Jau vairāk kā nedēļu visiem gandrīz 325 tūkstošiem pensiju 2.līmeņa dalībniekiem tiek dota iespēja pašiem ar savu lēmumu ietekmēt savu pensijas kapitālu – līdzekļu pārvaldīšanā iesaistās arī privātie līdzekļu pārvaldītāji. Līdz šim vienīgais šo līdzekļu pārvaldītājs bija Valsts kase.
Šobrīd savus ieguldījumu plānus jau piedāvā “Hansa Fondi”, “Optimus Fondi” un “Parekss ieguldījumu sabiedrība” . Kopumā visiem pensiju krājējiem ir iespēja izvēlēties vienu no 9 ieguldījumu plāniem (ieskaitot Valsts kases ieguldījumu plānu). Tuvākajā laikā arī Latvijas Vadošo apdrošinātāju ieguldījumu sabiedrība pensiju 2.līmeņa dalībniekiem piedāvās savu ieguldījumu plānu.

Pensiju sistēma Latvijā sastāv no trim atšķirīgām daļām, jeb līmeņiem. Pirmā pensiju līmeņa kontā tiek reģistrētas iemaksas, bet nauda tiek izmaksāta esošajiem pensionāriem. Otrais un trešais pensiju līmenis paredz pensiju kapitāla pieaugumu, ieguldot to finanšu tirgū.

Kļūstot par pensiju 2.līmeņa dalībnieku, Jūsu sociālās apdrošināšanas iemaksas (sociālais nodoklis) nepalielinās. Tātad ne pašam pensiju krājējam, ne darba devējam nekas papildus nav jāmaksā. Ja Jūs esat vecumā līdz 31 gadam, dalībai otrajā pensiju līmenī Jūs esat reģistrēts automātiski. Savukārt, ja esat vecumā no 31 līdz 51 gadam, pensiju 2.līmenim Jūs vēl joprojām varat pievienoties brīvprātīgi.

Ļoti būtisks jautājums, ko uzdod ikviens esošais vai potenciālais ieguldītājs – 2.pensiju līmeņa dalībnieks, ir ieguldīto līdzekļu drošība. Vai mana pensiju nauda ir drošībā? Vai nevar būt tā, ka pēc 20 vai 30 gadiem ejot pensijā, mana pensiju nauda būs pazudusi? Valsts nodrošina stingru uzraudzību pār līdzekļu pārvaldītāju un turētājbanku darbību – Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) seko līdzi tam, kā tiek ievērotas likumdošanā, citos normatīvajos aktos un pašu līdzekļu pārvaldītāju izstrādātajos ieguldījumu plānu prospektos noteiktie spēles noteikumi. Gadījumā, ja līdzekļu pārvaldītājs ir sistemātiski vai būtiski pārkāpis šos spēles noteikumus, FKTK licenci anulē. Taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka tiek pazaudēta uzkrātā nauda – visi šī līdzekļu pārvaldītāja pārvaldīšanā esošie līdzekļi nekavējoties tiks nodoti pārvaldīt citam līdzekļu pārvaldītājam un Jums, savukārt, tiek dota iespēja uzvēlēties citu līdzekļu pārvaldītāju un ieguldījumu plānu.

Kādu ieguldījumu plānu izvēlēties? Galvenais ir jāizlemj, kāda ieguldījumu politika (t.i, kur līdzekļu pārvaldītājs ir paredzējis ieguldīt pensiju krājēju kapitālu) Jums liekas vispiemērotākā. Izvērtējiet arī līdzekļu pārvaldītāja līdzšinējo pieredzi privāto pensiju līdzekļu un ieguldījumu fondu pārvaldīšanā.

Ieguldījumu plāna izvēle nav piespiedu “laulība uz mūžu” – ja Jūs neapmierina Jūsu ieguldījumu plāna darbība, katru gadu līdzekļu pārvaldītāju un ieguldījumu plānu varēs mainīt. Kā sekot līdzi jūsu izvēlētā ieguldījumu plāna darbībai? Reizi gadā VSAA katram dalībniekam izsūtīs viņa konta izrakstu. Gan VSAA filiālēs, gan internetā būs pieejami līdzekļu pārvaldītāju darbības pārskati, taču vislabāk plāna darbībai ir sekot ar vienas ieguldījumu plāna daļas ikdienas vērtības palīdzību – jo lielāks ir ieguldījumu plāna daļas vērtības pieaugums, jo labāk ir strādājis ieguldījumu plāns.

Iesniegumus par ieguldījumu plāna izvēli var iesniegt jebkurā VSAA filiālē personīgi vai pa pastu. Tāpat iesniegumus pieņem “Hansabanka”, “Unibanka” un “Parekss banka”. Informāciju par pensiju 2.līmeni un visiem piedāvātajiem ieguldījumu plāniem ir iespējams atrast interneta mājas lapā www.manapensija.lv. Ja esat izlēmis arī turpmāk savu pensiju kapitālu uzticēt pārvaldīt Valsts kasei, iesniegums par ieguldījumu plāna izvēli Jums nav jāiesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!