Foto: LETA
Vēlos izteikt savu subjektīvo novērtējumu šā brīža politiskajai situācijai Latvijā, kad daudzi Latvijas iedzīvotāji, piedaloties referendumā par Saeimas atlaišanu un vēlāk arī 11. Saeimas vēlēšanās, cerēja mainīt politisko vidi Latvijā.

Padarīt to godīgāku, caurspīdīgāku un uz cilvēku vajadzībām orientētu. Šobrīd nav daudzu veco partiju un ir izveidota tiesiskuma koalīcija, bet jautājums joprojām pastāv par to, vai ir kas mainījies uz labo pusi? Vai arī tāpat kā zināmajā R. Paula dziesmā: ".. un sākas viss no gala..".

Saprotu, ka esošajai koalīcijai un valdībai ir jādod zināms laiks, lai varētu to objektīvi vērtēt, tāpēc kopā ar ikvienu patriotiski noskaņotu Latvijas iedzīvotāju ceru, ka rezultāti būs labāki.

Bet! Nevaru nepamanīt un klusēt par to, kas šobrīd šīs esošās tiesiskuma koalīcijas aizvējā tiek darīts Latvijā un vai tas tiešām atbilst mūsu visu cerībām un mērķiem.

Šeit es vēlētos akcentēt 2 pēdējā laika nejēdzības (protams, ka vēl ir arī citas: Krājbanka, Swedbanka, AirBaltik, politiskā kultūra Saeimā u.t.t.).

Pirmā ir saistīta ar valsts uzņēmuma "Latvijas Valsts meži" peļņas sadali piešķirot Basketbola Savienībai un 2 politiski izredzētiem basketbola klubiem milzīgus finansējumus. Es pats esmu šā sporta veida fans, atbalstītājs un arī mecenāts, taču nevaru pieņemt, ka brīdī, kad valsts savelk jostu, veicot kārtējo konsolidāciju, atrodas pēkšņi 2 lieki miljoniņi kādā no valsts budžeta konsolidācijas pasargātā valsts uzņēmumā, un šo naudu sadala vienam sporta veidam pēc politiskās piederības un "spalvainākās" rokas principa. Rezultātā naudu saņem nevis sportisti, kas nes slavu un atpazīstamību valstij, nevis sportiskās izaugsmes veicināšanai, bet atsevišķi klubi, lai maksātu algas leģionāriem un diemžēl arī atsevišķiem sabiedriskajiem mēdijiem, ar ko var iegūt sava veida lojalitāti un atbalstu konkrētai politiskajai partijai. Ja reiz mūsu valstī ir šāda brīva nauda, tad sadalām tiem pašiem valsts sabiedriskajiem mēdijiem (radio, TV u.c.) un sportam, izvirzot konkrētus kritērijus un prasības.

Otrā ir saistīta ar valdības neko nedarīšanu, izliekoties par "beigtiem" un faktiski pazaudējot iespēju piesaistīt Latvijai pusmiljardu EUR no ES fondu līdzekļiem uz eksportu orientētās ražošanas attīstības veicināšanai. Proti, slēpjot iepriekšējās valdības neizdarības un paviršības, ļaut iztecēt Spānijas CAF piedāvājuma termiņam, kurš ir šā gada 26. decembris un līdz ar to zaudēt iespēju attīstīt Rīgas Vagonu Rūpnīcu par spēcīgu spēlētāju Eiropas tirgū, kas valstij dotu jaunas darba vietas un patstāvīgus ienākumus nodokļu veidā. Šeit gan skaidrības labad jāpasaka, ka valdību kā tādu šeit vainot nevar, jo jautājums valdības sēdē netika skatīts, to "norokot" jau iepriekšējās dienas koalīcijas sēdē, kur viena partija izmantoja savas veto tiesības, lai tas nenotiktu. Varam visi tikai minēt, kas tie bijuši par iemesliem, lai faktiski nobremzētu plānotās ražošanas attīstību uz RVR bāzes, bet ļaujot to šajā situācijā attīstīt kaimiņos – Igaunijā!

Cerēsim, ka šeit pie vainas nav mantkārība un vecās štelles ar naudas portfeļiem. Ka tā ir tikai mazdūšība un bailes par kādas partijas reitingiem vai neizdarībām, kas atklātos, ja šis līgums būtu noslēgts termiņā.

Gribu aicināt gan esošās valdības sastāvu, gan ievēlētos deputātus Saeimā abus šos jautājumus risināt valsts interesēs! Cilvēki patiesi cer, ka jūs nevis atkal pūtīsiet mums miglu acīs, vilcinoties pieņemt atbildīgus lēmumus, bet būsiet drosmīgi un rīkosieties valsts un tautas interesēs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!