Foto: Sputnik/Scanpix
Pirms diviem mēnešiem, atklājot Konferenci par Eiropas nākotni ar aktīvu visas Eiropas pilsoņu un ievēlēto pārstāvju līdzdalību, Eiropas Savienības iestādes uzsāka nebijušu vingrinājumu tiešajā demokrātijā. Tikmēr Ungārijas premjerministrs apmaksāja reklāmu laikrakstos virknē dalībvalstu, nosodot Eiropas Savienību un jo īpaši Eiropas Parlamentu.

Šāda dezinformācijas kampaņa nedrīkst palikt bez atbildes. Šajā diskusijā par Eiropas nākotni malā nevar palikt tie, kuri apzinās, kā radusies Eiropas Savienība un kā tā nepārtraukti stādā, lai stiprinātu mieru un labklājību. Ja mēs neaizsargāsim pamatvērtības, Eiropas Savienība zaudēs savu identitāti un nozīmi. Lai pasargātu sevi no autoritārisma atgriešanās, mums jāpasargā no uzbrukumiem mūsu pamatbrīvības.

Pievienojoties Eiropas Savienībai, visas dalībvalstis ir parakstījušas vienu un to pašu līgumu. Dažu valstu valdības - jo īpaši Ungārijas - , pašlaik neievēro savas saistības un atkal tuvojas autoritāram vienas partijas režīmam, kuru tās tik ļoti tiecās pamest pirms 30 gadiem.

Līguma par Eiropas Savienību 2. pants:

"Savienība ir dibināta, pamatojoties uz vērtībām, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības. Šīs vērtības dalībvalstīm ir kopīgas sabiedrībā, kur valda plurālisms, tolerance, taisnīgums, solidaritāte un kur nav diskriminācijas, kā arī valda sieviešu un vīriešu līdztiesība."

Visu parlamentu pamatuzdevums ir aizstāvēt šīs vērtības, tiesu varas neatkarību un preses brīvību, kā arī ievērot un aizsargāt visu pilsoņu pamattiesības, kad tās ir apdraudētas. Nav šaubu par to, cik svarīga loma ir katras valsts parlamentam demokrātisko pamatvērtību aizsargāšanā un spēcīgākas, pārticīgākas un vienotākas sabiedrības veidošanā, sadarbojoties, ne konkurējot ar Eiropas Parlamentu. Tas ir mūsu kopīgais pienākums - vērst uzmanību uz jebkuru valdību - kreisu, labēju vai centrisku -, kura pārkāpj robežu starp demokrātiju un autokrātiju. 20. gadsimta vēsture mums ir parādījusi, cik viegli ir nomest demokrātijas aizsegu - sākumā slepus, bet pēc tam atklāti, īdz cilvēcība un likuma vara tikpat kā izzūd.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli nesen norādīja, ka "autoritāriem režīmiem Eiropas vērtības ir pārāk biedējošas, jo brīvība ļauj nodrošināt vienlīdzību, taisnīgumu, pārredzamību, iespējas, mieru."

Ja Eiropas Savienībai ir nepieciešamas reformas, tad ne tādēļ, ka šie pamatprincipi būtu novecojuši; drīzāk tie ir stiprināmi draudu priekšā. Konference par Eiropas nākotni būs diskusija par to, kā apņēmīgāks aizstāvēt šos principus kā savās mājās, tā citur pasaulē. Bez pamatvērtībām nav Eiropas Savienības.

Laikā, kad demokrātija un tiesiskums gan Eiropas Savienībā, gan ārpus tās ir apdraudēti, par pamatvērtībām ir jāiestājas gan pilsoņiem, gan Eiropas un valstu parlamentiem, gan Eiropas Komisijai kā ES līgumu sargam, gan valstu valdībām. Tikai iestājoties par vērtībām un darbojoties kopā ES paspārnē, mēs varam dzīvot brīvībā un labklājībā. Tā ir mācība, kuru esam guvuši vairāk nekā 70 miera gados, kurus Eiropas Savienība nesusi šim kontinentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!