Problēma, kas domājams skar ne tikai mani vien – katastrofālais laika trūkums. Jebkurš no mums elektroniskajā laikmetā laiku var izmantot daudz prātīgāk par stāvēšanu rindā. Nesen Delfi.lv ziņās izlasīju ļoti labu jaunumu – iespējams, šogad normatīvajos dokumentos veiks nepieciešamās izmaiņas, lai varētu Latvijā autoīpašnieki slēgt OCTA standartlīgumus elektroniski ar distances saziņas līdzekļu starpniecību.
Tas ir apsveicams solis. Arī mēs lēnām mēģinām izlīdzināt atšķirības ar Igauniju, kura sasniegumu ziņā e-jomā ir mums daudzreiz priekšā. Piemēram, tur jau sen veiksmīgi darbojas e-paraksts, daudzreiz izmantotākas ir bezvadu tehnoloģijas un gandrīz katrā mājsaimniecībā ir internets. Pat skolēnu dienasgrāmatas ir arī elektroniskā formātā. Saskaņā ar mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras
TNS Latvia
datiem Latvijā 77 % no aptaujātajiem respondentiem vecuma grupā no 20 līdz 29 gadiem ir lietojuši internetu pēdējo sešu mēnešu laikā, bet vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem - 64 %. Tālab man šķiet pareizs solis, ka es kā autoīpašnieks OCTA līgumu varētu noslēgt internetā. Atšķirībā no Latvijas OCTA e-polise Igaunijā jau veiksmīgi darbojas.

Esmu pārliecināts, ka par iespēju noslēgt OCTA līgumu elektroniski priecāsies liela daļa Latvijas autoīpašnieki. Viņi būs ieguvēji, jo OCTA e-polises ieviešana ļaus elektroniski ar interneta starpniecību noslēgt OCTA līgumu ar apdrošinātāju, ietaupot laiku, kas jāpatērē dodoties uz polises pārdošanas vietām un pērkot polises. Transportlīdzekļu vadītājam nebūtu jābaidās aizmirst OCTA polisi mājās, jo par apliecinājumu polises esamībai varētu kalpot attiecīgs ieraksts datubāzē, kas atbildīgajām institūcijām, piemēram, CSDD, Ceļu policijai un Valsts robežsardzei, būtu pieejams tiešsaistes režīmā. Kā arī e-polises vienkāršotu procedūru, ļaujot atteikties no polišu standartveidlapām, uzlīmēm, līdz ar to OCTA izsniegšanas un izmantošanas process kļūtu ievērojami ātrāks, ērtāks ikvienam no mums.

Vēl viens būtisks aspekts. Pateicoties e-lietām, daudzi koki paliktu nenocirsti, pasaule būtu zaļāka un tīrāka. Ierosinu sākt taupīt savu un citu laiku, domāt "zaļi". Ir taču 21. gadsimts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!