"Latvijas valsts suverenā vara pieder Latvijas tautai" ir bieži piesauktais Satversmes 2. pants. 18.gs. Ž.Ž. Ruso rakstīja: "Cilvēki domā, ka viņi ir brīvi, bet tā ir liela kļūda. Brīvi viņi ir tikai tajā dienā, kad vēl parlamentu. Pārējā laikā viņi ir vergi un nekas. Viņi izmanto īso brīvības brīdi, lai to pazaudētu. Un tas ir pelnīti.." Valdošās koalīcijas cinisms un nihilisms neapšaubāmi norāda, ka tās virsuzdevums ir panākt, lai tauta, balsojot vēlēšanās, kā arī ikdienas dzīvē, rīkotos saskaņā ar augstākās kastas interesēm. Kā to panākt? - Ar apziņas manipulācijas palīdzību. Detalizēti šīs metodes aprakstītas Jāņa Sila grāmatā "Masu apziņas manipulācija".
Ierasta parādība manipulācijā ir emociju izmantošana. Kā raksta J.Sils: "Emociju varā cilvēks ir nestabils. Psihiska nestabilitāte, svārstīgums ir nepieciešams manipulācijas nosacījums." Bailes ir vienas no spēcīgākajām emocijām. Ieskatoties vēsturē, pasaules lielvaru vēriens šajā ziņā ir bijis prātam neaptverams. Kā Jums šķiet, cik ļoti Jūs ietekmē ziņas par notikumiem ap Edgaru Gulbi? Kāda garantija, ka E.Gulbis nav nekrietnā masu apziņas manipulācijas plāna punkta upuris?

Masu saziņas līdzekļi ar milzīgu negatīvās informācijas daudzumu – kriminālhronikām, vardarbīgām filmām, rada informatīvo fonu, uz kura risinās pārējās informācijas uztvere. Šajā ziņā mazāku ļaunumu nodara interneta un drukātie mediji, jo pastāv uzņemamās informācijas izvēles iespējas. Lai gan, ja reiz esi pieteicies, piemēram, uz Stendzenieka bezmaksas avīzi, atteikties no tās nav iespējams. Neskaitāmi zvani uz redakciju neko nemaina, un uzbāzīgā avīze kā nāk, tā nāk, bet atvērt konkrēto ziņu portālu mūs neviens nevar piespiest.

Lai varas struktūra netiktu apdraudēta, tai nepieciešamajās devās jādemonstrē savs spēks, savukārt sabiedrība jāsadrumstalo, jānodrošina minimāla tiesību aizsardzība un līdzekļi sociālām vajadzībām. Tiek šķelta gan sabiedrība kopumā, dažkārt pat sarīdot atšķirīgus viedokļus pārstāvošas tās daļas, gan potenciāli bīstamās politiskās partijas.

Manuprāt, ļoti trāpīgi pašreizējo sabiedrību raksturo citāts no minētās grāmatas: "Tāpat nozīmīgi ir veidot katram indivīdam personīgu realitāti, kura iespējami mazāk saskanētu ar citu redzējumiem, jārada individuālisms un egoisms tā galējās un negatīvās izpausmēs (katrs par sevi!)." Tas savukārt atsaucas gan uz auto vadīšanas kultūru, vides piesārņošanu, gan pārmērīgu tiekšanos pēc materiālām vērtībām.

Ja lielas iedzīvotāju masas atrodas uz izdzīvošanas minimuma robežas, cilvēki ir iejūgti, cīnoties par iztiku, un dažkārt dzīvo bailēs, ka var pazaudēt arī to pašu, varas turētāji var neapdraudēti dzīvot savā realitātē. Piemēram, skolotāji ir spiesti strādāt vairāk kā vienu slodzi, lai spētu nodrošināt iztiku ģimenei. Par to, kā tas ietekmē darba kvalitāti, spriediet paši.

Reliģija jau daudzus gadsimtus ir viena no spēcīgākajām varas formām. Tādēļ politiķiem ir izdevīgi draudzēties ar konfesiju un sektu vadoņiem. To apliecina arī dažu - nu jau bijušo - ministru ciešā saistība ar, piemēram, Jauno paaudzi.

Ideoloģisko pretinieku meklēšana arī tur, kur viņu nav, un nepatiesu birku piekāršana ir tipisks šīs mašinērijas paņēmiens. Vai teicams piemērs nav ziņu portālu algotie komentētāji? Tā vien šķiet, ka viņu klaviatūrām ir taustiņš "Sorosīts". Kad impulss padots, mītus sāk kultivēt paši apziņas manipulāciju upuri.

Vai tiešām būt par manipulāciju upuri un vergu ir pelnīti?

Lai varētu jau saknē novērst smadzeņu skalošanu, ir jāizprot, kas ir valdnieku galvenie uzdevumi, lai indivīdu spēja patstāvīgi domāt tiktu mazināta, lai ikviena iedzīvotāja gars tiktu nevis stiprināts, bet otrādi. Citēju J.Silu: "Manipulatoram ir grūti darboties sabiedrībā, kurā ir spēcīga tautas vēsturiskā apziņa, augsts izglītības līmenis, stabilas tradīcijas un tām atbilstoša vērtību sistēma un sabiedriskā morāle."

Par mērķtiecīgi vājināto Latvijas izglītības sistēmu un dažiem konstruktīviem priekšlikumiem tās uzlabošanā, lasiet nākamajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!