Nav nemaz tik daudz laika pagājis, kopš Latvijas iedzīvotāji varēja šausmināties par bijušās Kultūras ministres Demakovas plātību un pašapmierinātību, un to, kuri neatbalstīja viņas megaprojektus, saukāšanu par tumsoņiem un kultūras grāvējiem.

Lai gan "Gaismas pils" jau nu tik tiešām bija projekts, ap kuru intrigas un aizdomīgi augstās izmaksas radīja ļoti negatīvu attieksmi lielā sabiedrības daļā jau labu laiku pirms tam, kad projektu vispār sāka realizēt. Par Sīļa projektēto melno briesmoni, jeb Rīgas akustisko koncertzāli peripetijas bija ne mazākas.

Es jau esmu rakstījis par abiem minētajiem projektiem ne reizi vien (DELFU meklētājā šie raksti ir atrodami), tāpēc šoreiz neiedziļināšos nedz uzpūstajās "Gaismas pils" izmaksās un šī objekta lietderībā kā tādā, kā arī neaizraušos ar aprakstu, cik, no būvniecības viedokļa, izmaksātu Rīgas akustiskā koncertzāle tieši uz AB dambja, kurš, kā zināms ir pilnīgā avārijas stāvoklī. Var tikai pateikt, ka ļoti kompetenti speciālisti jau ir izteikuši asu protestu pret abu šo objektu virzīšanas veidu, to lietderību, atrašanās vietas izvēli un citiem aspektiem, kas kopumā Latvijas nodokļu maksātājiem liktu šķirties no simtiem miljonu latu.

Šoreiz mani pilnīgi šokēja portāla "Apollo" publicētā ziņa (http://www.apollo.lv/portal/ipasums/articles/182256), ka Kultūras ministrija devusi "zaļo gaismu" trīs (!!!) reģionālo koncertzāļu būvniecībai. Piedevām pagaidām netiek atklāts, cik daudz valsts līdzekļu koncertzāļu būvniecībā būs jāiegulda. Šobrīd tikai zināms, ka 14 889 924,20 latu koncertzāļu celtniecības projektā ieguldīs Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Un tas ir laikā, kad budžets tiek graizīts kā līķis uz studentu-pataloganatomu galda!

Pašreizējos apstākļos man rodas divi jautājumi - kurš ir totāli un absolūti sajucis prātā? Dālderis vienpersoniski, jeb visa mūsu valdība kopumā?!

Atkal tiek sākti projekti, kuru nepieciešamība jau agrāk bija diskutabls jautājums. Pašreizējā situācijā plānot šādu koncertzāļu būvniecību ir noziedzīga rīcību un klaja valsts pilsoņu interešu ignorance!!!

Vai šīs koncertzāles būs tie infrastruktūras objekti, kas nesīs valstij peļņu nodokļu, vai kādu citu ieņēmumu veidā? Vai vispār ir nepieciešamība pēc vēl trijām jaunām koncertzālēm, it sevišķi pašlaik? Vai tiešām mūsu valstij nav veidu, kā ieguldīt šo naudu nozarēs, kas spētu to kādreiz arī atpelnīt (koncertzāles reģionos to nekad neizdarīs, drīzāk būs nepieciešamas mūžīgas valsts subsīdijas to uzturēšanai)?

Kas notiek ar Kultūras ministriju, pašiem Kultūras ministriem un kā viņi panāk atbalstu pārējo valdības locekļu vidū?! Šis jautājums mani mulsina visvairāk. Man ir saprotams, ja parādās atsevišķi idioti ar ambicioziem, savtīgiem un aizdomīgiem projektiem, Bet ja šāds idiotisms gūst atbalstu tik plašā (it kā) atbildīgu cilvēku starpā, kuriem būtu reāli jāskatās uz notiekošo valstī un jādomā par sabiedrības labumu - tas mani mulsina. Ar ko Kultūras ministrija tik cieši ir paņēmusi pie rīkles mūsu valdību, ka tās projekti regulāri iet kā "prioritāri", "valstiski svarīgi" laikos un veidos, kas mulsina un liek sašust visai sabiedrībai?!

Ja Dālderim izdotos pierādīt, ka šīs jaunās koncertzāles nesīs labumu gan kultūras jomā, gan spēs dot kaut minimālu finansiālo atdevi, tad es, godīgi sakot, būtu pārsteigts. Drīzāk jau, kā jau tas ir pierasts kopš Demakovas laikiem, kāds tiks nolamāts par "tumsoņu" un ar šo pamatojumu pilnīgi pietiks, lai kārtējie desmiti, vai simti miljonu aizripotu nelietderīgu projektu finansēšanai...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!