Bez plašas sabiedrības iesaistīšanas tapušais valdības lēmums par Valsts aģentūras “Jaunatnes interešu izglītības un sporta centrs” dibināšanu “Saulesdārzā” vedina domāt par vēl vienu gadījumu, kurā par spīti sabiedrības asiem protestiem 2002.gada sākumā, valsts zaudēs ievērojamus līdzekļus un tiks ignorētas plašākas sabiedrības intereses.
Ar “Saulesdārzu” saistītie notikumi arī rada bažas, ka valsts ierēdņi joprojām rīkojas saskaņā ar šaurā ieinteresēto personu lokā izstrādātu plānu. Andra Bērziņa valdības rīcībā vēl ir pietiekoši daudz laika, lai īstenotu iecerēto. Tāpēc “Sabierība par atklātību – Delna” un “Mežparka attīstības biedrība” aicina aizejošai valdībai un Izglītības un Zinātnes ministrijai nepieņemt nevienu lēmumu “Saulesdārza” apsaimniekošanas jautājumā, bet atstāt to jaunās valdības pārskatīšanai

Iespējamie zaudējumi valstij – vismaz viens miljons latu

Dažādas Ministru Kabineta amatpersonas kā arī MK sēdes protokols apliecina, ka, izveidojot Valsts aģentūru “Saulesdārzā”, vienlaicīgi tiks lauzts līgums ar SIA “Ķeizarmežs”. Minētais līgums neskaidros apstākļos tika noslēgts ar mērķi sakopt un uzturēt “Saulesdārza” teritoriju, kam valsts līdzekļus nevarēja rast.

Līgums tika noslēgts uz 25 gadiem uzliekot nomniekam SIA “Ķeizarmežs” par pienākumu rūpēties par šo teritoriju kā arī maksāt nelielu nomas naudu. Kopš līguma noslēgšanas saskaņā ar SIA “Ķeizarmežs” pausto informāciju nomnieks ir šajā teritorijā ieguldījis vismaz vienu miljonu latu. Pēc medijos publicētās informācijas tuvākos gados laikā šeit plānots uzcelt sporta kompleksu, kura izmaksas tuvosies deviņiem miljoniem latu. SIA “Ķeizarmežs” presē ir paudis uzskatus, ka līguma laušanas rezultātā no valsts tiks pieprasīta kompensācija. Tāpēc ir pamats domāt, ka līdz ar līguma laušanu SIA “Ķeizarmežs” valstij prasīs atlīdzināt zaudējumus vismaz viena miljona latu apjomā.

Aģentūru veido tikai savstarpēji saistīts šaurs ieinteresēto loks

Aģentūras “Jaunatnes interešu izglītības un sporta centrs” izveidošanas procesā nav bijuši iesaistīta sabiedrības pārstāvji, kas izrādījuši aktīvu interesi par “Saulesdārza” tālāko likteni, paužot konkrētus priekšlikumus. Procesā ir bijuši iesaistīti tikai tie sabiedrības pārstāvji, kas paši ir tieši, iespējams pat materiāli, ieinteresēti. Par spīti tam, ka kampaņā pret “Saulesdārza” privatizāciju aktīvi iesaistījās sabiedriskās organizācijas “Mežaparka attīstības biedrība” un “Sabiedrība par atklātību – Delna”, aģentūras tapšanas procesā tās netika pieaicinātas. IZM turklāt maldināja “Delnu”, radot priekšstatu, ka “Saulesdārza” sakarā nekādu jaunu notikumu nav.

Aģentūras tapšanas apspriešanā kā nevalstisko organizāciju pārstāvji minēti: SIA “Ķeizarmežs; SIA “Vides Konsultāciju Centrs”, kurš ir SIA “Ķeizarmežs” apakšīrnieks un tādējādi lielā mērā atkarīgs no tā labvēlības; Mazpulku organizācija, kuru zināmā mērā uztur SIA “Ķeizarmežs”, Latvijas Futbola Federācija, kuras prezidents ir ar SIA “Ķeizarmežs” saistītais Guntis Indriksons, Latvijas Volejbola federācija, kuras prezidents ir pats ministrs Kārlis Greiškalns; Latvijas Handbola federācija, kuru vada Aizsardzības Ministrijas ierēdnis Anrijs Brencāns, kurš 2002.gada vidū kopā ar Māri Vītolu un Gunti Indriksonu mēģināja iegūt daļu tabakas akcīzes nodokļa pašu izveidotajam Sporta spēļu atbalsta fondam.

Ņemot vērā augstāk minētās neskaidrības, “Sabiedrība par atklātību – Delna” aicina Andra Bērziņa valdību un Kārļa Greiškalna Izglītības un Zinātnes ministriju nepieņemt nekādus lēmumus attiecībā uz Saulesdārza teritorijas apsaimniekošanu, bet jaunajam Izglītības un zinātnes ministram pārskatīt šo jautājumu atklātā veidā ar plašu sabiedrības līdzdalību, novērošot privātā kapitāla interešu pārsvaru pār valstiskajām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!