Transportlīdzekļu vadītāju pirmstermiņa veselības pārbaudes. Kuram par to būtu jāraizējas un šeit teiktajā jāiedziļinās? Vai katram, kurš ticis pie tiesībām un pavisam reti vai ik dienas sēžas pie automašīnas stūres? Kopumā – jebkuram, atceroties, ka pēc svinībām, pusdienām vai pasēdēšanas draugu lokā ar iecienīto viskija, vīna, šņabja glāzi vai alus pudeli automašīnu vadīt nedrīkst. Nav jau nozīmes, cik izdzerts – alkohola lietošana un auto vadīšana gluži vienkārši ir nesavienojamas lietas.
Transportlīdzekļu vadītāju pirmstermiņa veselības pārbaude jāiziet pilnīgi visiem šoferiem, kuri aizturēšanas brīdi bijuši pie stūres alkohola, narkotisko vielu reibumā vai ietekmē. No MK noteikumu nr.422 stāšanās spēkā dienas - 1.novembra līdz šodienai Narkoloģijas centra Alkohola un narkotisko vielu reibuma ekspertīzes nodaļā alkohola vai narkotisko vielu reibums un ietekme konstatēti 114 personām, bet pēc Ceļu policijas pārvaldes sniegtajiem datiem Latvijā kopumā novembrī aizturētas 557 personas alkohola un narkotisko vielu lietošanas iespaidā Tas vien jau liecina, ka ārstu komisijām darbs būs nodrošināts. Jāpiebilst, ka 74 personas no 557 aizturētajām reibumā izraisījušas transporta negadījumus.

Tostarp vēl arvien ir pietiekami daudz brašuļu, kuri teoretizē, ka dažas glāzītes stiprā alkohola vai pāris pudeles alus viņu braukšanas spējas neietekmē un, ja kas, gan jau mācēs tikt cauri... Arī, ka tieši tad ir īstā kondīcija un lielāka drosme uz ceļa... Arī, ka profesionālim vienalga - arī dzērumā labi brauc... (?) Savukārt narkotisko un psihotropo vielu lietotāji, atkarībā no lietotās vielas, vai nu ir pārliecināti, ka var normāli braukt, bet ir ar palēninātu reakciju un miegaini pie stūres; vai arī kā atrauti no reālās dzīves ar neadekvātu reakciju, un viņiem liekas, ka tilts ir garš, garš... bet tas jau ir beidzies un nezin kāpēc priekšā stabs...

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par pirmstermiņa veselības pārbaudēm, ja aizturētajam šoferim organismā konstatēts alkohols no 0,5 līdz 1 promilei, viņam tiek izsniegts Valsts policijas amatpersonas lēmums par nosūtīšanu uz pirmstermiņa veselības pārbaudi, kas viņam jāiziet 15 dienu laikā pēc lēmuma paziņošanas. Savukārt, ja konstatēts reibums virs vienas promiles, tad tiek atņemtas tiesības uz laiku, un pirmstermiņa veselības pārbaude jāiziet līdz noteiktā termiņa beigām, bet ne ātrāk kā divus mēnešus pirms tiesību atgūšanas. Ja par braukšanu dzērumā vai narkotisko vielu reibumā ierosināta krimināllieta, tad pirmstermiņa veselības pārbaudi veic gan pirms lietas izskatīšanas, gan otrreiz, pirms tiesību atgūšanas. Jāatceras, ka neviens nav “piesiets” pie dzīves vietas - veselības pārbaudi var iziet jebkurā vietā Latvijā, kur darbojas attiecīgā ārstu komisija. Patlaban vislētāk to izdarīt Narkoloģijas centrā Hospitāļu ielā 55, kur par pārbaudi jāmaksā 20 lati. Tomēr uz komisiju iepriekš jāpierakstās pa tālruni 7373089. Par izvairīšanos no veselības pārbaudes jāmaksā administratīvais sods 100 latu apmērā. Transportlīdzekļu vadītāju pirmstermiņa veselības pārbaudi veic sertificētu ārstu komisija, kuras sastāvā ir divi narkologi, psihiatrs, ģimenes ārsts, neirologs, oftamologs, otorinolaringologs un ķirurgs. Kas notiek ar bēdīgo šoferīti, kuram pirmstermiņa veselības pārbaudē konstatētas medicīniskas pretindikācijas transportlīdzekļa vadīšanai? Vispirms jāpiebilst, ka medicīniskas pretindikācijas ir komisijas atzinums, ka šai personai ir atkarība no alkohola vai narkotiskajām vielām vai arī raksturīga psihiska nenosvērtība, kas liecina, ka iedzēris šis cilvēks nekontrolē situāciju. “Bēdīgajam šoferītim” ārstu komisija rekomendē gadu ārstēties un pēc gada iziet atkārtotu medicīnisko pārbaudi. Bet šo gadu viņam ir aizliegums sēsties pie stūres. Par šo atzinumu Transportlīdzekļu vadītāju pirmstermiņa veselības pārbaudes komisija informē Ceļu satiksmes drošības direkciju un Valsts tehniskās uzraudzības inspekciju. Ja “bēdīgais šoferītis” pa šo gadu būs ārstējies un viņa situācija būs uzlabojusies, tad, iespējams, ka atkārtotā pārbaudē medicīnas komisija izsniegs uzziņu, ka viņš atkal var vadīt automašīnu. Nav tiesa, ka negatīva atzinuma rezultātā tiek liegta auto vadīšana uz mūžu.

Pašlaik transportlīdzekļu vadītāju pirmstermiņa veselības pārbaudi Narkoloģijas centrā izgājušas 8 personas, tostarp divas sievietes. Aizliegums gadu vadīt automašīnu ir vienai personai. Kā stāsta komisijas vadītāja ārste narkoloģe Inga Landsmane, cilvēki dažādi uztver šādas medicīnas pārbaudes: vieni ir pavisam nopietni un atzīst, ka bijis vieglprātīgi iedzērušam sēsties pie stūres. Šādas komisijas iziešana viņus pazemojot un neesot vēlēšanās ko tādu vēlreiz piedzīvot. Otri bļaustoties, ka ārsti grib iedzīvoties, ka pašiem nekādu alkohola problēmu neesot, ka braukt dzērumā citi piespieduši. Trešie ir melīgi, visu noliedz, arī savu atkarību no apreibinošām vielām.

Kāpēc bija nepieciešami šādi Ministru kabineta noteikumi par pirmstermiņa veselības pārbaudi transportlīdzekļu vadītājiem? Atbilde rodama statistikas skaitļos: 2002.gada 10 mēnešos par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā aizturētas 11 492 personas, bet par braukšanu narkotisko vielu iespaidā 221 persona. Šai pašā laika periodā par atkārtotu braukšanu alkohola reibumā pie kriminālatbildības sauktas 1036 personas. 2034 iereibuši autovadītāji izraisījuši avārijas, tajās bojā gājuši 79 cilvēki. Bojā gājušo skaitlis ir pārdomām skeptiķiem, pārgalvīgajiem pārgudrajiem, bravurīgajiem, kuri brauc un brauks arī šodien iedzēruši. Vienkārši – ceriet, ka kāda cita ceļā, kuram piemīt tāds pats netikums, negadīsies kāds no jums tuvajiem...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!