Vakar “Delfos” lielu atsaucību izraisījusī diskusija par vai pret iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) pastiprinājusi nodomu iniciēt eiroskeptiķu aktivitātes Latvijā – tā intervijā “Delfi Versijām” atzina Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs.
Pirmoreiz viņam šī doma radusies pēc
intervijas “Rīgas balsī”
pirms mēneša, kur viņš kritiski izteicies par Eiropas Savienību. Šodien Borovkovs esot gatavs turpināt līzdalību diskusijā – komentāros pie šī raksta.

Pēc intervijas viņam vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki “pieteikušies” un izteikuši atbalstu, piekrišanu un gatavību nākt kopā. Šobrīd Borovkovs esot gatavs kļūt par personu, ap kuru šādi ļaudis varētu pulcēties. Borovkovs uzskata, ka laikā, kad par Eiropas naudu Latvijā darbojas ES atbalstošas organizācijas, būtu laiks saorganizēties arī alternatīvai. Latvijā vēl pirms referenduma valdot fatālisms, bez objektīvas vērtēšanas.

Minētajā intervijā ar nosaukumu “Eiropas Savienība ir liels bizness” Borovkovs salīdzināja Briseli ar Maskavu un izteica cerību, ka “mūsu mazbērni kādreiz piedalīsies biznesā, ko sauc par šīs savienības likvidēšanu un tās radīto seku likvidešanu. Tas arī būs bizness, tāpat kā Padomju Savienības likvidēšana patiesībā bija bizness, vismaz daļai cilvēku.” Starp apdraudējumiem, iestājoties ES, Borovkovs minēja migrācijas pieaugumu (“krāsainie pilsoņi”) līdz ar attiecīgu subkultūru, atteikšanos no latviešu valodas lietvedībā, tiesvedības pakļaušanu Briselei. Intervijā Borovkovs arī izteicies, ka eiroskeptiķi esot arī starp Latvijas politiķiem un amatpersonām, kuri privātās sarunās atļaujas pateikt – jā, tas ir pilnīgs vājprāts, bet oficiāli pauž to viedokli, ko no viņiem prasa.

Jāpiebilst, ka presē var atrast, ka līdzīgi salīdzinājumi izskanējuši arī rietumvalstu eiroskeptiķu izteikumos. Anglis Džonatans Kolets teicis: “Eiropas Savienību piemeklēs tāds pats liktenis kā Padomju Savienibu. Tā sabruks lielo pretrunu dēļ.” Sociologijas aptaujas liecina, ka jau vairākus gaudu garumā starp kandidātvalstīm visskeptiskākās ir visas trīs Baltijas valstis. Vismazak ES atbalstītāju ir Lietuvā. Savukāŗt Latvijā pērngad SKDS aptaujā starp motīviem, kāpēc iedzīvotāji iebilst pret iestāšanos pārliecinoši dominēja tēze, ka ES ir drauds Latvijas lauksaimniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!