Pasaules Tirdzniecības centra debesskrāpī Ņujorkā vakar ietriecās divas lidmašīnas, nodarot milzīgumus postījumus. Tiešais pilsētas infrastruktūras zaudējumu apmērs pašlaik nav zināms un diez vai precīzi būs aprēķināms, bet finansu tirgi jau piedzīvojuši lielu kritumu. Neskatoties uz to, ka kādam ir nelaime, naftas un zelta cenas parasti šādās karam tuvās situācijās, pieaug. Tirdzniecība Ņujorkas Fondu biržā šī traģiskā notikuma dēļ tika atlikta, bet Eiropā un Japānā vērojams straujš akciju cenu kritums.
Vairums tirgus analītiķu uzskata, ka pašreiz vislabākais ir visus ieguldījumus ASV pārdot un ja iespējams, “sēdēt pa nullēm”, jo nav zināms kāda būs tālākā situācija ASV ekonomikā kopumā. Valūtas tirgoņi jau paspējuši šo situāciju izmantot un nosaka zemu iepirkšanas un augstu pārdošanas kursu. Loģiski, ka pasaules finansu tirgi savā starpā ir ļoti saistīti un kritiska situācija vienā ekonomikā negatīvi var ietekmēt to citur, tādēļ vairums investoru vairāk domā par savu kabatu un metas uz citu nelaimi nopelnīt.

Tas kā un kad atrisināsies saasinājusies situācija ASV ļoti ietekmēs fondu tirgus un ekonomiku visur pasaulē. Pašlaik vairums valūtu un akciju tirgoņi maigi sakot ir šokā, turklāt tālākās sekas ir grūti paredzēt – tā vienkārši ir neparedzama. Nevajag maģisko kristāla bumbu, lai prognozētu, ka tuvākajās dienās praktiski visi lielākie finansu tirgus indeksi samazināsies saistībā ar notikumiem ASV.

Naftas cenas vakar pēcpusdienā pieauga par aptuveni četriem dolāriem par barelu. Lai arī ASV naftas biržas vēl nebija atvērtas, Londonā par Ziemeļjūras "Brent" naftas barelu jau maksāja 30,1 ASV dolāru, bet pirms traģēdijas cena bija 27,26 dolāri. Vairums ekspertu norāda, ka ņemot vērā to, ka par notikušo aizdomās tiek turēti Vidusāzijas teroristi, varētu sekot plašas sankcijas, kas nozīmē, ka tuvākajā laikā naftas cenas strauji augs.

Tas kā šie notikumi ietekmēs Latvijas finansu tirgu pašlaik nav zināms, jo tirdzniecības aktivitāte mūsu fondu tirgū ir zema. Praktiski jebkura pasaules globālā krīze ietekmējusi Latviju, taču vai tā būs šoreiz, ir grūti pateikt. Ļoti iespējams, ka tirdzniecības gaitu Latvijā notikumi pasaules tirgos neietekmēs, taču to rādīs laiks. Bet žēl, ka savulaik ar Neatkarīgas Rīta avīzes ekonomikas nodaļas redaktoru Uldi Birģeli nesaderēju, ka dolāra kurss vēl šogad būs 0,65 lati ...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!