Foto: Shutterstock
Kā pasargāt savu bērnu no agrīnām seksuālām attiecībām? Šis jautājums ir aktuāls teju ikvienam vecākam. Daudziem no mums gluži dabiska reakcija ir vēlme pastiprināti kontrolēt savas atvases, taču nereti tai efekts ir pretējs. Ņemot vērā šīs tēmas aktualitāti Latvijā, esmu iepazinusies ar virkni pēdējos gados tapušiem pētījumiem. Daži no to secinājumiem ir noderīgi ikvienam vecākam.

Pārspīlēta vecāku kontrole ir viens no faktoriem, kas veicina agrīnas seksuālas attiecības. Tāpat nebūtu vēlams aizrauties ar tādām audzināšanas metodēm kā vainošana, kaunināšana un kontrolēšana, jo tādējādi mēs graujam pašu bērnu pašapziņu. Lai to atjaunotu, pusaudzim neviļus rodas vēlme pamēģināt aizliegto augli.

Vislabākais veids, kā potenciāli "likt" pusaudžiem nogaidīt, iekams uzsākt seksuālās attiecības, ir saskanīgas un harmoniskas attiecības ģimenē. Labas attiecības starp tēvu un māti, iespēja pusaudzim piedzīvot vecāku cieņpilnas attiecības, spēju risināt domstarpības sarunu ceļā ir pamatā bērna veselīgai attīstībai. Ir ļoti svarīgi, lai mātei būtu pietiekami augsts pašvērtējums un viņa atrastu pietiekami daudz laika gan sev, gan arī ģimenei.

Mātes rūpes par savu emocionālo labklājību tiešā un netiešā veidā ietekmē meitas seksuālo attīstību. Rūpējoties par sevi, māte ar savu piemēru māca arī meitai rūpēties par sevi. Tādējādi ir svarīgi likt meitai justies labai, skaistai un vērtīgai, mazinot vēlmi pašapliecināties ar seksuālu attiecību palīdzību. Ne mazāk svarīga ir arī tēva loma - arī meitām ir ļoti nepieciešama ģimenes galvas uzmanība un mīlestība. Tieši tēva uzslavas, atbalsts ir pozitīva veselīgas pašapziņas veidošanā. Sakot bērnam "nē" mierīgi, bez apvainojumiem, mēs nemācam bērnam pateikt "nē" un nepakļauties vienaudžu spiedienam.

Var teikt, ka ieguldījums savstarpējās attiecībās ģimenē atmaksāsies dubultā - ieguvēji būs gan paši vecāki, gan arī bērni, kam neradīsies vēlme meklēt mierinājumu seksuālajās attiecībās. Jo lielāks stress ģimenē un apkārtējā vidē, jo agrāk tiek uzsākta seksuālā dzīve un jaunieši uzņemas lielāku risku seksuālajās attiecībās.

Taču jāņem vērā, ka katrs trešais bērns Latvijā dzīvo nepilnā ģimenē, kur gādību par bērna audzināšanu ir uzņēmies viens no vecākiem, visbiežāk tā ir māte. Šajā gadījumā liela loma ir pozitīvai skolas videi, kas sekmē bērnu interesi par mācībām. Aizņemtība ar mācībām un aizraušanās ar sportu, ārpusklases nodarbībām stiprina pašapziņu un kavē pārlieku agru iesaisti seksuālājās atteicībās.

Var teikt, ka pusaudži ar augstāku intelektuālo koeficientu un augstākiem mācību sasniegumiem nogaida ilgāk. Tāpēc ir nozīmīga skolotāju un vecāku palīdzība, ja bērnam neveicas kādā no mācību priekšmetiem. Liela kļūda ir bērna pāragra norakstīšana pie nesekmīgajiem un antisociālajiem elementiem, jo vēlāk viņš mēģinās pašapliecināties un gūt asas izjūtas, arī seksuālajās attiecībās.

Nobeigumā vēlos uzsvērt: būtu aplami uzskatīt, ka labas un saskanīgas attiecības ģimenē, vecāku uzmanība un bērnu aizņemtība skolā un pulciņos ārpus tās pasargās no pāragrām seksuālām attiecībām. Taču tie ir faktori, kas var aizkavēt pirmo reizi. Paturēsim prātā - bērni ir vecāku spogulis, jautājums ir tikai, ko mēs tur vēlamies redzēt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!