Foto: Privātais arhīvs
Pirms kāda laika "National Geographic" televīzijas kanālā noskatījos interesantu dokumentālo filmu par 1917. gada notikumiem Krievijā, kur divu revolūciju rezultātā ne tikai tika gāzts nīstais imperatora režīms, bet vēlāk arī brutāli likvidētas visas pilsoniskās brīvības un radīts totalitārs režīms, kas terorizēja visu civilizēto pasauli turpmākos 73 gadus.

Bija laba sajūta, ka šīs komunisma šausmas ar šķiru cīņu, piespiedu kolektivizāciju, deportācijām un represijām ir aiz muguras un varam tās analizēt tikai zinātniskos nolūkos, lai šādas kļūdas neatkārtotu turpmāk.

Sakarā ar pagājušā gada nogalē Latvijas Republikas Saeimā izskanējušo ideju, ka valsts vispirms apmaksā veselības aprūpes pakalpojumus valsts un pašvaldību īpašumā esošajiem pakalpojumu sniedzējiem, liels bija mans pārsteigums, ka šīs komunistu revolūcijas idejas visneticamākajā veidā spēj iemiesoties neatkarīgās Latvijas politiķos, kuri labākajās šķiru cīņas tradīcijās spēj radīt potenciālu katastrofu veselības aprūpē.

Grūti noticēt, ka 27 neatkarīgās Latvijas Republikas gados var rasties ideja, ka veselības pakalpojumu kvalitāte ir atkarīga nevis no ārstu profesionalitātes, bet gan no ārstniecības iestādes īpašuma formas. Vēl arvien ir dzīvi mūsu tēvi un vectēvi, kuri atceras kolektivizācijas šausmas, ko ar bargu roku uzspieda jaunā vara.

Vai pēc vairāk nekā 40 gadiem šīs kļūdas ir jāatkārto vēlreiz? Tā vietā, lai radītu pacientam labvēlīgu un viegli saprotamu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas vidi, kārtējo reizi tiek mēģināts radīt administratīvi regulētu un neizprotamu sistēmu, kurā pacients ir nostādīts prioritāšu rindas beigās, lai varētu apmierināt atsevišķu ārstniecības iestāžu iegribas un stiprināt atsevišķu pilsoņu politisko kapitālu pirms vēlēšanām, vai cenšas radīt sistēmu sistēmas pēc – lai būtu nodevumi atskaitēm, nevis rezultāts pacientiem un sabiedrībai.

Šādas idejas nebūtu nekāds pārsteigums Ziemeļkorejā vai Venecuēlā, bet Latvijas brīvvalsts, kas šogad svinēs savu 100 gadu jubileju, būtu pelnījusi daudz godīgāku attieksmi pret saviem iedzīvotājiem. Ja šīs ieceres īstenotos, turpmāk pacientiem pirms došanās pie ārsta būtu jāpārskata Uzņēmumu reģistra dati, lai pārliecinātos, kāda ir izvēlētās ārstniecības iestādes īpašuma forma.

Ir pilnīgi skaidrs, ka valsts un pašvaldību īpašumā pašlaik esošās ārstniecības iestādes vairākos būtiskos segmentos nevar nodrošināt tādu pakalpojumu un servisa līmeni, kādu pacienti jau uzskata par obligātu un pašsaprotamu. Un ir pilnīgi skaidrs, ka šo situāciju var risināt tikai divos veidos – pazeminot pakalpojumu sniegšanas kvalitāti un pieejamību vai veicot grandiozas investīcijas iestāžu infrastruktūrā un tehniskajā aprīkojumā.

Tā kā daudz patīkamāka nodarbe ir "apgūt" piešķirto naudu, kam līdzi var nākt arī necerēti (vai reizēm ļoti cerēti) bonusi, nav grūti iedomāties, kādā virzienā aizies veselības aprūpei dāsni solītie miljoni. Beigās lielākie ieguvēji būs šīs trūkstošās infrastruktūras veidotāji un pārdevēji, kā arī "pareizie" naudas apguvēji, bet lielākie zaudētāji būs visi Latvijas pacienti un ārstniecības personas, līdz kurām šie citur iztērētie finanšu līdzekļi nemaz nenonāks.

Es tiešām ceru, ka veselais saprāts atgriezīsies un veselības aprūpes sistēma reformu rezultātā nonāks pie pareizākā risinājuma: valsts apmaksātie pakalpojumi pacientam būs pieejami tur, kur strādā labākie ārsti un ir pacientam ērtākā un labvēlīgākā vide, un viņš varēs doties pie tā speciālista, kuru VIŅŠ uzskatīs par labāko savas problēmas risināšanai.

Palīdzība ir vajadzīga pacientam, un tikai viņš ir tiesīgs izvēlēties, kas šo palīdzību viņam sniegs. Ne Saeima, ne Veselības ministrija, ne Nacionālais veselības dienests nevar zināt visu pacientu vajadzības, tāpēc to uzdevums būtu nodrošināt vienkāršu un caurskatāmu sistēmu, kur katrs pacients pats izvēlētos, kurp doties ārstēties, un par kvalitatīvu ārstniecības procesu valsts arī adekvāti samaksātu! Es vēl arvien ceru, ka veselais saprāts palīdzēs novērst šo Oktobra revolūcijas svinību pārpratumu un daudz cietusī veselības aprūpes sistēma Latvijas brīvvalsts otrajā simtgadē ieies ar domu par katru Latvijas pacientu un tā vēlmēm saņemt tieši viņam nepieciešamo veselības aprūpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!