimenēs...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!