Foto: LETA
Šis ir laiks, kad ir iespējams novērtēt valsts varas spēku un reizē arī vājumu. Centrālā valdība un pašvaldības veic ievērojamu darba apjomu, lai koordinētu centienus ierobežot vīrusa infekcijas Covid-19 izplatību. Ir labi, ja ir vēlētā vara, kuru ievēl iedzīvotāji un kura ir atbildīga to priekšā. Rīgas iedzīvotājiem pagaidām jāiztiek bez tās.

Pirmais darbs, kas ir jādara pašvaldībai epidēmijas laikā, ir jāsekmē vīrusa izplatības ierobežošana. Jāsaka, ka šeit var redzēt Rīgas pašvaldības iesaisti. Ne bez tādiem klupieniem kā Rīgas satiksmes reisu skaita samazināšana. Tomēr personīgi redzu – tiek izplatīta informācija par slimību un to, kā pasargāt sevi no vīrusa infekcijas. Pašvaldības policija aktīvi piedalās ierobežojumu kontrolē un soda pārkāpējus.

Nākamais darbs ir pašvaldības iesaiste ekonomikas krīzes pārvarēšanā. Rīga ir Latvijas tautsaimniecības motors. Ap Rīgu un Rīgā koncentrējas ievērojama daļa Latvijas ekonomisko aktivitāšu. Tajā pašā laikā Rīgas infrastruktūra ir katastrofālā stāvoklī. Skandāli ap tiltu remontiem un acīmredzami brūkošā infrastruktūra labi raksturo bezsaimnieciskumu, kāds līdz šim valdījis Rīgā.

Šis ir laiks, ka valstu valdības strādā pie tā, kā pēc iespējas stimulēt ekonomiku. Pašvaldībām ir nozīmīga loma šajā procesā, jo tās vislabāk redz, kur ir iespējams ieguldīt vietējā infrastruktūrā – kuru tiltu remontēt, kuru bērnudārzu vai skolu paplašināt. Šis laiks ir iespēja piesaistīt finansējumu pašvaldībai sen lolotiem projektiem, kuri iepriekšējos gados atlikti. Tā tiks sakopta vide, kā arī būvniecības laikā radītas tagad tik ļoti nepieciešamās darbavietas, kas dos iespēju daudzām ģimenēm izkļūt no ekonomikas krīzes.

Kam Rīgā prasīt, kuru projektu būtu iespējams uzsākt šogad un nākamgad, lai sakārtotu infrastruktūru un attīstītu tautsaimniecību? Rīgai ir pagaidu administrācija. Tā ir pagaidu administrācija, kuras pamata uzdevums ir neko "nesalaist dēlī", nevis uzņemties iniciatīvu, lai pildītu vēlētājiem dotos solījumus. Rīga pašlaik ir bez "galvas", bez pašvaldības vadības, kas spētu reaģētu uz izveidojušos situāciju un rast risinājumus.

Nepieciešamas Rīgas domes vēlēšanas, lai Rīgas iedzīvotājiem būtu pārstāvji, kas spētu šajā brīdī pieņemt lēmumus par vislabākajiem risinājumiem gan vīrusa ierobežošanai, gan arī Rīgas un Latvijas tautsaimniecības attīstībai. Pašlaik Rīgas domes vēlēšanas paredzētas 2020. gada 29. augustā. Tām ir jānotiek, ievērojot maksimālo piesardzību, lai no inficēšanās ar vīrusu pasargātu gan vēlēšanu iecirkņu darbību, gan vēlētājus. Tas ir iespējams. Tad Rīgai atkal būs vadība un kāds, no kura iedzīvotājiem prasīt atbildību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!