Foto: Publicitātes foto
Mūsu jaunatne ir izlepusi. Manā laikā jaunieši apreibinājās no līmes, acetona, benzīna, fofām un zābaku smēres.

Vēlāk modē ienāca deksofāns (klepus medikaments), mefedrons (tautā saukts "vannas sāls"), salvija, datortehnikas tīrīšanai domātie aerosoli un tagad arī spaiss (spice).

Starp citu, vai Jūs zinājāt, ka apreibināties var arī no fermentizētiem cilvēku ekskrementiem?

Vienmēr ir bijušas tirdzniecības vietas, kur nepilngadīgajiem ir pārdotas cigaretes un alkohols, Sandris Bergmanis uz to tikai pakratīja pirkstu. Tūkstošiem cilvēku ir miruši no narkotiku pārdozēšanas un "točkās" iegādāta alkohola, bet Sandris Bergmanis sažņaudza dūres un cietās. Bet, kad jaunieši sāka pīpēt spaisu, Sandris Bergmanis no dusmām pārgrieza acis un dārdošā balsī pieteica karu spaisa tirgotājiem.

Līdzīgi kā Sandrim, arī mans vadzis pildījās, bet ar iespaidiem no ziņām un bildēm ar "Stop drugs" dalībniekiem un to reidiem. Vērojot "Stop drugs" akcijas bildes, lasot ziņas par demolētajiem un dedzinātajiem kioskiem, radās iespaids, ka "Stop drugs" dalībnieki ir bariņš indivīdu, kurus vieno nespēja pašrealizēties un artikulēt savu viedokli, nemaz nerunājot par tādu īpašību kā spēju saskatīt un cīnīties ar cēloņiem, nevis ar sekām.

Pirmkārt, šis ir visnotaļ negatīvs precedents, kad bariņš iedzīvotāju traucē uzņēmējdarbību teorētiski legālam biznesam. Es ļoti labi saprotu, ka tas ir tieši smēķēšanai radīts produkts, nosaukts par vīraku, lai izmantotu caurumu likumdošanā, kas paredz, ka vielas tā sastāvā nav iekļautas aizliegto sarakstā. Es vispār uzskatu, ka ieelpot kaut ko citu kā gaisu ir kaitīgi. Bet tā tomēr ir legāla uzņēmējdarbība.

Šobrīd, ambāļiem ar iniciatīvu ir parādīts, ka viņi var ignorēt likumu, demolēt, dedzināt un viņi par to paliks nesodīti. Kā jums šķiet, kā rīkosies "Stop drugs" huligāni, kad Latvijas jaunatne uzzinās, ka apreibināties ir iespējams arī no muskatrieksta? Vai viņi dosies uz tirgu, iespers garšvielu tantiņai pa vēderu un apgāzīs garšvielu stendu?

Otrkārt, šis ir kārtējais piemērs tam, kā vecāki un amatpersonas izvairās no atbildības. No laika gala, cilvēki ir meklējuši veidus kā atslābināties, uzbudināties, vai, gluži vienkārši, izbēgt no realitātes. Bet uzreiz jānodala tie jaunieši, kuri pamēģina spaisu un tie, kuri to lieto regulāri.

Tas, ka spaisu lieto kāds dumpinieciskais, jeb "stilīgais" skolnieks, ir gandrīz jebkura skolnieka acīs gana labs iemesls, lai arī viņš to pamēģinātu. Tāpēc ir ļoti būtiski likt jauniešiem saprast faktus par narkotikām un ar to lietošanu saistītos riskus. Un es uzsveru – likt saprast!

Ir liela atšķirība starp zināšanu un saprašanu, sevišķi jaunu cilvēku vidū, kas nav tiešā veidā saskārušies ar atkarību, nopietniem veselības traucējumiem, vai nāvi.

Tā jauniešu daļa, kas lieto spaisu regulāri, vai ir kļuvuši no tā atkarīgi, ir lieliski parādīti EDART.TV dokumentālajā īsfilmā "Legālais dūms". Šiem jauniešiem spaiss ir vienīgais veids kā aizbēgt no sūrās ikdienas.

Pirms elles dusmās demolēt veikalus, jāuzdod svarīgs jautājums, ko daudziem vecākiem ir ļoti bail uzdot, proti: "Kāpēc mans bērns grib lietot narkotikas?" Kāpēc vēlme apreibt un izbēgt no realitātes ir spēcīgāka, kā viss tas, ko par spaisu dzird medijos, par nāves gadījumiem un par reidiem?

Dauzīt "legālo narkotiku" tirgošanas vietu logus ir tāpat, kā bļaut uz skolotāju par to, ka bērnam matemātikā ir divnieks. Es ieteiktu "Stop drugs" aktīvistiem pievērst uzmanību uz to, ka Latvijā ir viens no visaugstākajiem pašnāvības skaitiem Eiropā. Latvijā katru gadu sev dzīvību atņem vairāk nekā 400 cilvēku.

"Legālo narkotiku" aizliegšana un "točku" slēgšana ir jāatstāj to iestāžu un profesiju pārstāvju ziņā, kam mēs esam deleģējuši šādu varu un kuriem mēs maksājam algu ar saviem nodokļiem.

Neviens cits nevar šos pienākumus uzņemties, tas ir pretlikumīgi. Spaisa tirgošanas vietu slēgšana padarīs narkotikas grūtāk pieejamas, bet tie, kas tās grib, atradīs veidu kā apreibināties. Starp citu, studiju laikā, ķīmijas profesors stāstīja, kā viņš jaunībā ar kursa biedriem ieguvis smieklu gāzi, lai apreibinātos, tikai paģiras no tā neesot bijušas patīkamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!