Pacientu organizācija SUSTENTO uzmanīgi turpina sekot līdzi, kādas pārmaiņas, konsolidējot valsts budžetu, nākamgad varētu skart medikamentu pieejamību, it sevišķi, kompensējamo medikamentu jomā. Jaunā valdība savā deklarācijā ir apsolījusi saglabāt samazināto PVN likmi medikamentiem un medicīnas precēm, kā arī nākamgad nodrošināt veselības aprūpes jomas pamatfunkciju budžetu ne mazāku kā iepriekšējā gada faktiskā finansējuma līmenī. Gribas cerēt, ka šie solījumi tiks arī pildīti.

Kā jau atzinusi Veselības ministrija, ja tiks samazināts finansējums zāļu iegādes kompensācijas sistēmai, no zāļu saraksta var tikt svītrota daļa no medikamentiem un līdz ar to vairs nedarbosies zāļu cenu regulācijas mehānismi, kā rezultātā var pieaugt zāļu cenas.

Tāpēc nesenās tikšanās laikā ar jauno veselības ministru Juri Bārzdiņu pārrunājām, kā turpmāk attīstīt kompensējamo medikamentu sistēmu, lai tā būtu efektīvāka un pieejamāka hroniski slimiem pacientiem. SUSTENTO pastāv uz to, lai, veidojot nākamā gada veselības aprūpes budžetu, medikamentiem tiktu atjaunoti pagājušogad martā samazinātie kompensācijas procenti iepriekšējā apjomā, kā arī - lai kompensējamo medikamentu sarakstā tiktu iekļauti jauni inovatīvi medikamenti.

Primārai veselības aprūpei jābūt prioritātei

Arī nākamgad kā prioritātei jāpaliek ambulatorajai aprūpei un it sevišķi uzmanība jāpievērš primārās veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanai, lai pacientiem nevajadzētu tērēt valsts līdzekļus, ar ielaistām slimībām ārstējoties stacionāros, vai vērsties pie neatliekamās medicīnisko palīdzības dienesta. Veselības ministrija konstatējusi, ka šogad nepietiekamas primārās veselības aprūpes pieejamības dēļ šī dienesta noslodze pieaugusi vidēji par 30%, jo daudziem pacientam "ātrie" ir bijis pieejamākais pakalpojumu sniedzējs.

Ministrijas piedāvātajā "Veselības aprūpes sistēmas attīstības plāna 2011.-2013. gadam" projektā uzsvērts, ka, neskatoties uz veiktajām reformām primārās veselības aprūpes sistēmā, aizvien vēl ir apgrūtināta veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība, jo saglabājas pārāk liels pie viena ģimenes ārsta reģistrēto pacientu skaits; teritorijās ārpus pilsētām pacientam līdz ģimenes ārstam ir jāmēro liels attālums; ģimenes ārsti ne vienmēr nodrošina pakalpojuma sniegšanu piecu darba dienu laikā. Šie minētie trūkumi tiešā veidā ietekmē arī recepšu medikamentu savlaicīgu izrakstīšanu.

Taupot maksājam dārgāk

Nepietiekamais finansējums zāļu iegādes kompensācijas sistēmā ir izraisījis hronisko un savlaicīgi neārstēto slimību skaita pieaugumu. Pēc tam, kad pērn martā tika palielināta pacientu līdzmaksājuma daļa daudziem valsts kompensētajiem medikamentiem, tādu diagnožu pacientiem, kā, piemēram, elpošanas un gremošanas sistēmas slimības, osteoporoze, sirds išēmiskās slimības, ir grūti nosegt savu līdzmaksājuma daļu, tāpēc nereti viņi vispār atliek zāļu iegādi. Pacients, nespējot medikamentus saņemt ambulatorajā sistēmā, tos pēc tam saņem slimnīcā, jo veselības stāvoklim pasliktinoties, tiek stacionēts. Tādejādi valsts budžets ir nevis ietaupījis, bet gan palielinājis veselības aprūpes izmaksas.

Šogad arī novērots, ka pieaudzis pacientu skaits tajās diagnožu grupās, kurās netika samazināts kompensācijas apmērs, saglabājot to 100% apmērā, piemēram, audzēji, cukura diabēts u.c. Tas apliecina, ka zāļu kompensācijas apmērs tieši ietekmē pacienta attieksmi pret savu veselību. Tādēļ SUSTENTO uzskata, ka iespējami ātrāk jāpanāk medikamentu kompensācijas apmēra palielinājums vismaz līdz iepriekšējam līmenim. Šo darbu nevaram atlikt uz 2012. gadu vai uz vēl vēlāku periodu, kā iecerējusi valdība. Latvijā valsts piešķirtais finansējums kompensējamajiem medikamentiem jau tā ir ievērojami mazāks par nepieciešamo efektīvas veselības aprūpes nodrošināšanai, salīdzinot ar kaimiņvalstīm vai vidējiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Jāpārskata cenas, jāievieš inovatīvi medikamenti

Pietiekoši daudz vēl darāms arī medikamentu cenu samazinājumā un lētāko, bet ne mazāk iedarbīgo, patentbrīvo medikamentu izmantošanā. Ja reiz valsts budžeta iespējas ir tik ierobežotas, tad rūpīgi jāapgroza katrs lats. Veselības ekonomikas centrs šī gada laikā ir spējis panākt cenu samazinājumu vairākiem simtiem (!) kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajiem medikamentiem, kas savukārt deva iespēju šīs zāles saņemt vēl plašākam pacientu lokam, jo samazinājās arī pacientu līdzmaksājuma daļa. Taču vienlaikus jāuzsver, ka
zāļu kompensācijas sarakstā joprojām pārāk maz tiek iekļauti jauni inovatīvie medikamenti, kuri arī ļautu ietaupīt valsts kopējās izmaksas. Stereotips, ka jaunas inovatīvas zāles neļauj ietaupīt, ir jālauž. Pacients, kuram izrakstīti vairāki kompensējamie medikamenti un citas dārgas recepšu zāles, kas palīdz novērst šo medikamentu radītās nevēlamās blaknes, iespējams, varētu lietot tikai vienu, taču jaunākas paaudzes medikamentu, kas aizstātu iepriekšējās zāles un kuram būtu daudz mazāk blakņu. Praksē ir pierādījies daudzu inovatīvu zāļu kompensēšanas ekonomiskais pamatojums.

Neizmantotās "sociālā spilvena" iespējas

Pateicoties sociālā drošības tīkla stratēģijai un no tā atvēlētajam finansējumam, šogad trūcīgiem pacientiem un pacientiem, kuru ienākumi ir līdz 120 latiem mēnesī, bija iespējams pilnībā apmaksāt lētāko līdzvērtīgas efektivitātes medikamentu attiecīgajā zāļu grupā pat 75% un 50% kompensācijas gadījumā. Diemžēl daudzi ārsti un pacienti šo iespēju neizmantoja; iespējams, ka vainojama viņu sliktā informētība. Pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas ziņām, Veselības ministrija šogad no trūcīgo pacientu ārstēšanai piešķirtajiem aptuveni 24 miljoniem latu izmantojusi tikai nedaudz vairāk par 13 miljoniem. Šie "sociālā spilvena" finanšu līdzekļi mums būs pieejami tikai vēl nākamgad, tāpēc SUSTENTO ierosina, piemēram, noteikt kompensāciju recepšu medikamentiem bērniem, pie saslimšanām, kurām ir liels hroniskās saslimšanas vai invaliditātes risks.

SUSTENTO un citas pacientu organizācijas izsaka gandarījumu, ka jaunais veselības ministrs apsolīja, ka pacientu tiesības aizstāvošās organizācijas turpmāk tiks aktīvāk iesaistītas veselības aprūpes politikas dokumentu izstrādē un konsultācijas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!