Viss kādreiz notiek pirmo reizi. Arī Latvijā pirmo reizi ir aizturēta pusmūža persona par mazgadīgas meitenes pavedināšanu internetā. Lietu gan sarežģī fakts, ka šī meitene nav reāla, bet aiz tās virtuālā tēla slēpās žurnālisti. Tā kā notiek izmeklēšana, personas netiek sauktas īstos vārdos un arī notikumu rekonstrukcija ir iespējama, izmantojot tikai publiski izskanējušo informāciju.
Latvijā tūlīt savas kampaņas uzsāks bērnu tiesību sargi, norādot, ka vecākiem ir jāinteresējas par savu atvašu uzvedību ne tikai uz ielas, skolā un pagalmā, bet arī internetā. Arī Eiropas Parlaments ir sarosījies un gatavo droša interneta dienas pasākumus, lai pievērstu pēc iespējas plašākas sabiedrības uzmanību.

Kur tad aug pedofīlijas sakne? Internetā pieejamos resursos varam atradu divas teorijas. Viena saka – tā ir garīga slimība un nekas vairāk. Otra teorija runā par psiholoģisko krīzi – pusmūža vīrietis, jūtot savu ziedu laiku norietu, meklē pēdējo pašapliecināšanās salmiņu – jaunu, naivu meitenīti vai - homoseksualitātes gadījumā - puisīti. Bieži vien viņu uz to pavedina atklāti provocējošas fotogrāfijas un jauniešu vaļsirdība.

Izlaidība – tā vienā vārdā tīņu atklāti provocējošās bildes komentē nejauši uzrunāti cilvēki uz ielas. Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, lūkojoties viegli tērptu jaunu meiteņu fotogrāfijās, vainu meklē pašos vecākos. "Vecākiem nav laika ar bērniem aprunāties, vakarā pasēdēt pie gultiņas un pabužināt muguru, lai var vieglāk aizmigt. Sanāk tā, ka jaunais cilvēks aiziet tādās galējībās, lai sevi apliecinātu."

Populārā portāla draugiem.lv pārstāvis Guntars Meluškāns, tāpat kā policijas operatīvais darbinieks, kurš izmeklē konkrēto Arvīda un Marijas lietu, saka – mums visiem tā ir jauna problēma, jo pats internets ir jauns. G. Meluškāns uzskata, ka jaunu meiteņu puskailās bildes portālā ir tikai un vienīgi vecāku kontroles un uzmanības trūkums: "Tas ir tāpat kā vecāki bērniem māca kā uzvesties uz ielas. Ka pāri ielai jāiet pie zaļās gaismas, tāpat, ka nedrīkst no svešiem onkuļiem ņemt konfektes. Tāpat pedagogi ir tie cilvēki, kam būtu jāstāsta, kā uzvesties internetā. Problēma ir tā, ka vecāki, pedagogi nezina, jo viņu nav šajā internetā. Bērni ir gudrāki par viņiem. Te ir tā plaisa. Nenotiek tā informācijas apmaiņa tā, kā tai vajadzētu notikt."

Mēs varbūt tikai pēc izmeklēšanas uzzināsim, kas pamudināja 54 gadus veco Arvīdu sūtīt intīmus dzejoļus un seksuālām fantāzijām piesātinātas vēstules 14 gadus vecajai Marijai, taču pirmdienas vakarā raidījumā "Viss notiek" varat ielūkoties procesa rekonstrukcijā – stāstā "Tīkla noslēpumi".

"Viss notiek" – pirmdien, 12.februārī, LTV1 kanālā plkst. 21:55 vai www.tv.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!