Pasauli kārtējo reizi pārsteidzis nesagatavotu briesmīgs terora akts Amerikā. Eksperti, politologi un žurnālisti būvē arvien jaunas versijas par notikušā cēloņiem un sekām. Galvenais, kas tiek uzsvērts – noziedznieku augstā sagatavotības pakāpe. Ļoti daudzi eksperti apgalvo, ka šāda pasākuma sagatavošana prasa pat gadu un vairāk. Tiek uzsvērts arī milzīgais ‘projekta’ budžets.
Šie apgalvojumi vērsti uz vienu – šāda tipa uzbrukumus var veikt tikai ar valstisku atbalstu. Mēģināšu oponēt šiem viedokļiem. Šoreiz neiedziļināsimies terorisma sociālajās saknēs. Tā ir atsevišķa raksta tēma. Svarīgi ir izprast līdzīgu uzbrukumu realizācijas iespējas mūsdienu sabiedrībā.

Šodien liela mēroga teroristiska uzbrukuma sagatavošanu var veikt pat relatīvi neliela, augsti kvalificētu cilvēku grupa – 20-30 cilvēku sastāvā! Tāda, visticamāk, darbojās arī ASV notikumos. Moderno tehnoloģiju straujā attīstība, izplatība un relatīvais lētums tirgū padara iespējamu šādu darbību arī ar salīdzinoši maziem budžetiem un bez valsts struktūru atbalsta.

Informācijas iegūšana šodien ir vienkāršāka kā jebkad. Milzīgs daudzums dažādas informācijas ir brīvi pieejams internetā. Digitālās video un foto kameras ir tik mazas un plaši izplatītas, ka to lietošana sabiedriskās vietās vairs nevienu neuztrauc. Jebkura objekta precīzas koordinātes var iegūt ar brīvi nopērkamiem GPS uztvērējiem. Tik pat vienkārši ir iegūt savā rīcībā noklausīšanās un citu spiegošanas aparatūru – viss ir nopērkams internetā.

Internets ir lieliski izmantojams operāciju plānošanai un savstarpējo darbību koordinēšanai. Pietiek ar portatīvo datoru un mobilo tālruni. Augstas drošības šifrēšanas programmatūra maksā pārdesmit dolāru un neviens vairs nevar lasīt teroristu korespondenci, pat ja izdodas to pārtvert. Anonīmi iegādāti mobilie telefoni vēl vairāk attālina specdienestus no pierādījumu iegūšanas. Pie tam, ja balss ierakstu (izmantojot tos pašus tehnikas sasniegumus) vēl var asociēt ar konkrētu cilvēku, tad e-pasta ziņojumu vai īsziņu (ja telefonā izmatota anonīma priekšapmaksas karte) “piesiet” īstajai personai jau ir praktiski neiespējami.

Internets paver ceļu arī atsevišķu “apakšuzņēmēju” vervēšanai sīkiem palīgdarbiem. Daudziem hakeriem ir pilnīgi vienalga kāpēc jāuzlauž tā vai cita sistēma. Viņi ir gatavi to darīt pat bez kādas atlīdzības, lai tikai pierādītu savu varēšanu.

Tie ir tikai daži piemēri, kā augstās tehnoloģijas atvieglo ne tikai mūsu dzīvi, un tā ir aisberga virsotne. Ķīmiskie un bioloģiskie ieroči ir iegūstami daudz vienkāršāk nekā atombumbas. Lai gan tieši pēdējie tiek uzskatīti par lielāko biedu.

Tomēr šodien vairs nav vajadzīgi pat masu iznīcināšanas ieroči, lai paveiktu teroristiskas operācijas. Modernā civilizācija visapkārt ir radījusi pietiekoši daudz infrastruktūras, kuru var pavērst pret pašu civilizāciju. Šoreiz tās bija pasažieru lidmašīnas. Nākamreiz atradīsies kas cits – aizsprosts, tankkuģis, utml.. Vajadzīgs tikai mazliet fantāzijas un objektu būs atliku likām.

Mūsdienu teroristi vairs nav bārdaini, ar automātiem un sprāgstvielām apkārušies fanātiķi. Viņi ir lieliski izglītoti profesionāļi, kuri nepieļauj triviālas kļūdas, kā tas bieži demonstrēts amerikāņu filmās.

Ar šādiem cilvēkiem vairs nevar cīnīties ar ierastajām rupja spēka metodēm. Arī supermodernajām spiegošanas tehnoloģijām ir sekundāra nozīme. Tās pagaidām nespēj pietiekami inteliģenti atlasīt datus milzīgajā masā. Galvenais uzsvars mūsdienu cīņā ar terorismu ir jāliek nevis uz hi-tech, bet gan aģentūras darbu teroristisko organizāciju iekšienē.

Lai veiksmīgi realizētu šo cīņu ir jāmainās pašai sabiedrībai. Laiks katram padomāt par savu drošību. Kā saka – “sargi sevi pats un dievs tevi sargās”. Nevar paļauties tikai un vienīgi uz spēka struktūrām, specvienībām, u.c.. Pašiem jāpievērš lielāka uzmanība tam, kas notiek tuvākajā apkārtnē. Atbilstošo struktūru informēšana par aizdomīgām personām un notikumiem tikai palīdzēs nodrošināt kārtību un drošību. Diemžēl pie mums sabiedrība nevēlas sniegt informāciju policijai, uzskatot to par neētisku rīcību (žargonā lieto vārdu “stučīšana”). Šajā ziņā katram ir brīvas izvēles tiesības. Tikai padomājiet, ka kādreiz tas var skart arī Jūs! Protams, nevajag arī slīgt galējībās un zvanīt un informēt n reizes dienā.

Ar nožēlu jākonstatē, ka vismaz vietējās spēka struktūras arī nav gatavas šāda veida sadarbībai ar iedzīvotājiem. Nihilistiskā attieksme un birokrātiskie šķēršļi atbaida potenciālos lieciniekus un informatorus.

Tā kā teroristi darbojas globālā mērogā, arī specdienestiem sava darbība jākoordinē visā pasaulē. Pie tam darbībai jābūt maksimāli ātrai. Diemžēl tas pasaules mērogā šobrīd iespējams tikai Bonda filmās. Daudzviet noziedznieku tehniskais aprīkojums par vairākām paaudzēm apsteidz likumsargu iespējas. Ne visi policisti prot pilnā mērā izmantot to rīcībā esošo aprīkojumu. To ļoti labi zina pretinieks un veiksmīgi pielieto.

Nobeigumā jāsecina – izskatās, ka taisnība ir tiem, kas apgalvo, ka šādi terora akti turpināsies. Starptautiskas noziedznieku organizācijas veiksmīgi pielieto globalizācijas sniegtos labumus. Nav izslēgts, ka jau darbojas profesionālas teroristu brigādes, kuras tikai konkrētā brīdi izpilda tā vai cita pasūtītāja uzdevumu par atbilstošu samaksu. Atklāt šādas saiknes, tāpat kā pasūtījuma slepkavības, ir vēl grūtāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!