Lai gan daudzi citi politiķi pēcvēlēšanu apmulsumā neizskatās īpaši labi, tomēr sociāldemokrātu līderis Juris Bojārs izceļas ar nekonkrētību un pat zināmu pretrunīgumu savos izteikumus par to, ar ko un kāpēc varētu tikt veidota koalīcija valdīšanai Rīgas Domē. Vakar izskanējušajās intervijās bieži tika pieminēta gaidāmā partijas valdes sēde, tomēr citi izteikumi liek aizdomāties, cik un kādas vai nu personiskas ambīcijas vai nepubliskas norunas būs noteicošās.
Pirmais interesantais jautājums ir – kāpēc netiek nosaukts Rīgas mēra kandidāts? No vienas puses, ir jau pamats teikt, ka Dainim Īvānam trūkst viena vai citāda darba pieredzes vai iemaņu, kaut gan diezin vai Tautas frontes vadība un parlamenta vicespīkera amati būtu tā sliktākā priekšvēsture. Tai pat laikā, nez vai Bojāra seniora favorīts nebūtu jaunākais – Gundars Bojārs. Un viņa vārds vienlīdz bieži dzirdēts gan starp kandidātiem mēra amatam, gan kā kandidāts citam visnotaļ nozīmīgam amatam – ostas pārvaldnieka postenim. Publiska nominēšana mēra amatam, protams, mazinātu iespējas sarunām par alternatīvu, īpaši, ja mēra amats tomēr izpaliek.

Vēl viens faktors, par ko netiek runāts – sponsoru pasūtījums. Sociāldemokrāti turīgumā diez vai varētu sacensties ar varas partijām. Lielākie finansējuma avoti ir nedaudzi, bet tāpēc jo īpaši tie var pasūtīt mūziku. Vēl jo vairāk, atceroties dažādas priekšvēlēšanu runas par finansu nosacījumiem par konkrētu kandidātu iekļaušanu sarakstā.

Par sadarbības iespējām ar PCTVL Bojāra arguments pirmajā pēcvēlēšanu dienā bija jurkāniešu pieredzes trūkums saimnieciskā darbā. Vai tas ir patiesais arguments? Nav īstas pārliecības, tikpat labi tās var būt bailes iegūt latviešu vēlētāju antipātijas, kā arī nespēja pretoties tiešām stiprai opozīcijai. Bet tai pat laikā jurkānieši varētu būt vispielaidīgākie koalīcijas partneri. Pagaidām vēl nevar izslēgt, ka arī tā var būt koalīcijas izveides cena.

Protams, nenoliedzami, vienā no visaugstākajām pozīcijām Bojāra un viņa partijas, un, var pieņemt, arī sponsoru vērtību sistēmā ir valdības stabilitāte un nākamās Saeimas vēlēšanas. Pirmdienas izteikumi gan apliecināja, ka sākotnējais LSDSP duets ar tēvzemiešiem aizvietojas ar valdošās koalīcijas kopēju piedāvājumu. Tomēr Bojārs, atsaucoties uz vēlētāju gribu, visnotaļ skarbi izteicās par iespējamo vienošanos ar visiem trim vienlaikus. Tai pat laikā – ar tēvzemiešiem vien būs “par īsu”, bet viena no abām pašreizējo valdību veidojošām partijām diez vai būs gatava maksāt par “mazā brāļa” lomu galvaspilsētas koalīcijā valsts varas cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!