Centrālās vēlēšanas komisijas (CVK) iepirkumam par sabiedrisko attiecību konsultācijām aizvadītajā nedēļā bija pārspīlēta mediju un sabiedrības reakcija, un tikpat neadekvāta profesionāļu un atbildīgo institūciju reakcijas neesamība. CVK iepirkums bija apšaubāms formas, nevis satura dēļ, jo, iedziļinoties lietas būtībā, ir skaidrs, ka veikts gan izdevīgākais iepirkums, gan arī tas atbilst pasūtītāja mērķiem un uzdevumiem, taču jāpiekrīt, ka izskatījās nesmuki.

Pie tā, ka ierēdņiem vienmēr vairāk rūp forma, nevis saturs, it kā esam jau pieraduši un pat samierinājušies, taču nepieņemami, ka tikpat formāli vērtē arī mediji un sabiedrība. Kamēr formas neievērošanas dēļ vieni Latvijā kļūst par galvenajiem noziedzniekiem, tikmēr tie, kas apzināti rīkojas negodīgi, taču ievēro formu un ignorē saturu, paliek nesodīti kā juridiski, tā arī sabiedriski. Un tas netieši mudina vēl vairāk domāt par formu, atstājot saturu novārtā.


Tautā joko, ka mazie zagļi sēž cietumā, bet tie lielie valdībā. Kamēr "Latvijas Dzelzceļš", lidostas "Rīga", "Latvenergo" un citu valsts un pašvaldību uzņēmumu specifiskie iepirkumi netiek pienācīgi izvērtēti, tikmēr sabiedrība savu modrību demonstrē uz šādiem CVK iepirkumiem, piekasoties pie sīkumiem. 


Tik viegla pakļaušanās formai iespējama tāpēc, ka nav noteikti mērķi, - galvenais atskaites mērījums nav vis mērķu sasniegšana, bet gan procedūras ievērošana. Tas attiecas ne tikai uz iepirkumiem - VID soda tos, kas nodokļus maksā, nevis tos, kuri slēpjas; Ceļu policija savus ieņēmumus paaugstina, sodot tos, kuri pāris metrus pirms apdzīvotās vietas beigām jau sāk uzņemt ātrumu. Šādi un līdzīgi piemēri katram labi zināmi.


Valsts iepirkumu jomā galvenais uzdevums, manuprāt, ir nodrošināt valsts budžeta līdzekļu maksimāli lietderīgu izlietojumu nodokļu maksātāju interesēs, kā arī gādāt, lai visiem pretendentiem būtu vienlīdzīgas iespējas piedāvāt izdevīgāko risinājumu. Diemžēl katras konkrētās valsts organizācijas mērķu trūkums ir arī pie vainas tajā, kamdēļ ir tik viegli manipulēt ar katru konkrēto iepirkumu. Ja vadītājam būtu mērķis, ko un kā vēlas panākt, tad arī, veicot iepirkumu procedūru, viņš rūpētos par to, lai tiktu izraudzīts šim mērķim izdevīgākais piedāvājums. Taču tad, ja vadītājs strādā bezmērķīgi un viņa darba kārtībā vairāk ir izpatikšana politiskajiem pārraugiem, kā arī visa enerģija tiek veltīta tam, lai noturētos amatā, tad arī ir vienalga, kā un kam tiek nodoti valsts pasūtījumi, ja, protams, pašiem nav vēlmes savtīgi no konkrētā iepirkuma iedzīvoties. Galvenais, lai tiktu ievērota forma un nebūtu nepatikšanu.



Vēlreiz par CVK un sabiedriskajām attiecībām


Atgādināšu, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas Sabiedrisko attiecību kompāniju asociācija (LSAKA), atsaucoties uz TV raidījumu De facto (varbūt arī otrādi), pievērsa uzmanību kādam CVK iepirkumam no firmas "Traps", kuru pirms vairākiem gadiem dibinājis CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, bet tagad šī firma pieder viņa labam paziņam Jūlijam Muraškovskim, kurš pirms 10 gadiem arī strādājis CVK.


De facto sižetu par šo iepirkumu skatījos kopā ar savas meitas dzimšanas dienas svinību viesiem. Pirmā reakcija visiem bija vienāda - kārtējā šmuce, taču pēcāk, uzklausot arī Arņa Cimdara viedokli, jutos neērti par savu sākotnējo spriedumu. Jau raidījumā De facto Arnis Cimdars atbildēja, ka "te ir labs materiāls sazvērestības teorijām". Jāatzīst, ka šis iepirkums izskatās pēc kārtējās shēmas, taču no medijiem prasītos tiražēt ne tikai emocijas un to, kā tas izskatās, bet arī faktus un viedokļus. Tāpat gribētos redzēt arī patiesības meklējumus.


Arnis Cimdars nav man ne draugs, ne izbijis klients, arī nekā citādi neesam saistīti. Esmu personiski ticies ar viņu tikai vienu reizi, tieši aizvadītajā nedēļā, nejauši kopā pusdienojot Vecrīgā. Iepriekš zinājām viens par otra esamību, sasveicinājāmies, kad satikāmies iepērkoties Jelgavas lielveikalā Maxima - abi dzīvojam Jelgavā. To uzskaitu, preventīvi taisnodamies par to, kāpēc netieši aizstāvu savu novadnieku.


Ko tad A.Cimdars ir pārkāpis? Viņš ir bijis saistīts ar SIA "Traps", jo ir tās dibinātājs pirms 10 gadiem. Kas tur nosodāms? Vai viņš to slēpa? Vai sabiedrībai labāk patiktu, ja Arnis Cimdars dēļ šī fakta būtu kopā ar Jūliju Muraškovski "shēmojis", un slēpjoties būtu dibinājis citu uzņēmumu?


Tāpat tiek pārmests, ka SIA "Traps" neesot plaši pazīstams. Nu un? Tad jau sanāk, ka maziem un tikko dibinātiem uzņēmumiem nav nekādu iespēju uzvarēt kādā no konkursiem. Vēl Arnim Cimdaram pārmet, ka Centrālā vēlēšanu komija konsultācijas pakalpojumus iepirks no sava bijušā darbinieka. Kam gan var būt vēl lielāka pieredze, ja ne cilvēkam ar šādām priekšzināšanām? Turklāt acīmredzams, ka šis pēdējais pārmetums ir klaji pretrunīgs ar iepriekšējo - par pieredzes trūkumu.


Es nevēlos visiem lasītājiem piespiest iedziļināties man tik tuvajā sabiedrisko attiecību specifikā, taču dažus novērojumus nevēlos paturēt pie sevis.

Pirmkārt, sabiedrisko attiecību konsultanta izvēle ļoti subjektīva ir bijusi vienmēr, gluži kā izvēloties ģimenes dakteri - te svarīgas ir gan zināšanas, gan pieredze, gan izmaksas, gan arī uzticēšanās, jo kam gan vajadzīgs konsultants, ja tā padomiem neuzticas.

Otrkārt, mani ļoti pārsteidza līguma summa - Ls 800 mēnesī. Pat ja visa summa tiek novirzīta algai, tad uz rokas šis konsultants saņem šajā jomā nekonkurētspējīgus Ls 400 mēnesī. Te drīzāk var runāt par sabiedrisko attiecību tirgus kropļošanu un dempingu, nevis par neizdevīgu iepirkumu. Cik zināms, konkursa nolikumu izņēma 15 pretendenti, bet tikai trīs atsūtīja pieteikumus, no kuriem otrais bija divas reizes dārgāks, bet trešais - 10 reižu dārgāks.

Treškārt, man liekas ļoti simpātiski, ka CVK sabiedrisko attiecību konsultants nodarbināts nevis CVK un tās vadītāja tēla spodrināšanai Latvijas medijos, bet gan tamdēļ, lai veicinātu profesionālu informācijas apriti. Rets un netipisks gadījums Latvijas valsts pārvaldes institūcijās, kur sabiedrisko attiecību speciālists, kam algu maksā nodokļu maksātāji, vairāk rūpējas par to, lai sabiedrība kaut ko neuzzinātu.


Rezumējot. Man ir vienalga, kāda ir SIA "Traps" saistība ar CVK vadītāju Arni Cimdaru un cik plaša ir šīs SIA pārējā darbība. Man ir svarīgi, lai CVK darbotos mērķtiecīgi un sabiedrības interesēs un attiecīgi, lai arī izvēlētais pretendents strādātu CVK interesēs. Tikpat pašsaprotami ir arī nodrošināt visiem profesionāļiem vienādas iespējas piedāvāt savus pakalpojumus, lai CVK, līdzīgi kā ikviena valsts organizācija, savu mērķu realizēšanai varētu izraudzīties labāko piedāvājumu. Taču svarīgākais ir saturs, nevis forma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!