Foto: LETA
Nesen Juglas vidusskolā viena, no konteksta izrauta, teikuma dēļ izvērtās pamatīgs jandāliņš – vairāku audzēkņu vecāku publisku neapmierinātību izpelnījās no konteksta izrauts teksts mūsu biedrības brošūrā "Tu es Tu..." Sašutuma iemesls – mūsu brošūrā homoseksualitāte nav nodēvēta par perversiju. Rezultāts – skolotājiem un ierēdņiem ir lieki jātaisnojas.

Jāpaskaidro, ka mūsu izdotā brošūra paredzēta kā palīgmateriāls skolotājiem, lai vidusskolas vecuma jauniešiem stāstītu par jautājumiem, kas skar dzimumaudzināšanu. Tās saturs ir saskaņots ir Valsts izglītības satura centru. Ir vērts citēt tekstu, kas tik ļoti satraucis vecākus: "Seksuālā orientācija var būt dažāda - cilvēks var būt heteroseksuāls, gejs, lesbiete, biseksuāls. 

Un arī pat tad katrs cilvēks ir citādāks. Daži cilvēki nav pārliecināti par savu seksuālo orientāciju. Tas, ka fantazē par sava dzimuma pārstāvjiem, vēl nenozīmē, ka esi homoseksuāls! Būt heteroseksuālam vai gejam, lesbietei vai biseksuālam - savu seksuālo orientāciju neizvēlas. Tāpat kā nevar izvēlēties - būt garam vai īsam, baltam vai melnam.  

Svarīgi ir justies labi tādam, kāds esi. Ja jūties noraizējies par savu seksualitāti, atrodi kādu, ar kuru varētu par to izrunāties (piemēram, psihologu)". 

Vecāki vēlētos, lai jebkuru materiālu, kas tiek izmantots skolā, pārbaudītu VISC. No vienas puses - tā mazinātos iespēja ieplūdināt skolās dažādu reliģisku organizāciju un sektu izdotos materiālus. No otras puses - ierobežoti tiktu izdevumi par vidi, veselību un citiem aktuāliem jautājumiem, kurus neizdod Izglītības un zinātnes ministrija. Vai tas ir tas, ko mēs patiesībā vēlamies?

Svarīgi ir dot pedagogiem brīvību

Pirms neilga laika Latviju apciemoja Somijas izglītības eksperts Pasi Sālbergs, kurš uzsvēra, ka skolotājiem ir svarīga rīcības brīvība - īpaši, pašiem meklēt un piedāvāt bērniem mācību materiālus, kas palīdzētu nodrošināt kvalitatīvāku izglītības procesu. Jāpiebilst, ka Somijas izglītības sistēma tiek uzskatīta par vienu no labākajām pasaulē. 

Manuprāt, ir svarīga uzticēšanās skolas direktora un skolotāja kompetencei, izvēloties metodiskos un cita veida mācību materiālus. Vecākiem, kuri ir ieinteresēti rūpēties par izglītības kvalitāti, ir daudz iespēju. Iepazīties ar izglītības standartiem, runāt ar pedagogiem, palīdzēt bērniem apgūt mācību vielu

Šobrīd, kad Latvijā pieaug mazgadīgu meiteņu grūtniecību skaits, turpat puse saslimšanu ar seksuāli transmisīvajām infekcijām tiek konstatēta jauniešiem un aizvien vairāk jaunu sieviešu inficējas ar HIV, ir bezatbildīgi ierobežot zināšanu apguvi par seksualitāti, tāpēc vēlos pateikt paldies Juglas skolai par centieniem sniegt zināšanas bērniem, kas būs noderīgas, lai pasargātu sevi no STI un nevēlamas grūtniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!