Foto: F64

Nesen zvanīja kolēģis, kas Latvijā strādā ārvalstu ziņu aģentūrā, un interesējās, vai Saeimas vēlēšanu kampaņas laikā, it sevišķi tās pēdējās dienās (t.s. bezaģitācijas klusajā 30. septembrī), var brīvi rakstīt par vēlētāju aptaujām, ekspertu prognozēm u. tml. Es teicu, "kāpēc ne", jo skaitļi ir fakti, tāpat savā veidā arī politologu secinājumi, un tie ārzemju lasītājam dos ieskatu, par ko ir vēlēšanas un kā tas viss var beigties.

Tomēr pats nodomāju, ka nav ko šajā slejā īpaši plātīties ar savu dažādo partiju vēlēšanu kampaņu analīzi un personīgajām simpātijām, kas tur var spīdēt cauri. Turēšos pie jēdziena – zilonis telpā (vai arī gorilla, kas sēž stūrī), par kuru klasiskajā izteicienā "neviens nerunā". Vēlos to apgriezt kājām gaisā un teikt: telpā ir ziloņi un citi lieli zvēri, kurus nevar un nedrīkst neredzēt tie 19 dažāda lieluma kustoņi, kas cīnās par vietām Saeimas zālē. Šie lielie zvēri telpā nekur nepazudīs, vienalga, vai jaunie likumdevēji būs tādā sastāvā, kas redzams prognozēs, vai arī Saeimas namā ieripos, pārņemot amerikāņu izteicienu, muca, pilna ar pērtiķiem (barrel of monkeys).

Vai gorillas pievarēs mērkaķu pilna muca?

Pirmkārt, starp lielajiem zvēriem telpā ir divi gorillas – viena, kas jau sākusi veikt lielus nedarbus, otra vēl stāv kā bieds fonā. Pirmā gorilla ir enerģijas cenas un pieejamība. Pret tās postījumiem drīzumā aizejošā valdība jau ir spērusi pretsoļus, proti, tērēs pāri par miljardu eiro, lai segtu cenu kāpumu mājsaimniecībām, biznesiem un iestādēm, kam jāsilda dažādas sabiedriskās telpas. Šo programmu nākamajai valdībai nevajadzētu "kratīt", varbūt tikai, balstoties aprēķinos, pielāgot un rūpīgi sekot, kam un kur notiek vislielākā kompensāciju izmaksa. Tur tad arī ir pamats papētīt, vai nenotiek, ka zviedri saka, "kurināšana vārnām" (elda för kråkorna) un siltuma izšķērdēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!