Foto: LETA
Onkoloģisko pacientu skaits ar katru gadu turpina pieaugt. Latvijā šo diagnozi ik gadu pirmo reizi izdzird vairāk nekā 11 000 cilvēku. Taču vēzis ne vienmēr nozīmē nolemtību un bezcerību. Pateicoties medicīnas jomas progresam un agrīnas vēža atklāšanas (skrīninga) programmām atsevišķām vēža lokalizācijām, tā ir ārstējama diagnoze, ar kuru var turpināt pilnvērtīgi dzīvot. Savlaicīga diagnostika un ārstniecības terapijas uzsākšana sniedz lielākas izredzes vēzi pilnībā izārstēt un turpināt pilnvērtīgu dzīvi. Vienlaikus jāņem vērā, ka vēža ārstēšana var būt ilgstošs un salīdzinoši dārgs ārstniecības process, kam liela daļa iedzīvotāju nemaz nav gatava.

Lai gan – cik vispār cilvēks var būt gatavs diagnozei – vēzis? Līdz ar to būtiska loma efektīvai vēža ārstēšanai ir gan valsts atbalstam, nodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu diagnostikas pieejamību, inovatīvos medikamentus un ārstniecības tehnoloģijas, gan pašu iedzīvotāju rūpēm par savu veselību un finansiālo drošību ilgtermiņā.

Joprojām primāri svarīga savlaicīga diagnostika

Modernās medicīnas tehnoloģijas ļauj savlaicīgi vēzi atklāt un diagnosticēt. Līdz ar to ir iespējama arī savlaicīga ārstniecība un terapija. Taču lielākā onkoloģijas problēma Latvijā ir novēlota diagnostika: vēzi atklāj vēlīnās stadijās, kad ārstēšana ir daudz sarežģītāka, laikietilpīgāka, dārgāka un nereti arī neefektīva. Svarīgi saprast: jo agrāk atklāj saslimšanu, jo lielākas ir izredzes slimību izārstēt un atsākt pilnvērtīgu dzīvi.

Onkoloģiskās diagnozes aptver visas sabiedrības grupas neatkarīgi no vecuma. Diemžēl ar onkoloģiskām saslimšanām slimo arī bērni. Līdz ar to agrīna diagnostika un optimālas ārstniecības terapijas noteikšana ir īpaši nozīmīga, lai vēzis būtu ārstējams un bērni varētu pilnvērtīgi dzīvot arī ar šādu diagnozi.

Progress efektīvai ārstēšanai

Medicīna ir viena no jomām, kas pasaulē attīstās visstraujāk. Pateicoties tehnoloģiju progresam, tagad ir iespējams ne vien savlaicīgi diagnosticēt sarežģītas saslimšanas, bet arī noteikt efektīvāko un pacientam individuāli piemērotāko ārstniecības metodi. Tas īpaši aktuāli un svarīgi ir onkoloģisko slimību pacientiem, kur agrīnai diagnostikai var būt vitāla nozīme.

Pēdējo gadu laikā Latvijas valsts ir palielinājusi atbalstu vēža ārstēšanai, gan iekļaujot modernas diagnostikas un ārstēšanas tehnoloģijas, molekulārās un ģenētiskās izmeklēšanas testus, inovatīvus medikamentus valsts kompensējamo zāļu sarakstā, gan atjaunojot lielo valsts slimnīcu diagnostikas un terapijas aparatūru, kas ļauj nodrošināt arī atbilstošu un mūsdienīgu terapijas pieejamību.

Lai gan veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība onkoloģijas jomā Latvijā uzlabojas, ne vienmēr un ne visiem ar to ir pietiekami. Ir atsevišķi gadījumi, kad onkoloģiskiem pacientiem ir nepieciešams ārstēties ārvalstīs, jo tā ir vienīgā iespēja saņemt modernu, atsevišķos gadījumos – eksperimentālu – ārstēšanu, kas Latvijā nav pieejama. Vienlaikus jārēķinās, ka ārstēšanās ārvalstīs ir dārga, un ne vienmēr tam gūstams valsts atbalsts. Tādējādi pacientam ir jāiegulda liela daļa paša līdzekļu šīs ārstēšanas saņemšanā.

Papildu drošības spilvens – vēža apdrošināšana

Diagnozei vēzis neviens nevar būt gatavs. Iespējams, baidoties no šāda ārsta slēdziena, atsevišķos gadījumos pacienti pēc palīdzības griežas novēloti. Tad vēzis tiek atklāts vēlīnās stadijās, un ārstēšanai un veselības uzturēšanai nepieciešamas ļoti lielas izmaksas. Nereti ārstniecības un terapijas izdevumi ir tik lieli, ka pacienti to nevar atļauties. Tā ir absurda situācija, bet lielai daļai onkoloģijas pacientu Latvijā vienīgā ārstēšanās iespēja šādā gadījumā ir paļaušanās uz līdzcilvēku palīdzību un labdarības organizācijas ziedot.lv atbalstu.

Patlaban arī Latvijā ir pieejama onkoloģisko saslimšanu apdrošināšana, ko plaši izmanto cilvēki pasaulē, lai kritiskā brīdī varētu būt pārliecināti par finanšu drošības spilvenu, tādējādi pasargājot gan sevi, gan ģimenes locekļus.

Vēža apdrošināšana, ko piedāvā, piemēram, ERGO un citi apdrošinātāji, ir inovatīvs pakalpojums Latvijas risku sadales tirgū. Tas ļauj būt pārliecinātiem par savām finansēm onkoloģiskas saslimšanas situācijā. Proti, saslimšanas gadījumā klientam tiek izmaksāta apdrošināšanas summa, ko viņš var izmantot pēc saviem ieskatiem – nav nepieciešams iesniegt čekus par procedūrām un medikamentiem vai saskaņot izvēlētās ārstniecības metodes. Tas sniedz iespēju šos līdzekļus brīvi izmantot ārsta noteiktajai terapijai. Turklāt apdrošināšana ir īpaši izdevīga ģimenēm ar bērniem, jo attiecas arī uz apdrošinātās personas bērniem.

Šis atbalsts ir būtisks, jo atlīdzība tiek izmaksāta arī vēža agrīnajās stadijās. Tas savukārt sekmē savlaicīgas diagnostikas un ārstniecības procesu un terapiju uzsākšanu. Pacientam ir iespēja uzreiz izmantot finansējumu, nevis gaidīt uz līdzcilvēku atbalstu ar labdarības organizāciju starpniecību.

Finanšu drošības spilvens – vēža apdrošināšana – ļauj ietaupīt laiku, kas onkoloģijas pacientiem nereti ir izšķirošs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!