Foto: LETA
Covid-19 krīzi eksperti pielīdzina karam, jo līdzīgi kā karš, tā apdraud tūkstošiem cilvēku veselību un dzīvību, bez mazākās pietātes sadragājot arī mūsu ekonomiku. Es – Jānis Zuzāns – esmu viens no tiem daudzajiem uzņēmējiem Latvijā un visā pasaulē, kam šobrīd ir jāpieņem smagi un sāpīgi lēmumi.

Vērtējot, kā pēc iespējas pasargāt savus darbiniekus, es meklēju ilgtspējīgus risinājumus, kā turpināt atbalstīt tos, ko ļoti cienu – Latvijas māksliniekus, grāmatizdevējus, teātrus un citus.

Vispirms pats svarīgākais – cilvēku veselība. Valstī ir ārkārtas situācija. Un, lai arī Latvijas ekonomikai tas radīs daudzu miljonu eiro zaudējumus, izklaides un pulcēšanās vietām, kur apmeklētājiem ir risks saskarties ar vīrusu, šajā laikā ir jābūt slēgtām. Visām. Saeimas lēmums slēgt spēļu zāles vīrusa izplatības laikā man ne tuvu nav patīkams, taču es to saprotu un atbalstu.

Savukārt slēgt interaktīvās azartspēles internetā ir absurds. Vīruss internetā neizplatās, taču nelegālās spēlēšanas iespējas gan. Populisma vārdā atvērt ēnu ekonomikas Pandoras lādi ir mazākais muļķība. Faktiski, tā ir kaitniecība un zemē nomesta valsts budžeta nauda, teju 77 miljonus eiro gadā.

Mūsu visu jaunajā realitāte draudi veselībai mijas ar dramatisku darba vietu zaudējumu un ieņēmumu kritumu cilvēkiem, uzņēmējiem un arī valstij. Manis pārstāvētajam uzņēmumam, šī situācija un Saeimas lēmums nozīmēja aizslēgt 123 spēļu zāles ar vairāk nekā astoņi simti darbinieku. Mana absolūtā prioritāte šobrīd ir nodrošināt, ka mēs spējam "pārziemot" šos grūtos laikus un saglabāt pēc iespējas vairāk darba vietu.

Sarunā ar RīgaTV24 jau atzinu, ka spēļu zāļu slēgšana, diemžēl nozīmēs samazināt manu atbalstu kultūrai un mākslai.

To izlemt man nebija viegli, jo daudzus gadus Latvijas kultūras attīstībā esmu ieguldījis vairākus miljonus eiro. To var salīdzināt ar latviešu tautas parunu "Kod, kurā pirkstā gribi, visi sāp." Tas nav emocionāls lēmums vai vēl ļaunāk – atriebība par kādiem politiķu balsojumiem. Nē, situācijā, kurā mēs neviens nezinām, kā attīstīsies notikumu gaita un cik ilgi šī krīze mūs skars, tā ir pavisam vienkārša biznesa loģika. Ja nav ieņēmumu, ir nepieciešams samazināt izdevumus, lai maksimāli ilgi varētu noturēt esošos darbiniekus un biznesa darbību.

Es, tāpat kā lielākā daļa iedzīvotāju, ceru, ka ārkārtas situācija valstī beigsies drīz un mēs spēsim atgriezties pie loģiskiem, izsvērtiem un ekonomiski pamatotiem lēmumiem, kas atbalsta biznesa vidi un rūpējas par ikvienu iedzīvotāju un nodarbināto. Tieši tāpēc meklēju iespējas, kā vismaz daļu no saviem atbalsta projektiem turpināt arī šobrīd, nenoliedzot, ka priekšroku došu tam, lai atbalstītu savus darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!