Tautsaimniecības stabilizācijas plāns ir kā "cepure", zem kuras realizējami konkrēti uzdevumi konkrētos ekonomikas sektoros. Tā saucamā "cepure" valdībā apstiprināma februārī, lai tuvāko 3 mēnešu laikā īstenotu konkrētus soļus konkurences veicināšanas jomā, uzņēmējdarbības vides, darba spēka un eksporta veicināšanas, enerģētikas un citās jomās. Kopumā valdības pirmajās simts dienās tautsaimniecības sektorā realizējami 10 soļi, kur viens no būtiskākajiem ir prioritāri atbalstāmo tautsaimniecības nozaru noteikšana.
Konkurences veicināšanas
jomā plānots līdz 15.februārim iesniegt MK noteikumu projektu tirdzniecības organizēšanas kārtības regulējuma pilnveidei un ierobežojumu atcelšanai; līdz 29.februārim iesniegt koncepciju par vienota universālā pakalpojuma modeli sabiedrisko pakalpojumu nozarēs; savukārt līdz likumprojekta "Grozījumi Konkurences likumā" pieņemšanai Saeimā nodrošināt aktīvu līdzdalību Saeimas komisijās, NVO u.c.

Uzņēmējdarbības vides un darba spēka jomā plānots līdz 22.februārim iesniegt MK Informatīvo ziņojumu par situāciju darba tirgū un vidēja termiņa prognozes darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma atbilstībai; līdz 29.februārim iesniegt Ministru kabinetā ikgadējo Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu, iekļaujot arī pasākumus administratīvā sloga samazināšanai (mērķis ir panākt 2008.gadā par 15 %).

Eksporta veicināšanas jomā līdz 3.martam plānots iesniegt Informatīvo ziņojumu par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Tūrisma attīstības valsts aģentūras pārstāvniecību darbības efektivitāti un jau sagatavotus priekšlikumus ekonomisko pārstāvniecību tīkla tālākai attīstībai.

Enerģētikas sektorā plānots līdz š.g. 22.februārim iesniegt MK Informatīvo ziņojumu par jaunu bāzes jaudu elektrostaciju un lēmuma projektu par turpmāko rīcību, kā arī Latvijas Republikas pirmo energoefektivitātes rīcības plānu; savukārt līdz likumprojekta "Grozījumi Enerģētikas likumā" pieņemšanai Saeimā tiks nodrošināta aktīva līdzdalība Saeimas komisijās, NVO u.c.

Jau tuvākajā laikā Ekonomikas ministrija plāno izstrādāt vairākus nozīmīgus dokumentus, kuru gatavošanā būs nepieciešama uzņēmēju palīdzība. EM un ekspertu izstrādātais Makroekonomiskās situācijas stabilizācijas plāns, kura īstenošanu sev esmu definējis kā 2008.gada galveno uzdevumu, ir konkrētu un konsekventu pasākumu kopums, kuru īstenošana uzsākama jau tuvākajos mēnešos. Tā kā ekonomika ir tā joma, kur šodienas soļus atspoguļo nākošo 2-3 gadu statistikas dati un rezultatīvie rādītāji, tad šī brīža ekonomiskā situācijā mēs nevaram atļauties kļūdas. Mums kopējiem spēkiem jāpanāk tas, lai uzņēmējdarbības vide Latvijā būtu kā minumus tik pievilcīga kā Igaunijā un Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!